Az ukrán méhek Kanadában landolnak

2023. június 21. 18:21
Az ukrán méhek a kanadai méhészeknél landolnak, akik érdeklődnek a kárpáti méhek, más néven hegyi méhek iránt, amelyek a szakértők szerint igen szívósak.
A kanadai növény-egészségügyi hatóságok 2020 óta adnak ki behozatali engedélyeket az Ukrajnából származó méhanyákra, és az idei év eleje óta – a háborús helyzetre való tekintettel- a méhekre vonatkozó behozatali engedélyeket is kiadták.
Az ukrán méhek Kanadában landolnak
Ukrajnában  a háború miatt a méhészek és a méhek is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen többek között nincsenek ültetvények, amelyek táplálnák a méheket.  
A kanadai termelők 1kg-os csomagokban vásárolhatják meg a mézelő méheket, egy anyával, 250
 
kanadai dollárért. Az Ukrajnából származó méhanyák jó termelők, nyugodtak és télállóak, jól alkalmazkodnak a kanadai éghajlathoz - hangsúlyozza honlapján az egyik importőr, a Dancing Bee Equipment, amely június közepétől Ukrajnából is szállít királynőket, melyeknek ára darabonként 35 kanadai dollár.
A kanadai méhészetet a rajok kihalása fenyegeti, így az Ukrajnából származó méhek behozatala egyszerre jelent segítséget a kanadai ágazatnak és az ukrán méhészeknek is.
Ukrajna a háború  előtt a világ ötödik legnagyobb mézexportőre volt, és az ukrán méhészeti ágazat több mint 600 000 embert foglalkoztatott. Kanadában pedig a kormányzati statisztikák szerint a méhek 3,18 milliárd kanadai dollárral járulnak hozzá a mezőgazdaságból származó bevételhez.  
 
A kanadai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint eddig elsősorban az USA-ból (az importérték 85,9%-a), Olaszországból (5,5%), Új-Zélandról (3%), Ausztráliából (2,1%) importáltak méhanyákat.
 
Forrás: farmer.pl

Kapcsolódó cikkek

Lezárult az egységes kérelembenyújtás időszaka

2023. június 14. 15:42
A megváltozott európai szabályozás jelentős változásokat hozott a támogatások igénylési feltételeiben.
 
Csaknem 165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók az új uniós szabályok alapján meghirdetett 52 agrártámogatási jogcímre, mintegy 5 millió hektár terület után igényelve támogatást – közölte Nagy István agrárminiszter.

Állami kitüntetéseket adtak át

2023. augusztus 18. 13:06
Államalapítás ünnepén nem csak hazánk születését ünnepeljük, hanem hálát és köszönetet mondunk mindazoknak, akik ezekben a nehézségekkel terhelt időkben is lelkiismeretesen elvégezték munkájukat, és olyan eredményeket tettek le az asztalra, amellyel mindannyiunk jólétéhez járultak hozzá- fogalmazott Nagy István agrárminiszter az állami kitüntetések és szakmai elismerések átadó ünnepségén.