Budapesten tartották a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését

2017. október 30. 07:28
A Földművelésügyi Minisztérium immár második alkalommal szervezte meg a magyar fővárosban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatóságával közösen a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését. Fazekas Sándor miniszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a további környezetvédelmi derogációs követelmények teljesítése folyamatos, 2020-ig befejeződnek. Így abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban nagyobb figyelmet fordíthatunk az energia- és erőforrás-hatékonyság növelésére, vagy éppen a természetvédelemre, amely a mostani ülés egyik kiemelt témája.

Az uniós szervezet 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a tagországokban a Kohéziós Politikán belül a környezetvédelmi szempontok jobb integrációját. A tagországokon kívül az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és az európai zöld mozgalmak képviselőit (WWF, Bankwatch, stb.) tömöríti a hálózat.

Kép letöltése
 
Forrás: FM

 

A Földművelésügyi Minisztérium először - a magyar EU elnökség keretében - 2011 tavaszán szervezte meg Budapesten ezt a találkozót, majd 2015 őszén, a 2014-2020-ig tervezett pénzügyi keret lezárásaként egy szűkebb körű munkacsoport ülést is tartottak.

Magyarország a 2007-2013-as programozási időszak végére jól teljesítette a környezeti alapinfrastruktúrához kapcsolódó EU-s irányelveket, például azokat az elvárásokat, amelyek az egészséges környezet biztosításához (hulladékgazdálkodás, ivóvízellátás, szennyvíztisztítás)  kapcsolódnak – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Kép letöltése
 
Forrás: FM

 

Az tárca vezetője elmondta: jelenleg az Európai Unió keretében folyó környezetvédelmi tárgyalások egyik kulcstémája a körforgásos gazdaságba történő átmenet, ami óriási kihívás elé állítja a nemzeti kormányokat és a környezetügyért felelős szerveket és intézményeket, hiszen egyelőre nincs olyan egyértelmű útmutatás vagy recept előttünk, amely világosan megmutatná, hogy mit kell tennünk a zöld gazdaság támogatásához. Közös erőfeszítésekkel és az ismeretek folyamatos átadásával - többek között olyan tanácskozásokon is, amilyen ez a mostani -, sikerülhet Európának újra olyan utat találnia, amellyel megőrzi vezető szerepét a környezetügy területén.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Visszamaradó pályázati pénzeket használhat fel az élelmiszeripar

2018. február 27. 07:47
Újabb pályázati forrás segítheti az élelmiszeripari vállalkozásokat – mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az idei PREGA konferencián. A digitalizáció térhódítását a szektorban a cégek és az egyetemek együtt tudják elérni.

Jogszabályok érthetően

2017. május 24. 08:29
A Magyar Közlöny 2017. május 15. és május 21. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 20. heti összefoglaló