Bár jó szándékkal teszik, bajt is okozat a vízimadarak etetése

2019. augusztus 02. 08:22
Hiánybetegségek léphetnek fel, röpképtelenné válhatnak a fiókák

Nem tanácsos etetni a vízimadarakat, mert a beszórt silány minőségű táplálék hiánybetegségeket okozhat és a madarak pusztulását eredményezheti - figyelmeztetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Orbán Zoltán közölte: a nyári időszakban a növényevő vízimadarak mintegy ötvenféle növényt fogyasztanak, ehhez képest a beszórt kenyérre rászokott egyedeknél hiánybetegségek, a fiókák esetében akár röpképtelenség is kialakulhat.

A pár hétig emberek által etetett vízimadarak elhagyják a téli túlélést szavatoló "vonulási viselkedést", ami a hideg évszakban tömeges jégbe fagyásukat okozza.

 A szakértő jelezte, hogy a vízimadarak etetésének kedvezőtlen közegészségügyi következményei is vannak. Megemlítette a patkányok elszaporodásának lehetőségét és azt, hogy ezek a madárfajok a madárinfluenza vírusának hordozói lehetnek.

agrotrend.hu / MME

 

Kapcsolódó cikkek

Jön az új cafeteria-elem: Ön is imádni fogja!

2016. október 19. 08:37
Januártól adómentesen támogathatja bármely munkahely dolgozói albérleti költségeit. Persze az adómentes albérlet-támogatást nem kaphatja meg mindenki, annak szigorú feltételei vannak - mondta lapunknak Fata László, a Cafeteria Trend Kft. ügyvezetője.

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

2019. október 14. 10:11
Felmérés a munkavállalói élményről