Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.
Biodiverzitás egy tanyán
Az állatok mind hazánkban őshonos fajták
 
Ezt az életstílust tudatosan kell választani, rengeteg munkával és kísérletezéssel jár, folyton alkalmazkodni kell a természethez, és nem minden törekvés sikerül elsőre.
 
A valódi sokféleséget a több mint 100 faj mintegy 250-300 fajtája adja, állatok és növények vegyesen. Az őshonos állatok között megtalálható a Pannon méh, a bronzpulyka, a rézpulyka, a magyar parlagi gyöngytyúk, a vadas színű magyar kacsa, a kendermagos magyar tyúk, a fogolyszínű magyar tyúk, a fodros tollú magyar lúd, a tejelő cigája, a komondor és a magyar parlagi szamár, ami a tanya területeinek megműveléséhez adja az állati vonóerőt.
 
A TUDATOS GYŰJTŐMUNKÁT A NEMZETI BIODIVERZITÁS- ÉS GÉNMEGŐRZÉSI KÖZPONT ÉS A MAGHÁZ EGYESÜLET TÁMOGATJA.
 
Az egész területet bokorsávval ültetették körbe, aminek nemcsak kerítés funkciója van, de véd az eróziótól és a szél által véletlenszerűen elsodort vegyszerektől is, élőhelyet és táplálékot nyújt a beporzó rovaroknak és a madaraknak, valamint védelmező mikroklímát teremt. Összetételét úgy alakították ki, hogy folyamatosan virágzásban legyen, így találhatunk benne mogyorót, húsos somot, fagyalt, galagonyát, vackort, kökényt, jajrózsát, mezei juhart, vadszilvát.
Süllyesztett üvegházban nevelik a melegigényes tájfajták palántáit
 
A napi program alakulását az adott időszak aktuális teendői, illetve az állatok határozzák meg. Minden reggel el kell látni őket, az esti rutin pedig tojásgyűjtéssel kezdődik, aminek a gyöngytyúkok esetében kincskeresés hangulata van, mert hajlamosak naponta máshová tojni. Ezt követi az etetés és a fejés, ami szintén szezonális. A legelőről való behajtás után a juhok tudják a dolgukat: egy kis csemege ellenében szépen besorakoznak a fejőállásba. Jelenleg napi 1,5 liter tejet adnak, amit az utolsó cseppig elfogyasztanak vagy feldolgoznak: készül kefir, sajt, joghurt, aludttej és túró is. Józsi azt szereti ebben a munkában, hogy nem olyan monoton, mint egy folyton ismétlődő irodai feladatsor. Itt is van ugyan ritmusa a teendőknek, de az a természet körforgását követve az év során folyamatosan változik.
A juhok legeltetése tavasztól késő őszig zajlik hét állandó legelőszakaszon, átlagosan 35 napos rotációban, így a gyep mindig képes megújulni.
A fejés is követi az állatok életének éves ritmusát, így nyár végén le is állnak vele, hogy az állatoknak legyen elég idejük felkészülni a következő évre. Tehát etológiai szükségleteik szerint vannak tartva.
Az önellátáshoz a gabonatermesztés is hozzátartozik
 
Külön szót érdemelnek a területvédő állatok is, mert nemcsak Bundi, a komondor számít itt házőrzőnek, hanem a Csacsi névre hallgató szamár is: territóriumát figyelmesen őrzi, a látogatókat pedig szemmel tartja, folyton az ember nyomában jár.
 
A növényeket erdőkert formájában termesztik, ami azt jelenti, hogy a tematikus csoportokba válogatott gyümölcsfablokkokat zöldséges ágyások választják el egymástól. Összesen 65 fajta gyümölcsfa mintegy 250 példánya található a területen, így például Leskováci birs, Feketicsi meggy, Besztercei szilva, Sikulai alma, Disznódi fűszeres cseresznye. Állatok és növények együttélését komoly munka megszervezni. A zöldségeket több mint 150 fajta képviseli, amelyek között találunk szép számmal szárazságtűrőket is.
 
