Borlepárlási támogatás segíti a borászatokat

2023. szeptember 18. 12:50
Az Agrárminisztérium 1,6 milliárd forintos keretösszeggel támogatást biztosít a borászatok számára védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására a borpiaci nehézségek kezelése érdekében.
 
Borlepárlási támogatás segíti a borászatokat
Az Európai Unióban az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90.000 hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg hazánkban támogatott módon. Ez alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.
 
A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik, így egy liter bort 150 és 180 Ft közötti nettó áron vesz át a lepárló. Egy bortermelő legfeljebb 2.500 hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe. A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 %. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.
 
Az intézkedés nyomán az érintett szegmensben érzékelhetően csökkenhet a kínálati nyomás, megkönnyítve ezzel a szüret menetét. Emellett bízunk benne, hogy a támogatás hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar gazdák a megtermett szőlőjüket magasabb áron tudják értékesíteni – emelte ki a miniszter.
 
Hasonló intézkedéssel él az idei esztendőben Franciaország is.
 
A részletes támogatási feltételei itt érhetőek el.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Tudnivalók az elővásárlási ranghelyekről

2023. április 25. 09:13
A Földforgalmi törvény elővásárlási sorrendjét elsősorban területi alapon határozták meg. Előnyben részesül – sorrendben – a tulajdonostárs, a földhasználó, a szomszéd, a helyben lakó, majd végül a 20 kilométeren belüli földműves. Kiemelt helyen rangsorolja viszont például az állattartókat vagy az ökogazdálkodókat, akik jelenleg még a szomszédot is megelőzik.
Érdemes mindemellett azt is megvizsgálni, hogy ki és milyen feltételekkel élhet az elővásárlási jogával, vagy azt, hogy minden esetben szükséges-e helyben lakónak lenni.

Az idei év jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet

2023. május 10. 16:00
Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az ágazat szereplőit óvatos optimizmus jellemzi. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet.
 
A szántóföldi növénytermesztésben azonban éppen az alacsonyabb felvásárlási árak miatt nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek.