Az európai termés fele hazánkból származik, itthon mégsem fogy ez a zöldség

2023. október 18. 16:26
Jó a termés, de nagy a bizonytalanság az árakkal kapcsolatban.
 
A nyári öntözés, valamint az augusztusi és szeptemberi komoly esőzések csodát tettek a tormával, ezért kimondottan jó lett a termés, amelyet szinte teljes egészében külföldön értékesítünk, főként Németországba, Lengyelországba és a Baltikumba adjuk el – írja a novenyvedoszer.hu
 
Az európai termés fele hazánkból származik, itthon mégsem fogy ez a zöldség
A torma exportjának már fél évszázados hagyománya van, aminek többek között az az oka, hogy mi nem járunk élen a torma fogyasztásában. A magyar fogyasztóknak egyetlen év megtermelt hazai tormamennyisége több évre is elegendő lenne.
 
A népszerű hajdúsági torma nagy részét exportáljuk – az európai termés felét évek óta Magyarországon takarítják be.  A magyar torma hazája Hajdú-Bihar vármegyében van: Bagamér, Vámospércs, Kokad, Álmosd, Létavértes és Újléta térségében, ahol az elmúlt években átlagosan 1300 hektáron termeltek 11-12 ezer tonna tormát.
Torma, a gyógyító – ezután más szemmel fog nézni erre a zöldségre
Tavaly nyáron az aszály miatt elkerülhetetlen volt a folyamatos öntözés, ellenkező esetben a termés minőségén és mennyiségén érződött volna a csapadékhiány. Akik ennek ellenére is akik kitartottak a torma mellett, azok magas átvételi árat kaptak: az ősz elején  a 600 forintot is meghaladta az első osztályú torma ára kilónként, ami a támogatással együtt már a termelők szerint is  tisztességes összegnek volt nevezhető.
 
A Hungarotorma Kft. ügyvezető igazgatója, Gergely János szerint az idei tormatermés jól sikerült, rosszabbra számítottak a termelők és a felvásárlók is. A gazdák a hónap második felében kezdik felszedni a tormát, ezután derül ki, hogy mennyire lesz jövedelmező a termelése.  Egy azonban már most biztos: a tavalyihoz képest alacsonyabb áron tudják majd eladni a termelők a tormájukat.
 
Ozsváth István termelő szerint most nagy a bizonytalanság, mert a jelenlegi szerződések 300 forintos minimális áron köttettek, amelyet nem igazoltak vissza a piaci folyamatok, de nyilvánvalóan ezt a kereskedők másként látják.
 
Az önköltsége a termelőknek meghaladja a majdnem 400 forintot, amelyhez ha a saját bérezést is hozzáteszik, akkor ez jóval több. A felvásárlók szóban arról tájékoztattak, hogy ha például a mai napon kellene felvásárolni a tormát, akkor annak 400 forint lenne a nettó ára, ami közel van az önköltséghez. A szerződések azonban ez alatti árról szólnak, sőt bizonyos kiskapukat kijátszva olyan szerződések is születtek, amelyekben nincsenek árak feltüntetve – arra hivatkozva, hogy az átlagárból számolják ki a piaci árat, Ezt több gazdálkodó alá is írta, de ezzel kapcsolatban elindultak különböző vizsgálatok, hogy betartják-e a szerződésben leírt feltételeket a kereskedők – beszélt a tapasztalatairól a tormatermesztő.
Csemege Reszelt torma
A magyar konyha egyik jellegzetes elemét legtöbben hagyományosan a disznótorokhoz és a húsvéti sonkához társítják. Az ízesítő ereje miatt a tormát magyar konyhaművészetben is széles körben alkalmazzák.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A HAZAI AGRÁRTERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE

2022. december 12. 09:50
Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, dec.8.-án, csütörtökön.

MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése

2023. február 09. 11:39
Már csak néhány hét és jön a fordulat?
 
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról –  írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.