Betilthatják az élelmiszerekkel érintkező műanyag, és műanyag bevonattal rendelkező csomagolásokat

2024. február 19. 16:21
Egészségügyi aggályok merültek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
 
A BPA és egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való betiltására vonatkozóan az Európai Bizottság véleménynyilvánítási időszakot indít február 9-től kezdődően. A betiltásról szóló rendelettervezet négy héten át (2024. március 8-ig) kommentálható online formában – írja a Nébih.
 
Betilthatják az élelmiszerekkel érintkező műanyag, és műanyag bevonattal rendelkező csomagolásokat
Az élelmiszer-csomagolásokban, valamint az újrafelhasználható edényekben lévő vegyszerek bekerülhetnek az élelmiszerekbe és az italokba – fotó: pixabay.com
 
A Bizottság a polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekeltek visszajelzését is várja a BPA, valamint egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának betiltásáról szóló rendelettervezettel kapcsolatban. Ide tartoznak a műanyag, valamint a műanyag bevonattal rendelkező csomagolás mellett egyéb terméktípusok is, mint például az élelmiszer-feldolgozó berendezések.
 
A véleménynyilvánítás erre a linkre kattintva lehetséges.
 
A betiltást kezdeményező javaslat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által korábban közzétett tudományos értékelés folytatásaként jött létre. Az EFSA értékelése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a biszfenoloknak való kitettség kapcsán a fogyasztók valamennyi korcsoportját érintően egészségügyi aggályok merülnek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
 
Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-csomagolásokban, valamint az újrafelhasználható edényekben lévő vegyszerek bekerülhetnek az élelmiszerekbe és az italokba, a Bizottság az élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználás átfogó betiltását javasolja a BPA-t illetően. Az intézkedést emellett az egyéb, szintén káros egészségügyi hatású biszfenolokra is kiterjesztenék – olvasható a Nébih cikkében.
 
A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná a professzionális élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.
 
A tagállamokkal való megállapodás és a Bizottság jóváhagyása után léphet hatályba a tilalom. Ezt követően a gyártói ágazat számára ‒ az átállásra fordítandó ‒ átmeneti időszak áll majd rendelkezésre, melynek hossza az adott termék típusától függ – írja a Nébih.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

2023. március 21. 11:15
Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.
 
A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat tavalyi díjazottjának eredményei igen kecsegtetők, hiszen az ökogazdálkodás megvalósítása mellett abban is segítséget nyújthat, hogy ellensúlyozza a műtrágya-ellátás esetleges zavarait.

Az idei év jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet

2023. május 10. 16:00
Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az ágazat szereplőit óvatos optimizmus jellemzi. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet.
 
A szántóföldi növénytermesztésben azonban éppen az alacsonyabb felvásárlási árak miatt nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek.