Az évközi minimálbér-emelést elengedték, jövőre viszont érezhetően nőhet a legkisebb kereset

2023. október 31. 13:59
A dolgozói és a munkáltatói oldal egyeztetésein egyre hangsúlyosabb szerepet kap egy olyan, 2024-től 2027-ig tartó stratégia, amely szerint összeolvadna a minimálbér a garantált bérminimummal, a dolgozók szakképzettségét pedig ágazatonkénti bértarifa-rendszerrel honorálnák.
Az évközi minimálbér-emelést elengedték, jövőre viszont érezhetően nőhet a legkisebb kereset
A minimálbér 15 és a szakképzett dolgozóknak járó garantált bérminimum 10 százalékos emelése körvonalazódik 2024-re. Az utóbbiról – melyet mintegy négyszer annyian, 700-800 ezren kapnak – a munkáltatók képviselői még alkudoznának. Megállapodást november második felére remélnek. Az asztalon lévő javaslat bruttó 266 ezer forintos (ez nettó 176 ezret jelent) minimálbért és bruttó 326 ezres (nettó 217 ezres) garantált bérminimumot tartalmaz a jövő évre (5-6 százalékos infláció mellett).
 
A kormányzati nyilatkozatok alapján a kabinet támogatja az emelés mértékét. Nem ismert viszont, mit szólnak a dolgozói és munkaadói oldal javaslatához, mely szerint minden munkavállalónak akár százezer forint inflációs kompenzációt adhatna a munkahelye adó- és járulékmentesen az elvetett – és technikailag is kivitelezhetetlen – 2023-as évközi emelés helyett. „Kérdés, ebből az egyszeri kifizetésből mennyi áfa folyna be az államhoz. Tavaly a rendkívüli adó-visszatérítést jórészt elköltötték az emberek” – jelzi Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

NAGYRABECSÜLÉS A NYUGDÍJASOK FELÉ A NYUGDÍJEMELÉS

2023. szeptember 29. 13:15
A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
 

Van értelme a szakszervezeti tagságnak?

2024. március 25. 14:52
Sok ágazatban adódik a kérdés munkavállalók számára, hogy érdemes-e tagja lenni valamelyik érdekképviseleti szervnek, szakszervezetnek.
Azonban a tagdíj, a szakszervezeti érdekérvényesítés korlátjai és az aggodalom, mely szerint a munkáltató esetleg rossz szemmel nézheti a munkavállaló szakszervezeti tagságát és aktivitását, elriasztanak sokakat a szakszervezetektől.