Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.

2023. november 09. 14:33
A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot – közölte az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) a portfolio.hu cikke szerint.
 
Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.
A rekordot 0,4 Celsius-fokkal döntöttük meg, ami hatalmas különbség – mondta a C3S igazgatóhelyettese, aki úgy fogalmazott: az októberi hőmérsékleti anomália nagyon szélsőséges. Ennek oka az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása és az El Niño időjárási minta idei megjelenése.
 
Októberben a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 1,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1850-1900 októbereiben. Az októberi rekord azt jelenti, hogy az idei év gyakorlatilag biztos, hogy a feljegyzett legmelegebb év lesz. Az előző rekord egy másik El Niño-év volt: 2016. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 125 000 év legmelegebb éve lehet az idei.
napsütés
Október előtt csupán 2023 szeptemberében fordult elő, hogy egy hónap ilyen nagymértékben megdöntötte volna a hőmérsékleti rekordot. Tehát a rekordok sorra dőlnek meg, ugyanis az El Niño okozta extra globális felmelegedés hozzáadódik az ember okozta felmelegedés egyenletes üteméhez.
 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésével a következő évtizedben felére csökkenthetnénk a felmelegedés mértékét. Azonban hiába a kitűzött célok, a globális CO2-kibocsátás tavaly rekordot döntött.
Globális felmelegedés - Valóban felmelegedés? - Szent-Györgyi Albert Agóra
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiegyezett a román állami légitársaság a "beteget jelentő" pilótákkal

2024. július 09. 16:00
Véget ért a román Tarom állami légitársaság tömegesen beteget jelentő pilótáinak hétfőn kezdődött tiltakozása, miután megállapodás született a Tarom vezetősége és a repülőszemélyzet képviselői között. Kedden már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tudatta az Agerpres hírügynökség a légitársaság bejelentésére hivatkozva.
 

MINDEN IGÉNYLŐ ÖNKORMÁNYZATHOZ ELJUTOTT A SZOCIÁLIS TŰZIFA

2023. február 17. 11:36
Az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak Európában, az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Emiatt most még nagyobb jelentőséggel bír a szociális tűzifaprogram, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családoknak nyújt segítséget – mondta el közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.