Balatoni e-bike élménytúra eredetvédett borokkal

2023. április 21. 13:31
A Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben május 6-án borkóstolóval kombinált e-bike túrára várják az érdeklődőket. Az eseményre kiadott térképpel a jövőben bárki saját élménytúrát tervezhet a környéken.
A Nivegy-völgy a Káli-medence és a Balaton között félúton húzódik meg öt aprócska faluval. A Nagyvázsony irányából a Balaton felé tartó út először a völgy északi kapuján, Óbudaváron halad keresztül. Kis kitérővel érjük el Szentjakabfát és Balatoncsicsót, majd Szentantalfa és Tagyon következik, utána pedig pár perc és már a Balatonnál vagyunk.
Balatoni e-bike élménytúra eredetvédett borokkal
Kerékpárút eddig is volt a Balaton körül, és bortúrákat is szerveznek rendszeresen, de ezek ötvözésében még vannak lehetőségek. A szervezők ezt felismerve találták ki azt az útvonalat, amit az első közös túrán bemutatnak. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló e-bike élménytúra résztvevői a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik.
 
A túra állomásai a borospincéknél lesznek, ahol a borászok bemutatják a dűlőket, mesélnek a borkészítésről, és kóstolót is mutatnak a Nivegy-völgyi eredetvédett borokból. A május 6-ai e-bike túrával egy időben egy térképet is megjelentetnek, amely megmutatja a környék természeti és kulturális értékeit, valamint a helyi borászatokat. Az esemény ötletgazdája Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.
 
A tervezett időtartam 5– 5,5 óra, az útvonalat úgy állították össze, hogy a kevésbé gyakorlott kerékpártúrázók is teljesíteni tudják. A szervezők fontosnak tartják kiemelni, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos viszont kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni.A pincéknél kóstolómennyiség kerül a poharakba, így a túrázók megismerhetik a borvidék borait, de a szervezők a felelősségteljes borfogyasztásra is figyelnek.
 
Már készülnek az őszi piknikre
A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka egész évben várja az idelátogatókat. A 2022 őszén megrendezett közös boros programot idén egy még gazdagabb rendezvény követi. Az októberi őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendégéttermekkel is készülnek – a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik a Szentantalfára látogatók.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Gazdasági okokra hivatkozva sorra zárja be bázisait a Wizz Air

2023. január 12. 13:59
A Wizz Air január 25-én megszünteti walesi bázisát és az összes onnan induló járatát is. A romániai Bákóban található bázis bezárását január 10-én jelentették be, de az olaszországi Bariban működő bázis is megszűnik február 16-tól.
A Wizz Air UK már tavaly nyáron drasztikusan csökkentette a walesi fővárosból induló járatok számát, most azonban bejelentette a bázis bezárását is. A diszkont-légitársaság január 25-én végleg kivonul Cardiff repülőteréről, és megszünteti a két utolsó járatot is, amelyet onnan indítottak Milánó és Bukarest felé – írja az airportal.hu.

December 16-tól látogatható a Betlehemi jászol kiállítás a Szent István Bazilikában

2022. december 20. 16:11
A kiállítás, amely a betlehemek sokféle formáját sorakoztatja fel, 2022. december 16-tól 2023. január 8-ig 9 órától 17.30-ig látogatható.
Huszonkilencedik alkalommal rendezi meg Magyar Kézművességért Alapítvány a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek idén újra a Szent István Bazilika Lovagterme ad otthont. A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást.