Az Európai Unió bedobta a mentőövet

2020. augusztus 17. 09:25
A Covid 19 vírusjárvány következtében kialakult súlyos recesszió és munkanélküliség hatásainak mérséklésére az Európai Szakszervezeti Szövetség  lobbitevékenységet folytatott az európai döntéshozatal különböző szintjein a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elfogadásáért.
Az Európai Unió bedobta a mentőövet
Az áttörő siker a Európai Tanács 2020 július 21-ei ülésén született meg, mely valószínűleg az egyik legfontosabb döntés, melyet az európai államfőknek az utóbbi évtizedben meg kellett hozniuk. Az EU megmutatta, hogy képes közösen cselekedni, a döntés további késleltetésének kockázata további százezreket kényszerített volna munkanélküliségbe, amely a kormányoknak sokkal magasabb költséggel járt volna, mint a gazdasági fellendülés útjának választása. (2020 március-május között 900 ezer fővel, 14,3 milliósra nőtt a munkanélküliség az Európai Unióban).
 
Az Európai Szakszervezeti Szövetség üdvözölte a döntést, mely véleményük szerint kifejezetten jó hír annak a 60 millió embernek, akiknek a munkája a helyreállítási alaptól függ. A bejelentést követően az Európai Szakszervezeti Szövetség levélben fordult az Európai Parlamenthez, hogy felhívja a figyelmet az Európai Tanács által megkötött megállapodás tisztázásra váró pontjaira, illetve felszólította az Európai Parlamentet, hogy prioritásként kezelje az elfogadott gazdaságélénkítő terv időbeli és zökkenőmentes végrehajtását. 
 
Az Európai Szakszervezeti Szövetség véleménye szerint az Európai Parlamentnek fontos szerepet kell játszania annak biztosításában, hogy az EU kulcsfontosságú értékeit és alapelveit teljes mértékben tiszteletben tartsák, az alábbi kritikus elemek kapcsán kiemelve a következő helyreállítási javaslatokat: 
 
- az Igazsági Átmeneti Alap csökkentésének visszavonása, a klímaváltozás kapcsán zöld munkahelyek teremtésének fontossága
 
- az egészségüggyel kapcsolatos finanszírozások csökkentésének visszavonása, beruházások az egészségügybe 
 
- az alap irányítási mechanizmusainak tisztázása annak érdekében, hogy a kifizetések folyamatosak lehessenek
 
- az EU saját forrásainak növelése annak érdekében, hogy segítse a tagállamokat a kölcsönök visszafizetésében
 
- a szociális beruházások megőrzése a többéves pénzügyi keretben (MFF) és az ESZA+ megerősítése. (ESZA=Európai Szociális Alap)
 
- a jogállamiság betartásának fontossága
 
Az ETUC értékelése szerint a gazdaságélénkítő terv jó irányba mutat azzal, hogy elrugaszkodik az előző, 2008-as gazdasági recesszió megszorításokkal próbálkozó válságkezelésétől, melynek negatív hatásai még napjainkban is érzékelhetők. A jó irányban tett előrelépés azonban csak akkor fog valós megoldást nyújtani, ha a gazdaságélénkítő terv hatékonyan támogatja a minőségi munkahelyek megteremtésébe és egészségügybe való beruházásokat, a társadalmi szempontból igazságos és a munkavállalókat is bevonó sürgős klímaváltozással kapcsolatos fellépést, valamint hozzájárul az szociális modell, a szociális védelmi rendszerek, a társadalmi párbeszéd és a munkahelyi demokrácia helyreállításához. 
 
liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben verseny eredménye

2016. március 04. 09:01
Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását tegnap a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

Ma nem létező szakmákra és piacképtelen végzettségekre képzünk

2019. október 11. 09:41
Élménytanulás, tapasztalatszerzés, pályaorientáció minderre szüksége van a fiataloknak ahhoz, hogy sikerrel induljanak el a munkaerőpiacon. Utóbbi sikernek az is kulcsa, hogy az oktatási rendszer által nyújtottak és a munkaerőpiac elvárásai közelebb kerüljenek egymáshoz. Az Európai Unióban jelenleg a 15 és 24 év közötti fiatalok 15%-a nem tanul és nem is dolgozik, sőt van olyan tagállam, ahol a fiatalok munkanélküliséges megközelíti a 30%-ot. Magyarországon a legutóbbi KSH adat szerint 10%-os munkanélküliségről beszélhetünk ebben a korosztályban. A készségfejlesztésben látja a kulcsot a United Way Magyarország, amelynek kétéves programja is zajlott középiskolás fiatalok körében „Vedd a kezedbe a jövőd!” címmel, illetve erről beszélgettek szakértők a Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferenciájukon.