Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.

2023. november 09. 14:33
A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot – közölte az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) a portfolio.hu cikke szerint.
 
Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.
A rekordot 0,4 Celsius-fokkal döntöttük meg, ami hatalmas különbség – mondta a C3S igazgatóhelyettese, aki úgy fogalmazott: az októberi hőmérsékleti anomália nagyon szélsőséges. Ennek oka az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása és az El Niño időjárási minta idei megjelenése.
 
Októberben a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 1,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1850-1900 októbereiben. Az októberi rekord azt jelenti, hogy az idei év gyakorlatilag biztos, hogy a feljegyzett legmelegebb év lesz. Az előző rekord egy másik El Niño-év volt: 2016. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 125 000 év legmelegebb éve lehet az idei.
napsütés
Október előtt csupán 2023 szeptemberében fordult elő, hogy egy hónap ilyen nagymértékben megdöntötte volna a hőmérsékleti rekordot. Tehát a rekordok sorra dőlnek meg, ugyanis az El Niño okozta extra globális felmelegedés hozzáadódik az ember okozta felmelegedés egyenletes üteméhez.
 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésével a következő évtizedben felére csökkenthetnénk a felmelegedés mértékét. Azonban hiába a kitűzött célok, a globális CO2-kibocsátás tavaly rekordot döntött.
Globális felmelegedés - Valóban felmelegedés? - Szent-Györgyi Albert Agóra
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása

2024. január 10. 15:55
- mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán a német gazdák tüntetésére reagálva.
 
A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.

A német parlament (Bundestag) előtt tehenek legelésznek

2023. június 05. 12:03
Az állattartók a teheneknek az épület elé hajtásával figyelmeztetik a minisztert, hogy ne feledje el az ígéretét.
 
Jelenleg a berlini Bundestag melletti térre látogatók elé furcsa kép tárul: az ország dolgait intéző politikusok lótás-futása mellett egy elkerített terület gyér füvét nyolc tehén és három borjú rágja, amelyek időnként egy-egy marhalepényt is elpottyantanak – írja a pleiteticker.de