AZ ÁGYÁSOK KÖZÉPMÉLY, MULCSOS RENDSZERREL VANNAK KIALAKÍTVA. A GONDOS ÁPOLÁSNAK, BETAKARÍTÁSNAK ÉS MAGFOGÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN A KÖVETKEZŐ ÉVI VETŐMAG IS MEGTEREM.
Hatalmas előnye a tájfajtáknak, hogy nem hibridek, így a szakszerű magfogással biztosítható a folyamatos utánpótlásuk. A növények életerejét természetesen az állatok által termelt trágya fokozza.
A tanya kerítésén túl a puszta terül el
 
Azoknak a növényeknek, amelyeket palántáról kell nevelni, egy nádszövettel és gyümölcsfákkal árnyékolt, 1 méter mélyen a földbe süllyesztett üvegház nyújt védelmet, ahol a palántanevelő edényekben türelmesen várakoznak a paradicsomok, paprikák, kabakosok és a többiek, hogy elérkezzen a kiültetésük ideje.
 
A klasszikus növényvédelem szót törölték a gazda szótárából.
Lakhelyet kínálnak a madaraknak
 
Amikor rágásnyomot fedezett fel a frissen kelt palánták csúcsán, csípős paprikát vetett be a kártevő ellen. Ez is a tudatosan felépített rendszer része: még réztartalmú szerrel sem szabad permetezni, mert a juhok érzékenyek a rézre.
 
Egy kis déli tájolású szőlőskert is tartozik a birtokhoz, ahol érési sorrendben találjuk meg a különböző rezisztens szőlőfajtákat, mint például Eszter, Néró, Fanni, Pölöskei muskotály, Bianka.
 
A minél teljesebb élelmiszer-önellátás felé vezető út része az 1000 négyzetméteren történő gabonatermesztés. A tönköly aratást követő feldolgozása is teljes mértékben a tanyán történik. A talajt csupán a terület 6%-án forgatják. Az összes kerthez kapcsolódó munkát kézi, illetve állati erővel végzik, fosszilis energiahordozó felhasználása nélkül. A házigazda kézzel kaszálja a szénának való magas füveket az állatok számára.
Bármerre is pillantunk, mindenhol a természetes élővilág támogatása látszik: a tyúkól falán denevérodú, a madárvilágot pedig rengeteg kihelyezett odú csalogatja. Még a róka és nyest sem üldözött ellenség: kint felejtett, rejtett gyöngytyúktojás a jussuk.
A tejelő cigája juhok tejét feldolgozzák
 
A tanya lakóépülete egy több mint százesztendős, 80 cm falvastagságú vert falú tornácos ház, amihez nyári konyha és pince is tartozik. A pince tartja az állandó 10 °C körüli hőmérsékletet, ami kiválóan alkalmas a megtermelt javak tárolására. Az energiaellátást napelemek biztosítják, a fűtés pedig tűzifával történik. A vizet fúrt kútról nyerik.
 
ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EZ A CSODÁS VILÁG NE MARADJON ZÁRT KAPUK MÖGÖTT, JÖVŐRE REMÉLHETŐLEG BEINDÍTJÁK AZ ÉLMÉNYPEDAGÓGIÁRA ALAPOZOTT KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAMJUKAT,
ahol bárki megtanulhatja majd a tanyasi élet fortélyait, élőben lesheti el a magfogás titkait, illetve ismerkedhet meg az állattartás, a kertészkedés és az élelmiszer-feldolgozás szépségeivel.
 
Látogatókat, érdeklődőket, tanulni vágyókat most is szeretettel várnak (előzetes bejelentkezés után), megtalálni őket nem nehéz: Jászboldogházán mindenki ismeri e kedves és szorgalmas kis családot.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kerti Kalendárium

Kapcsolódó cikkek

A január ásza: a görögszéna - ízletes, és hasznos szupertáplálék

2023. január 24. 14:01
Január az életmódváltások elkezdésének (és sokaknál egyben befejezésének) a hónapja. Előbbiben segíthet bennünket egy nagyszerű növény a görögszéna, aminek magja fűszer, de tea is készíthető belőle, sőt mikrozöldnek nevelve is ízletes, és hasznos szupertáplálék.
 
Rómában a gladiátorok is fogyasztották, hiszen remek tápanyagforrás. Cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott, ugyanis lassítja a cukor felszívódását.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu