Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot

2023. január 27. 17:34
A talajvédelmi hatóság 10 000-100 000 forint közötti összeget szabhat ki.
 
A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart* az előző naptári évre vonatkozóan (január 1.-december 31.) adatszolgáltatást kell tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján 2022. január 1.-2022. március 31. között - írja a nak.hu a tájékoztatójában.
 
Bírságot kockáztatsz, ha nem szolgáltatsz adatot
Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető
A nyomtatvány a NÉBIH honlapjáról tölthető le (http://anyk.nebih.gov.hu/).
 
Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Fontos, hogy műtrágyázás esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével.
 
Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.) - írja a nak.hu
 
Bírságolhatnak is
Amennyiben az ügyfél átad/átvesz szervestrágyát úgy tudni kell az átadó/átvevő ügyfél MVH ügyfélnyilvántartási számát is.
 
Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 000-100 000 forint közötti összeg.
 
A NAK kalkulátora segíthet a számolásban
 
* magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám: a vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan mértéket egyidejűleg meghaladja
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Így oldották meg Lengyelországban az ukrán gabona miatti problémákat

2023. március 21. 11:51
Szigorú szabályozást hoztak.
 
A közelmúltban Henryk Kowalczyk lengyel és Mikola Szolszki ukrán agrárminiszter között személyes megbeszélésre került sor, amelyen megegyezés született az ukrán agrártermékek (elsősorban gabonafélék) ez évi lengyelországi tranzitszállításának feltételeiről – írja a topagrar.pl.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.