Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot

2023. január 27. 17:34
A talajvédelmi hatóság 10 000-100 000 forint közötti összeget szabhat ki.
 
A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart* az előző naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást kell tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján 2022. január 1.-2022. március 31. között - írja a nak.hu a tájékoztatójában.
 
Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot
Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető
A nyomtatvány a NÉBIH honlapjáról tölthető le (http://anyk.nebih.gov.hu/).
 
Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Fontos, hogy műtrágyázás esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével.
 
Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.) - írja a nak.hu
 
Bírságolhatnak is
Amennyiben az ügyfél átad/átvesz szervestrágyát úgy tudni kell az átadó/átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is.
 
Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 000-100 000 forint közötti összeg.
 
A NAK kalkulátora segíthet a számolásban
 
* magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

30 napos időjárás-előrejelzés: milyen lesz November?

2023. november 03. 11:55
A mögöttünk álló októberi időjárást elnézve szinte hihetetlen, hogy egyszer majd a tél is beköszönt. Pedig lassan annak is itt van az ideje.
 
November – „Közeleg a tél ..."

Figyelem! Több ezer eurót kaphatnak a magyar gazdák, így juthatnak a pénzhez

2023. január 31. 12:08
A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra. Az Agrárminisztérium a felhívás keretében azon mezőgazdasági termelőket támogatja, akik termékeiket a különböző minőségrendszerek előírásainak megfelelően állítják elő és legfeljebb 5 éve részt vesznek az adott rendszerben, vagy most kívánnak csatlakozni valamely minőségrendszerhez.