Betelt a pohár: 6 agrárszakmai szervezet követel fellépést az ukrán export ügyében

2024. február 16. 19:24
Nem mellébeszélést, egyértelmű döntéseket várnak az illetékesektől.
 
Közös nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban hat agrárszakmai szervezet: az AVEC – Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége, a CEFS – Cukorgyártók Európai Szövetsége, CEPM – Európai Kukoricatermesztő Szövetség, CIBE – Európai Cukorrépa-termelők Nemzetközi Szövetsége, COPA-COGECA - A mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik egységes hangja az Európai Unióban, valamint az EUWEP – a tojás, tojástermék, baromfi és vadhús európai nagykereskedelmi szövetsége.
 
Betelt a pohár: 6 agrárszakmai szervezet követel fellépést az ukrán export ügyében
Eredendően arról volt szó, hogy az ukrán áru csak áthalad Európán – ehhez képest a nyakunkba szakadt – forrás: iStock
 
Mint azt nyilatkozatukban írják: az Európa Tanács és az Európai Parlament hetek óta az Európai Bizottság javaslata felett tanakodik az Ukrajnából érkező vámmentes export megújításával kapcsolatban. Azonban ha a Bizottság által javasolt előterjesztés szövegezése változatlan marad, az EU baromfi-, tojás-, cukor-, gabona- és méz szektorainak gazdasági fenntarthatósága veszélybe kerül. Emlékeztetnek arra: amikor a háború elkezdődött, a Bizottság úgy döntött, hogy teljesen liberalizálja a kereskedelmet Ukrajnával annak érdekében, hogy erősítse a helyi gazdaságot az orosz agresszióval szemben.
 
A kapcsolódó intézkedések eredetileg az ukrán agrártermékek tranzitjának megkönnyítésére szolgáltak Európa szárazföldjén keresztül Afrikába és a Közel-Keletre, azonban az áruk nem feltétlen jutottak el úti céljukhoz, ehelyett az európai közösségi piacon versenyeznek. A román, bolgár, lengyel, magyar és szlovák gazdák jelenleg termékeiket a normál piaci ár közel feléért kénytelenek eladni, feltéve, hogy sikerül nekik.
 
Ezért amit kezdetben elfogadható rövid távú helyzetnek tekintett mindenki, az most egy rendkívül vitatott üggyé vált és ezrek számára a gazdasági összeomlást hozta el. Az Ukrajnával szomszédos országokban fokozódó tüntetések ezt nyilvánvalóvá teszik. Ráadásul már Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában is jelentős nyomásnak vannak kitéve a gabona- és cukorrépatermelők, ami ezekben az országokban is tiltakozásokhoz vezet.
 
"Olyan termékek exportja nyomja le az európai mezőgazdasági árakat, amelyek nem felelnek meg a környezeti és társadalmi normáinknak – miközben az európai termelés bemeneti költségei tovább emelkednek. Ezenkívül a héten az európai sajtóban megjelent hírek szerint Ukrajna elutasította a Zöld Megállapodás agrár vonatkozású javaslatait. Ennek eredményeként korlátozott az optimizmusunk a jövőt tekintve" – fogalmaznak a nyilatkozatban.
Az európai gazdák támogatják küzdelmeikben az ukrán termelőket, de ha így megy tovább, a szolidaritás elolvad – forrás: iStock
 
Majd rámutatnak: jelenleg a Bizottság azt javasolja, hogy újítsák meg a kereskedelmi liberalizációt, az uniós gazdáknak pedig alternatívaként azt kínálva, hogy a beérkező ukrán baromfi, tojás és cukor importját a 2022/2023-as évek átlagaiban korlátozzák – dehát éppen ezek a mennyiségek járultak hozzá az EU termelőinek jelenlegi helyzetéhez! Sérelmezik továbbá, hogy gabona és méz esetében nincsenek is tervezett korlátozások, annak ellenére, hogy Ukrajna jelentős termelési kapacitással rendelkezik.
 
"Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy a Tanács és az Európai Parlament nem hajlandó cselekedni, kivéve néhány eltökélt tagállamot és bátor EP-képviselőt. A mostani álláspont nem fogja kezelni a létükért tüntető gazdák aggodalmait. Ehelyett valószínűleg további tüntetésekhez és Ukrajna csökkenő támogatottságához vezet. Európa kettős visszaesés előtt áll: egyrészről fokozódni fognak a belföldi piaci zavarok, másrészről Ukrajna hagyományos piacait orosz gabonákkal és termékekkel helyettesítik majd. A Bizottság, a tagállamok és az Európai Parlament brüsszeli következő napokban hozandó döntései kiemelkedő stratégiai jelentőségűek és súlyos következményekkel járnak. Ezért az európai mezőgazdasági közösség nem elégedhet meg puszta szavakkal, konkrét, valódi intézkedéseket várunk minden érintett szektor számára" – írják.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezen a napon született a Kárpát-medence flórájának nagy kutatója, Jávorka Sándor

2024. március 12. 15:38
A Kárpát-medence flórájának kutatója, JÁVORKA SÁNDOR (Hegybánya, 1883. márc. 12. – Budapest, 1961. szept. 28.) a budapesti tudományegyetem elvégzése, majd doktorátusának megszerzése után rögtön élete első és egyetlen munkahelyén kezdett dolgozni: a Magyar Nemzeti (később: Természettudományi) Múzeum növénytárában, amelynek 1934-ben igazgatója lett és időközben egyetemi tanárrá is kinevezték.

Csólyosi ekék a Bábolnai Gazdanapokon

2023. augusztus 23. 15:36
Szögi István 1975 óta egyéni vállalkozó Bács-Kiskun megyében, Csólyospáloson, a Kiskunmajsa és Szeged közötti településen és 1992-ben kezdett a Csólyos-Univerzál elnevezésű ekecsalád fejlesztésébe.