Betiltják a laza csillámporokat és mikrogyöngyöket a hulladékcsökkentés jegyében

2023. szeptember 27. 16:22
A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
Betiltják a laza csillámporokat és mikrogyöngyöket a hulladékcsökkentés jegyében
A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni. A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat, illetve amelyek használatuk során mikroműanyagokat bocsátanak ki.
Betiltotta a csillámporokat és a mikrogyöngyöket az EU
„A szándékosan hozzáadott mikroműanyagok betiltása a környezet és az emberek egészségét érintő komoly aggodalomra ad választ.
A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé” – nyilatkozott Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.
20 bámulatos tipp, hogyan használd fel a csillámporokat - Csillámvarázs
A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak.
Csillogásra vágysz? Így dekorálj csillámporral!
Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben.
A focipályán fával helyettesítik a gumimorzsát – FATÁJ
Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba. Más esetekben az értékesítési tilalom hosszabb idő elteltével lép életbe, azzal a céllal, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Zártkertek tulajdonosai, figyelem: többszörösére emelkedtek a járulékok

2024. április 02. 13:40
A legtöbb zártkerti ingatlan Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, valamint Pest vármegyében található.

Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

2024. február 21. 16:54
A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mesélte a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.