Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.
Biodiverzitás egy tanyán
Az állatok mind hazánkban őshonos fajták
 
Ezt az életstílust tudatosan kell választani, rengeteg munkával és kísérletezéssel jár, folyton alkalmazkodni kell a természethez, és nem minden törekvés sikerül elsőre.
 
A valódi sokféleséget a több mint 100 faj mintegy 250-300 fajtája adja, állatok és növények vegyesen. Az őshonos állatok között megtalálható a Pannon méh, a bronzpulyka, a rézpulyka, a magyar parlagi gyöngytyúk, a vadas színű magyar kacsa, a kendermagos magyar tyúk, a fogolyszínű magyar tyúk, a fodros tollú magyar lúd, a tejelő cigája, a komondor és a magyar parlagi szamár, ami a tanya területeinek megműveléséhez adja az állati vonóerőt.
 
A TUDATOS GYŰJTŐMUNKÁT A NEMZETI BIODIVERZITÁS- ÉS GÉNMEGŐRZÉSI KÖZPONT ÉS A MAGHÁZ EGYESÜLET TÁMOGATJA.
 
Az egész területet bokorsávval ültetették körbe, aminek nemcsak kerítés funkciója van, de véd az eróziótól és a szél által véletlenszerűen elsodort vegyszerektől is, élőhelyet és táplálékot nyújt a beporzó rovaroknak és a madaraknak, valamint védelmező mikroklímát teremt. Összetételét úgy alakították ki, hogy folyamatosan virágzásban legyen, így találhatunk benne mogyorót, húsos somot, fagyalt, galagonyát, vackort, kökényt, jajrózsát, mezei juhart, vadszilvát.
Süllyesztett üvegházban nevelik a melegigényes tájfajták palántáit
 
A napi program alakulását az adott időszak aktuális teendői, illetve az állatok határozzák meg. Minden reggel el kell látni őket, az esti rutin pedig tojásgyűjtéssel kezdődik, aminek a gyöngytyúkok esetében kincskeresés hangulata van, mert hajlamosak naponta máshová tojni. Ezt követi az etetés és a fejés, ami szintén szezonális. A legelőről való behajtás után a juhok tudják a dolgukat: egy kis csemege ellenében szépen besorakoznak a fejőállásba. Jelenleg napi 1,5 liter tejet adnak, amit az utolsó cseppig elfogyasztanak vagy feldolgoznak: készül kefir, sajt, joghurt, aludttej és túró is. Józsi azt szereti ebben a munkában, hogy nem olyan monoton, mint egy folyton ismétlődő irodai feladatsor. Itt is van ugyan ritmusa a teendőknek, de az a természet körforgását követve az év során folyamatosan változik.
A juhok legeltetése tavasztól késő őszig zajlik hét állandó legelőszakaszon, átlagosan 35 napos rotációban, így a gyep mindig képes megújulni.
A fejés is követi az állatok életének éves ritmusát, így nyár végén le is állnak vele, hogy az állatoknak legyen elég idejük felkészülni a következő évre. Tehát etológiai szükségleteik szerint vannak tartva.
Az önellátáshoz a gabonatermesztés is hozzátartozik
 
Külön szót érdemelnek a területvédő állatok is, mert nemcsak Bundi, a komondor számít itt házőrzőnek, hanem a Csacsi névre hallgató szamár is: territóriumát figyelmesen őrzi, a látogatókat pedig szemmel tartja, folyton az ember nyomában jár.
 
A növényeket erdőkert formájában termesztik, ami azt jelenti, hogy a tematikus csoportokba válogatott gyümölcsfablokkokat zöldséges ágyások választják el egymástól. Összesen 65 fajta gyümölcsfa mintegy 250 példánya található a területen, így például Leskováci birs, Feketicsi meggy, Besztercei szilva, Sikulai alma, Disznódi fűszeres cseresznye. Állatok és növények együttélését komoly munka megszervezni. A zöldségeket több mint 150 fajta képviseli, amelyek között találunk szép számmal szárazságtűrőket is.
 
