Az európai reptereken 660 millióval több utas fordult meg 2022 első felében

2022. augusztus 11. 13:30
Az ACI Europe európai repülőtéri kereskedelmi szervezet közzétette a június hónapra, valamint a második negyedévre és 2022 első felére vonatkozó légiforgalmi jelentését. Az európai repülőtér-hálózat utasforgalma 247%-kal ugrott meg az előző évhez képest, így plusz 660 millió utast kezeltek.
Az európai reptereken 660 millióval több utas fordult meg 2022 első felében

Az EU+ piac (EU, EEA, Egyesült Királyság, Svájc) repülőterein messze a legnagyobb mértékben, 348,9%-kal nőtt az utasforgalom az első félévben, így utasforgalmuk a tavalyi 140 millióról 635 millióra emelkedett – írja a Travel Daily News.

A növekedést elsősorban a nemzetközi forgalom (+381,2%), nem pedig a belföldi forgalom (+88,5%) okozta. Emellett nagymértékben a második negyedévre koncentrálódott (+245,9%) – azt követően, hogy márciustól enyhültek az Európán belüli, valamint egyre több külső piacra vonatkozó, a koronavírus omikron variánsához kapcsolódó utazási korlátozások.

Az országokat tekintve Írország (+1125%), az Egyesült Királyság (+833%), Szlovákia (+842,2%), Magyarország (+784,8%) és Dánia (+611,8%) repülőterei mind rendkívüli növekedést tapasztaltak.
Eközben Európa többi részén az első félévben mérsékeltebb, bár még mindig jelentős, +58,3%-os utasforgalom-növekedés volt tapasztalható.

Ez azt tükrözi, hogy ezeken a piacokon a világjárvány idején általában kevésbé szigorú korlátozások vonatkoztak mind a helyi, mind az utazási korlátozásokra, és az EU+ piachoz képest hamarabb kezdtek helyreállni.

repter_123rf

Az európai repülőtér-hálózat utasforgalma 247%-kal ugrott meg az előző évhez képest, így plusz 660 millió utast kezeltek

Fotó: 123rf.com

Az EU+ piacon kívüli teljesítmény a háború hatását is tükrözi - az ukrán repülőtereket lezárták, a nemzetközi szankciók pedig az oroszországi (-3,6%) és a fehéroroszországi (-16,7%) repülőtereket is sújtották.

2022 júniusában az európai repülőtér-hálózat utasforgalma tovább nőtt, ezt a hónapot -17,4%-kal zárta a pandémia előtti (2019. júniusi) szinthez képest.
Az élénkülést továbbra is a szabadidős és VFR-kereslet hajtja, amint azt a turizmusra nagymértékben támaszkodó országok repülőterei által elért eredmények is bizonyítják.  A legnagyobb EU+ piacok közül a spanyolországi (-10,8%) és az olaszországi (-12,7%) repülőterek érték el a legjobb eredményeket, majd a franciaországi (-17,6%), az egyesült királyságbeli (-19,2%) és a németországi (-27%) repülőterek következtek.

A légi járművek mozgása az első félévben +127,9%-kal, júniusban pedig +84,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Természetesen a fellendüléssel együtt problémák is érkeztek, hiszen a szektorban érzékelhető munkaerőhiány miatt mindenhol felütötte a fejét a reptéri káosz, mind a földi kiszolgálásban, mind a légitársaságoknál. Az európai légiforgalmat az utóbbi hetekben sztrájkoktörölt járatok, késések, hosszú sorok a biztonsági ellenőrzéseknél, késő vagy elvesztett bőröndök jellemzik.

 

www.turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

20 százalékkal csökkent az éttermek forgalma, 1000 forintos süteményárakra készülhetünk

2022. augusztus 10. 08:02
A hazai vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagban 18 százalékkal emelhettek az áraikon, pedig 30–50 százalék lett volna a költségnövekedések szempontjából az indokolt – idézi Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét a Portfolio.hu. Szerinte az éttermek üzemeltetőinek egyensúlyozniuk kell, mert az áremelésnek vendégriasztó hatása is van.

KIEMELKEDŐ TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYEKET DÍJAZTAK

2022. augusztus 04. 13:30
A 24 éves Az Utazó magazin 16 éve hirdeti meg olvasóinak szavazását, amelynek eredményként az olvasók és a turisztikai szakma, a szavazásban résztvevő képviselői, mindig az előző esztendő legjobb turisztikai szolgáltatóinak teljesítményét ismerik el. Az ünnepélyes díjátadón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Bődi Ivett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese is részt vett.