Bíznak az augusztus végi hajrában a hazai fürdők

2023. augusztus 25. 15:44
Az energiahatékonyságot növelő és a létesítmények iránti érdeklődést fenntartó fejlesztésekre egyaránt szükség van a hazai fürdőkben – hangsúlyozta Kántás Zoltán, a Fürdőszövetség elnöke a Trend FM műsorában. A beszélgetésben az árérzékeny vendégekről és a sárvári számokról is szó esett.
Bíznak az augusztus végi hajrában a hazai fürdők
Az idén nyáron mind júniusban, mind júliusban és augusztusban volt 8-10 esős nap, ami kedvezőtlenül befolyásolhatta a strandok forgalmát – vetett számot a szezonról Kántás Zoltán az Érczfalvi András műsorvezetővel folytatott beszélgetésben. Azok a létesítményekben, ahol a fedett részeknek köszönhetően a 4 évszakos szolgáltatást nyújtanak, természetesebb kiegyenlített forgalmat tudtak bonyolítani. Az időjárást előre jelző applikációk szerepének növekedése ellenére a szakember nem javasolja ezek túlértékelését, hiszen egy-egy nyári záport vagy zivatart, mint fogalmazott, a fedett egységekben át lehet vészelni.
 
A műsorban az energia kérdését is érintették. Akárcsak az időjárás hatásával, az energiaválság hatásaival kapcsolatban sem lehet általánosan fogalmazni, hiszen sok egység hasznosít alternatív energiaforrásokat, a kormányzati támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években sok energiahatékonyságot célzó beruházás történt. Ugyanakkor – ahogy a szakember hangsúlyozta - sok még ebben a tartalék, és a létesítmények egyre inkább rá vannak kényszerítve a földgáz- és villamosenergia-függőségüket csökkentő megoldások használatára. Ehhez pedig további forrásokra volna szükség, hiszen, a rendkívüli veszteségeket eredményező Covid-járvány és az energiaválság után, a hazai fürdők többsége rendkívül forrásszegény helyzetben van.
 
"Számítunk arra, hogy a közeljövőben kormányzati segítség bevonásával lehetőségünk lesz további energiahatékonyságot növelő beruházások megvalósítására" - emelte ki. Jelen helyzetben a legtöbb hazai egység arra fókuszál, hogy a következő időszakban végrehajtsa az energiahatékonyságot növelő és a létesítmény iránti érdeklődést fenntartó fejlesztéseket, hiszen számos, a vendégelégedettség, vendégélmény szempontjából fontos beruházást kellett a közelmúltban elhalasztani vagy átütemezni.
 
A humánerő-gazdálkodással kapcsolatos problémák az elmúlt időszakban megoldódni látszanak. A szezonálisan alkalmazott diákokkal kapcsolatban pozitívok a tapasztalataik, Sárváron rendkívül elégedettek a náluk dolgozó fiatalokkal.
 
Az egész ágazatra vonatkozó számok egyelőre ugyan nem ismertek, és egyes fürdőkben a tavalyi évhez képest jobb eredményt tudtak felmutatni, Sárváron némi visszaesés volt tapasztalható. Ez júniusban több mint 20 százalékos, júliusban és augusztus 20-ig összességében már csak 4-5 százalékos volt, a visszaesés elsősorban a napi vendégek számának csökkenéséből adódott.
 
A magyar vendégek árérzékenyek, a hazai fürdőkben nem lehet a határhoz közeli, osztrák fürdőkben érvényes árakat elkérni, miközben a vendégigények tekintetében nincs különbség – emelték ki a beszélgetésben. A napi fürdővendégek költése főként a belépőjegyre korlátozódik, a többnapos kikapcsolódásra érkezők tartózkodásuk alatt több szolgáltatást vesznek igénybe.
 
„A vásárlói kosár értékének növelése fontos feladatunk lesz a közeljövőben" – emelte ki az elnök, aki az informatikai infrastruktúra fejlesztésének fontosságát is hangsúlyozta. 
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Idén is kiszámítható agrártámogatási rendszerben bízhatnak a gazdák

2023. január 24. 13:56
Ismét nehéz év előtt állnak a magyar gazdák, de bízhatnak a kiszámítható agrártámogatásokban idén is – mondta hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten az agrárminiszter.
 
Nagy István a legfontosabb feladatok egyikének az új agrártámogatási rendszer elindítását nevezte. A pályázatoknak saját honlapjuk lesz, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei pedig már el is kezdték az országjárást, hogy bemutassák a pályázati lehetőségeket és feltételeket. A piaci nehézségek miatt a tervezhetőség különösen fontos, a termelők számíthatnak a kormány segítségére – hangsúlyozta. 

Merre tart a magyar tarka? - Mi vár a hazai állattartókra a következő években?

2023. augusztus 16. 15:32
Hogyan változik az állattartás uniós és hazai szabályozása? Milyen lehetőségei vannak a magyar tejágazatnak a gyorsan változó gazdasági környezet és a tejhelyettesítő termékek szorításában? Mit eredményez az antibiotikum-használat szigorítása? Ezekről mind szó esett Bonyhádon, a „MillFood” XXI. Tarka Fesztivál keretében megtartott 25. országos agrárfórumon.