Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

2019. november 12. 08:17
Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

Az AGRYA regionális partnereivel közösen a közelmúltban létrehozott Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központok Hálózatának szervezésében az országban hat helyszínen, Keszthelyen, Tiszadobon, Szegváron, Kecskeméten, Kónyban, Szekszárdon szervezi meg a találkozókat, amelyeken a 40 év alatti gazdálkodók időszerű kérdésekről kaphatnak tájékoztatást, illetve kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre is van lehetőség az előadókkal és egymással is.

 

A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
Fotó: P.E.

 

A Keszthelyre szervezett Fiatal Gazda Klubon - amely 8 éve a Georgikon karon működő Egyetemi Klubokból nőtte ki magát - Hergert Tamás, az OTP Bank agrárágazati értékesítési tanácsadója ismertette a pénzintézet kedvező feltételekkel igényelhető agrárhitel-termékeit. Kiemelte, hogy a bank a „dobozos” ajánlatok mellett egyénre szabott megoldásokkal áll a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére. A szakember tájékoztatott arról is, hogy az OTP egyik többletszolgáltatása a leánybanki kapcsolatok kihasználásával a hazai és a környező országok mezőgazdasági vállalkozásaival való kapcsolatépítés ösztönzése, egymás termékeinek megismertetése éves konferencia keretében.

Vass Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatalai Osztályának szakügyintézője arról adott tájékoztatás, hogy az osztatlan közös földtulajdonok fölszámolását lehetővé tevő birtokrendezési jogszabálycsomag hiányában egyelőre csak a jelenleg hatályos törvények és kormányrendeletek alapján lehet a közös tulajdonú földterületeket használni. Fölhívta a figyelmet arra, hogy

a földhasználat alapja a használati rend, amelyet a vonatkozó jogszabályok kötelezően előírnak.

Ebben a tulajdonostársak írásba foglalva szabályozzák azt, hogy ki vagy kik a közös földterület használói, és milyen arányban. Ennek birtokában lehet a földhivatali nyilvántartásba bejegyeztetni a földhasználatot. Használati rend nélkül a saját használatot sem lehet bejegyeztetni. A földhasználati rend kialakításának kezdeményezője igazolt módon, személyesen vagy tértivevényes levélben kell megkeresni a tulajdonostársakat, akik elvileg kötelesek együttműködni egymással. Amennyiben azok a törvény szerint 30 napon belül nem reagálnak (mert elhunytak vagy érdektelenek), akkor

automatikusan elfogadottnak kell tekinteni a használat felosztását.

A jogértelmezés eléggé bonyolult, célszerű jogászhoz fordulni az ilyen ügyek rendezésében, javasolta a szakember.

A szakember szívesen adott tanácsot az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatban felmerülő egyéni problémákra is. A kötetlen beszélgetés során a gazdatársak is megosztották egymással tapasztalataikat.

A Fiatal Gazda Klub ősz végi rendezvényei november 21-ig tartanak, az említett témák mellett terítékre kerülnek a permetező gépek felülvizsgálata, illetve a növényvédőszer-hatóanyag kivonások várható hatásai is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Így terelik drónnal a szarvasmarhákat a profi gazdák: videón a legújabb módszer

2020. december 03. 12:09
A Golan-fennsíkon egy gazdaságban repülő drónokra cserélték a kutyaugatást és az ostorcsattogtatást. A BeeFree Agro nevű vállalkozásnál ezentúl csak így, négyrotoros drónokkal terelik és figyelik meg a szarvasmarhákat.

A Magyar Falu Program margójára

2019. május 15. 07:58
A Magyar Falu Program a kormány egyik legfontosabb törekvése, mert sok száz magyar falu helyzete valóban aggasztó