AZ ÁGYÁSOK KÖZÉPMÉLY, MULCSOS RENDSZERREL VANNAK KIALAKÍTVA. A GONDOS ÁPOLÁSNAK, BETAKARÍTÁSNAK ÉS MAGFOGÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN A KÖVETKEZŐ ÉVI VETŐMAG IS MEGTEREM.
Hatalmas előnye a tájfajtáknak, hogy nem hibridek, így a szakszerű magfogással biztosítható a folyamatos utánpótlásuk. A növények életerejét természetesen az állatok által termelt trágya fokozza.
A tanya kerítésén túl a puszta terül el
 
Azoknak a növényeknek, amelyeket palántáról kell nevelni, egy nádszövettel és gyümölcsfákkal árnyékolt, 1 méter mélyen a földbe süllyesztett üvegház nyújt védelmet, ahol a palántanevelő edényekben türelmesen várakoznak a paradicsomok, paprikák, kabakosok és a többiek, hogy elérkezzen a kiültetésük ideje.
 
A klasszikus növényvédelem szót törölték a gazda szótárából.
Lakhelyet kínálnak a madaraknak
 
Amikor rágásnyomot fedezett fel a frissen kelt palánták csúcsán, csípős paprikát vetett be a kártevő ellen. Ez is a tudatosan felépített rendszer része: még réztartalmú szerrel sem szabad permetezni, mert a juhok érzékenyek a rézre.
 
Egy kis déli tájolású szőlőskert is tartozik a birtokhoz, ahol érési sorrendben találjuk meg a különböző rezisztens szőlőfajtákat, mint például Eszter, Néró, Fanni, Pölöskei muskotály, Bianka.
 
A minél teljesebb élelmiszer-önellátás felé vezető út része az 1000 négyzetméteren történő gabonatermesztés. A tönköly aratást követő feldolgozása is teljes mértékben a tanyán történik. A talajt csupán a terület 6%-án forgatják. Az összes kerthez kapcsolódó munkát kézi, illetve állati erővel végzik, fosszilis energiahordozó felhasználása nélkül. A házigazda kézzel kaszálja a szénának való magas füveket az állatok számára.
Bármerre is pillantunk, mindenhol a természetes élővilág támogatása látszik: a tyúkól falán denevérodú, a madárvilágot pedig rengeteg kihelyezett odú csalogatja. Még a róka és nyest sem üldözött ellenség: kint felejtett, rejtett gyöngytyúktojás a jussuk.
A tejelő cigája juhok tejét feldolgozzák
 
A tanya lakóépülete egy több mint százesztendős, 80 cm falvastagságú vert falú tornácos ház, amihez nyári konyha és pince is tartozik. A pince tartja az állandó 10 °C körüli hőmérsékletet, ami kiválóan alkalmas a megtermelt javak tárolására. Az energiaellátást napelemek biztosítják, a fűtés pedig tűzifával történik. A vizet fúrt kútról nyerik.
 
ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EZ A CSODÁS VILÁG NE MARADJON ZÁRT KAPUK MÖGÖTT, JÖVŐRE REMÉLHETŐLEG BEINDÍTJÁK AZ ÉLMÉNYPEDAGÓGIÁRA ALAPOZOTT KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAMJUKAT,
ahol bárki megtanulhatja majd a tanyasi élet fortélyait, élőben lesheti el a magfogás titkait, illetve ismerkedhet meg az állattartás, a kertészkedés és az élelmiszer-feldolgozás szépségeivel.
 
Látogatókat, érdeklődőket, tanulni vágyókat most is szeretettel várnak (előzetes bejelentkezés után), megtalálni őket nem nehéz: Jászboldogházán mindenki ismeri e kedves és szorgalmas kis családot.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kerti Kalendárium

Kapcsolódó cikkek

Mitől lesz sikeres egy termelői piac?

2024. április 23. 14:34
A NAK szakmai napján kiderül.
 
"Termelői piac a XXI. században" címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem.

Élelmiszeripari Magazinként indul újra a NAK Élelmiszeripari Hírlevele

2023. január 02. 14:42
A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága újraindítja hírlevelét Élelmiszeripari Magazinként, amelyben tájékozódhatnak hazai és külföldi kiállításokról, élelmiszeripari hírekről, az élelmiszeripar aktuális kérdéseiről, adózásról, valamint megtalálhatóak benne a szakmai honlapok, hasznos oldalak elérhetőségei is.