Az évközi minimálbér-emelést elengedték, jövőre viszont érezhetően nőhet a legkisebb kereset

2023. október 31. 13:59
A dolgozói és a munkáltatói oldal egyeztetésein egyre hangsúlyosabb szerepet kap egy olyan, 2024-től 2027-ig tartó stratégia, amely szerint összeolvadna a minimálbér a garantált bérminimummal, a dolgozók szakképzettségét pedig ágazatonkénti bértarifa-rendszerrel honorálnák.
Az évközi minimálbér-emelést elengedték, jövőre viszont érezhetően nőhet a legkisebb kereset
A minimálbér 15 és a szakképzett dolgozóknak járó garantált bérminimum 10 százalékos emelése körvonalazódik 2024-re. Az utóbbiról – melyet mintegy négyszer annyian, 700-800 ezren kapnak – a munkáltatók képviselői még alkudoznának. Megállapodást november második felére remélnek. Az asztalon lévő javaslat bruttó 266 ezer forintos (ez nettó 176 ezret jelent) minimálbért és bruttó 326 ezres (nettó 217 ezres) garantált bérminimumot tartalmaz a jövő évre (5-6 százalékos infláció mellett).
 
A kormányzati nyilatkozatok alapján a kabinet támogatja az emelés mértékét. Nem ismert viszont, mit szólnak a dolgozói és munkaadói oldal javaslatához, mely szerint minden munkavállalónak akár százezer forint inflációs kompenzációt adhatna a munkahelye adó- és járulékmentesen az elvetett – és technikailag is kivitelezhetetlen – 2023-as évközi emelés helyett. „Kérdés, ebből az egyszeri kifizetésből mennyi áfa folyna be az államhoz. Tavaly a rendkívüli adó-visszatérítést jórészt elköltötték az emberek” – jelzi Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Már megint növekedtek a fogyasztói árak

2023. szeptember 11. 13:57
Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az elmúlt egy évben a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás

2024. január 08. 14:54
2024. január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75% közötti lesz.