Az online árfigyelő rendszer hatékony eszköz az infláció letörésére

2023. július 13. 12:43
Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerdán Budaörsön sajtótájékoztatón, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével, Rigó Csaba Balázzsal közösen tartott.
Az online árfigyelő rendszer hatékony eszköz az infláció letörésére
A július elsején indult rendszerről a kormányszóvivő elmondta, hogy az eltelt több mint 10 nap alatt félmillióan egyedileg töltötték le az arfigyelo.gvh.hu oldalt, a 35 milliós interakciós szám pedig a praktikus működésnek is köszönhető - jegyezte meg.
Az oldalon 1200 bolt termékeit lehet megtalálni több mint 60 termékkategóriából, az átlátható és összehasonlítható árakat napi szinten frissítik - emlékeztetett.
 
Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező akciózás mértéke augusztus elsejével 10-ről 15 százalékra fog emelkedni. Továbbá augusztus elsejével a SZÉP-kártya összege és felhasználási köre is bővül. Kiemelte: a kormány célkitűzése az, hogy az emberek minél kevesebbet fizessenek a boltokban, és az év végére egyszámjegyűje csökkenjen az inflációs ráta.
 
Rigó Csaba Balázs arról számolt be, hogy a több mint félmillió egyedi felhasználóval és a nagyon sok letöltéssel a magyar rendszer már megelőzött hasonló osztrák, új-zélandi és brit alkalmazásokat. Rámutatott: az átláthatóság mellett a rendszer nagy hozadéka, hogy lényegében bevezették Magyarországon a napi árversenyt.
 
Az árfigyelő kifejlesztésében együttműködő munkacsoport szerdai üléséről elmondta, hogy folyamatos lesz a fejlesztés az év végéig, amiben nagy szerepet kapnak a  visszajelzések. A rövid távon bevezetett változtatások között említette, hogy "mire a magyarok visszatérnek a nyaralásból, addigra lesz megosztható bevásárlólista, bevásárlókosár, illetve lesz pontosabb szűrési, keresési lehetőség a rendszerben".
 
A munkacsoport - amelynek a nemzeti versenyhatóság mellett tagja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), az Igazságügyi Minisztérium (IM) és az Agrárminisztérium (AM) is - azon dolgozik, hogy az árfigyelő minél hatékonyabban biztosítsa az árak összehasonlíthatóságát, és a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a piaci verseny erősítéséhez, ezáltal a fogyasztói árak csökkenéséhez, az infláció letöréséhez - olvasható a GVH háttéranyagában.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Tisztelet és kompromisszum a gördülékeny gazdaságátadás kulcsa

2023. március 14. 10:29
A Csizmadi család már két generáció óta kertészkedéssel foglalkozik Bugyin. Csizmadi Imre, hazatérve hollandiai tanulmányútjáról, nyolc éve vette át a stafétabotot, aminek eredményeképpen a 20 hektáros gazdaság mostanra 250 hektáros kertészeti vállalkozássá nőtte ki magát.
A gazdaság vezetéséről, a generációváltásról, valamint a MAGOSZ Pest vármegyei ifjú gazdakör elnökségi tagságáról kérdezte a fiatal gazdát Halmos. B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.
 

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.