Az idén jó almatermés várható

2023. szeptember 29. 13:43
A piaci információk alapján az idén jó almatermés várható, mennyisége 500-550 ezer tonna lehet, ami a tavalyi, aszályos évben elértnek csaknem a duplája - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállóban.
Az idén jó almatermés várható
Nagy István az 5. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján elmondta: étkezési almából az előrejelzések szerint 100-120 ezer tonna teremhet, ez elegendő lesz a hazai fogyasztók ellátására. Az ipari alma mennyisége mintegy 400 és 430 ezer tonna között várható, ami a hazai feldolgozói kapacitás 80-90 százalékára lesz elég. A tárcavezető emlékeztetett: az ipari alma felvásárlása augusztus közepén kezdődött el. A felvásárlási árak ugyan kisebb mértékben, a 2022-es 38 forintról 44-47 forintra nőttek, ezek az árak azonban még nem alkalmasak arra, hogy visszaadják a termelők hitét és visszaállítsák a korábbi termelői kedvet - tette hozzá.
Az idén jó almatermés várható
Kifejtette, a FruitVeb Szakmaközi Szervezet termésprognózisa szerint ezt a mennyiségű almát valamivel több mint 4700 termelő 20 564 hektárnyi almáskertben termeszti meg. A legnagyobb termőterületet hagyományosan ez a vármegye adja a több mint 15 ezer hektárnyi almaültetvényével, ami a jelenlegi termőfelület mintegy háromnegyede. A 2006-os évben még 45 ezer hektárnyi területen zajlott a művelés, idén ennek már kevesebb mint felén dolgoznak a gazdák, azonban a termés mennyisége hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint tizenhét évvel ezelőtt - hangoztatta Nagy István. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy folyamatosan újulnak meg az ültetvények, ennek köszönhetően magasabb hozamokat tudnak elérni a gazdák, az ágazat pedig az elmúlt tíz-tizenöt évben a korábbinál jóval egységesebbé és hatékonyabbá vált.
Az agrárminiszter kitért arra, hogy egyre növekszik a modern jég- és fagyvédelmi berendezésekkel, öntözőrendszerrel ellátott új és korszerű ültetvények területe, részarányuk már 25 százalék körül alakul. A vidékfejlesztési támogatások keretében kiírt pályázatok révén megvalósult 452 ezer köbméternyi hűtőházi kapacitás, emellett az ágazat összesen csaknem 14 ezer betakarítógéppel, erőgéppel, traktorral és egyéb kertészeti tevékenységet segítő eszközzel bővült. Az ültetvénytelepítésre vonatkozó támogatás eredményeként 3 ezer hektár új gyümölcsös jött létre, ebből 918 hektárra 155 termelő igényelt almaültetvény létrehozásához összesen 4,8 milliárd forintot - sorolta Nagy István. Hozzátette, mintegy 900 hektáron épült ki jéghálós védelmi rendszer és 280, tavaszi fagykárt megelőző rendszer került beszerzésre, ezen túl a mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítására 101 kertészeti üzem részesült 6,2 milliárd forint támogatásban.
 
Elmondta, a 2021-es Megújuló vidék, megújuló agrárium vidékfejlesztési program keretében mintegy 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg a kertészeti ágazat számára is elérhető felhívásokat, ezzel csaknem 500 hektár új almaültetvény telepítésére nyertek el a termelők mintegy 3,5 milliárd forint támogatást, és várhatóan 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház létesül. A kertészeti gazdaságok technológiai megújulására 2219 termelő részesül 25,9 milliárd forint támogatásban, emellett a kertészeti gazdálkodóknak is lehetőségük volt precíziós gazdálkodási technológiák beszerzésére támogatást igényelni - ismertette.
"A jó hírem az, hogy a szükséges pályázati források elérhetősége a hazai közös agrárpolitika stratégia keretében a jövőben is biztosított" - fogalmazott Nagy István. A tárcavezető beszédében kitért arra, összefogással, közösségi fellépéssel teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, ezzel pedig a zöldség-gyümölcs fogyasztás élénkítése egyaránt fokozható. A technológiák és a kutatás fontosságát hangsúlyozva elmondta: egy modernizált ágazatban gazdák alkupozíciója is tovább erősödik, így magasabb árakat lehet kiharcolni a felvásárlókkal szemben, olyan árat, ami visszaadja a hitet és elegendő ahhoz, hogy a termelők lássanak jövőképet új, intenzív, modern ipari almaültetvényekbe való beruházáshoz.
 
Nagy István az eseményen jelenlévő térségi fideszes országgyűlési képviselőket, Simon Miklóst és Tilki Attilát arra kérte, hogy segítsenek elindítani egy olyan kezdeményezést, amely lehetővé teszi a középiskolai diákok és egyetemi hallgatók őszi almaszüretben történő részvételét. "Minden év szeptember közepén a hallgatók és a tanulók lehessenek a mezőgazdasági termelők segítségére, legyenek részesei a szüretnek, mert azzal mind gazdasági, mind társadalmi értelemben óriási előnyöket lehet elérni" - mondta Nagy István. Az állami gondoskodásban élő gyermekek megsegítésére elindított almanapon és jótékonysági szüreten az agrárminiszter és a képviselők mellett Román István megyei főispán, Bölcskei György, a Nagykálló TÉSZ tulajdonosa, illetve több kormányzati tisztviselő, közéleti szereplő, valamint a megyei hatóságok és szervezetek képviselői is részt vettek.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Kóser tejtermékekkel az európai piacot célozza az Alföldi Garabonciás Kft. új tulajdonosa

2024. március 20. 17:12
Tejfeldolgozót vett az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség.
 
Megvásárolta a húszéves múltra visszatekintő Alföldi Garabonciás Kft.-t az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A tejfeldolgozó sikeres működtetésén túl céljuk, hogy a zsidó közösségek számára kóser tejtermékeket biztosítsanak.

STRATÉGIAI CÉL AZ ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSE

2024. május 14. 16:38
Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít élelmiszeripar támogatására, ennek érdekében 750 milliárd forintot különítettek el az ágazat fejlesztésére - jelentette ki köszöntőbeszédében dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára, az I. MBH Élelmiszergazdasági Fórumon, Tihanyban.