Betiltják a laza csillámporokat és mikrogyöngyöket a hulladékcsökkentés jegyében

2023. szeptember 27. 16:22
A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
Betiltják a laza csillámporokat és mikrogyöngyöket a hulladékcsökkentés jegyében
A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni. A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat, illetve amelyek használatuk során mikroműanyagokat bocsátanak ki.
Betiltotta a csillámporokat és a mikrogyöngyöket az EU
„A szándékosan hozzáadott mikroműanyagok betiltása a környezet és az emberek egészségét érintő komoly aggodalomra ad választ.
A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé” – nyilatkozott Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.
20 bámulatos tipp, hogyan használd fel a csillámporokat - Csillámvarázs
A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak.
Csillogásra vágysz? Így dekorálj csillámporral!
Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben.
A focipályán fával helyettesítik a gumimorzsát – FATÁJ
Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba. Más esetekben az értékesítési tilalom hosszabb idő elteltével lép életbe, azzal a céllal, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

2024-től ismét drágul az autópálya-matrica

2023. augusztus 21. 16:32
Az elmúlt évek autópálya-matrica árváltozásait az infláció mértéke befolyásolta, azonban ez a tavalyi évben rendhagyó módon aránytalanul változott az egyes kategóriákban. A jövő évi matrica árai vélhetően ismét inflációkövetők lesznek.
Az Építési és Közlekedési Minisztérium nyilatkozata szerint a 2024-es sztrádadíjakat az augusztusi infláció mértéke szabja meg. 

Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában

2023. június 12. 15:08
Romániában Júniustól havi 1300 lejjel (97 500 forint) emelik a tanárok bérét Romániában.
A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.