Azonos normákat akarnak

2023. július 19. 13:37
Simone Schmiedtbauer osztrák európai parlamenti képviselő, aki maga is gazdálkodik, valamint Josef Moosbrugger, az osztrák agrárkamara elnöke és Georg Strasser, a gazdaszövetség elnöke beszédet mondtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címezve.
Azonos normákat akarnak
Mindannyian úgy látják, hogy Ausztria gazdálkodói hátrányban vannak a többi országhoz képest, ezért olyan uniós élelmezési rendszert szorgalmaznak, amely figyelembe veszi az európai mezőgazdaság és erdészet, valamint az lakosok sajátosságait és igényeit, különösen az olyan hátrányos helyzetű régiókban, mint a hegyvidéki területek.
 
A képviselők szerint az osztrák családi kis- és középvállalkozások gyakran versenyhátrányba kerülnek Európa és a világ más részének ipari méretű mezőgazdasági termelésével szemben.
Ezt az élelmiszer eredetének kötelező feltüntetésével lehetne ellensúlyozni. Szükséges továbbá egy fenntartható élelmiszerrendszer előmozdítása az EU-ban termelt és a közösségbe importált összes élelmiszer esetében, hogy elkerülhető legyen az EU mezőgazdaságát károsító tisztességtelen piaci torzulás. A valódi fenntarthatóság és a tisztességes verseny érdekében mindenki számára azonos normákat kell elérni és rögzíteni, hangsúlyozták a képviselők.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruchthandel.de

Kapcsolódó cikkek

Kisebb pontosítások kedveznek a Napenergia Plusz Programban

2024. január 08. 15:18
Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama. Az új elemek egyebek mellett rögzítik, hogy legfeljebb 600 ezer forint értékben számolható el a mérőhely szabványosítása, fázisbővítése.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

2023. március 28. 11:18
Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.
 
Az ökologikus szemlélettel összeállított növény-kiültetésekkel pedig egész évben mutatós, olcsóbban fenntartható zöldfelületekkel gazdagíthatjuk környezetünket.
A fővárosban 42 helyszínen kezel a Főkert erdőterületet. Ezek rendkívül felszabdalt helyszínek, nagyságuk a 300-400 négyzetmétertől több hektárig terjed. Fenntartásukhoz tízéves erdőterv készült, melyben külön megvizsgálták mindegyik terület fafajösszetételét, és meghatározták a szükséges beavatkozásokat is, vezette fel a Miyawaki-erdőkről szóló előadását Zakar András, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió vezérigazgatója.