Az Európai Bizottság az erdők védelme érdekében írt ki intézkedési tervet

2019. augusztus 07. 08:34
Az Európai Bizottság átfogó intézkedési tervet fogadott el a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében, ezzel igyekszik támogatni a világ népességének mintegy negyedének a megélhetését, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit is.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki a világon, ami körülbelül 800 futballpálya-méretű területet óránkénti eltűnését jelenti. Az erdőirtás legfőbb oka az élelmiszer, a takarmány, a bioüzemanyag, a fa és egyéb áruk iránti kereslet. Mindez pedig annak tudatában történik, hogy az erdőirtással összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátása az éghajlatváltozás második legjelentősebb előidézője - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az erdők újratelepítése a cél a jövőben - fotó: pixabay.com

A Bizottság néhány nappal ezelőtti közleménye szerint a most elfogadott átfogó intézkedési terv a fokozott nemzetközi együttműködés előmozdítását, a fenntartható finanszírozást, a természeti erőforrások jobb felhasználását, a munkahelyteremtést, az ellátási lánc fenntarthatóságának támogatását, valamint a kutatás segítését és a fogyasztás erdőirtásra gyakorolt hatásának minimalizálását szolgálják.

Annak érdekében, hogy az érintett országokban az erdőirtás helyett a meglévő erdők védelme, valamint korábban kitermelt erdők újratelepítése kerülhessen előtérbe.

A tervet konkrét intézkedések fogják követni, amelyeket egy szakértőkből álló testület dolgoz majd ki. A tervezett intézkedésekkel a Bizottság az erdőirtásmentes ellátási láncokból származó termékek fogyasztásának ösztönzésével, valamint a tagországokkal együttműködve az erdőkre gyakorolt nyomás csökkentésével egyben az EU ökológiai lábnyomát is igyekszik mérsékelni.

Az uniós bürokráciától megszokott általános megfogalmazások találgatásokra adhatnak okot azzal kapcsolatban, hogy ezek a fellépések mennyiben érintik az Európai Unió, illetve az egyes tagországok erdőtulajdonosait és erdőgazdálkodóit.

Értelmezésünk szerint a most előrevetített intézkedéseket kifejezetten az unió területén kívüli, a föld környezeti viszonyait meghatározó nagy erdős területek védelmére hozta az Európai Bizottság, és az unión belül közvetlenül elsősorban az érintett országokból faanyagot, illetve a kiirtott erdők helyén előállított termékeket beszállító vállalkozásokat érintik.

Az Európai Unió környezetvédelmi politikája azonban mindig következetes abban a tekintetben, hogy amit a világ más államaitól elvár, azt az unió területén is elvárja, illetve magától értetődőnek tekinti.

Ebben az esetben az elfogadott intézkedési terv az unió területén tevékenykedő erdőgazdálkodókat azért nem érinti közvetlenül, mert a fenntartható erdőgazdálkodáshoz, illetve az erdőterületek bővítéséhez kapcsolódó célokat és elvárásokat az érvényben lévő uniós és tagállami stratégiák, illetve jogszabályok nagyrészt már tartalmazzák, illetve azok az uniós támogatáspolitikában is rendre visszaköszönnek.

Azok következetes alkalmazására azonban az elkövetkező időszakban várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Uniós szakemberek ismerkedtek a magyar erdőgazdálkodással

2019. május 21. 08:41
Szombathelyen tartotta a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos konferenciáját az Európai Unió régióinak érdekérvényesítő szervezete, a Régiók Európa Bizottsága Természeti Erőforrások Szakbizottsága.

A nettó zéró emisszió elérése

2019. június 27. 08:29
A G20-országok vezetői a héten Oszakában tartják éves csúcstalálkozójukat. Az ENSZ főtitkára, António Guterres is találkozik velük, mielőtt Abu-Dzabiba utazik, ahol az ENSZ szeptemberi klímavédelmi csúcsának menetrendjét véglegesítik. E két csúcstalálkozónak kellene a világot arra a pályára állítania, amely a történelem leggyorsabb gazdasági átalakulását valósítja meg. Mégis, mindkét csúcson a legjobb esetben is csak apró előrelépések várhatók.