Balatoni Rózsa Bábolnán

2023. szeptember 08. 15:54
Kívülről se rohad és belül sincsenek fekete-szürke vagy barnás foltok a krumpliban - hála a MATE Keszthelyen folyó kutatásainak.
Balatoni Rózsa Bábolnán
Szerintem a kutatók még adósok a hazai sötétlila húsú burgonyával, bár a Bábolnai Gazdanapokon kiállított Démon fajtát ők elég sötétnek ítélik. Abból indulnak ki, hogy a saját családjaik próbából sem merték megenni a lilát. Persze ők nem élnek együtt halloween- és zombirajongó tizenévesekkel, akik rajonganak mindenért, ami narancsszín, vagy sötét és félelmetes.
 
A magyar konyha klasszikus kedvence volt a rózsaszín héjú, fehér húsú rózsakrumpli, amit viszont megújítottak, így Balatoni Rózsa piros héjjal és fehér béllel örvendezteti meg vásárlóit.
A MATE standján kiállított burgonyák közül még a Basát emelnénk ki, amiről az egyik grillrajongó ismerősöm elmondta, hogy megfőzi és úgy dobja a grillre: „hú, az nagyon finom!”
A stand egyik vendéglátója, dr. Simon Brigitta egyetemi adjunktus, a Növénytermesztéstudományi Intézet munkatársa elmondta, hogy a keszthelyi vetőkrumpli nagy érték, mert klónozott technológiával állítják elő, így vírusmentes, vagyis a háziasszonynak nem kell a fekete „fájásos” gumókkal megküzdeniük.
 
Ráadásul nem is csak mentesek ezek a burgonyák a vírusoktól, hanem rezisztensek is rájuk, vagyis vetni is ezeket érdemes.
Aki tehát egészséges magyar fajtákat nevelne, keresse a mini gumókat tartalmazó hálókat, mert ezekből csodás nagy, és jó krumplit nevelő növényeket kap.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van

2023. július 05. 16:25
Súlyos bejelentésre készül a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszerről.
 
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője – írja az origo.hu

Göcsej zöld aranyaként is emlegetik, finom, egyben egészséges a tökmagolaj

2023. május 15. 11:38
A rendszerváltás sokakat tett kényszervállalkozóvá, így történt ez a milejszegi Szak Gáborral is, aki akkor kezdett el főállásban olajtöktermeléssel foglalkozni.
 
Nem túlzás, ha azt mondjuk: azóta egyfajta göcseji sikertörténet az övé – no és persze, a családjáé, mert egy családi vállalkozásról beszélünk.