Budavár lovagkori falai is megújulhatnak

2023. szeptember 19. 16:46
A Budai Várat délről lezáró rondella körüli várfalon mintegy nettó 1 milliárd forintból végeznek állagmegóvási munkálatokat.
Budavár lovagkori falai is megújulhatnak
Buda várának középkori arculatát leginkább a gyilokjáróval is ellátott, szélesen forduló nagy rondella és annak keleti kapuját adó, négyzetes alaprajzú Zsigmond-torony hordozza. A rondellán már dolgoznak, most pedig a várfalak régóta várt felújítására is nyílhat lehetőség – értesült a Magyar Építők.
 
A Confector Mérnök Iroda Kft. mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül.
 
A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is.
 
A Nagyrondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyosó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyosó bejáratánál – írja többek között a lap.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

A Puskás Ferenc Stadion metrómegálló környékének fejlesztése - látványtervek

2024. január 10. 16:41
Jelentős lépés a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló környékének fejlesztésében a Chain Bridge Ventures Kft. most bejelentett nagyberuházása. A cég a Bánáti + Hartvig építésziroda tervei alapján építteti fel a 29 ezer négyzetméteres Centralét.
A Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésénél épülő Centraléban üzletek, irodák, hotel, szolgáltatási terek és ételudvar is várja majd a látogatókat. A Puskás Ferenc Stadion metrómegállót is fejlesztik új mozgólépcsőkkel és új zöldterülettel.
 

Nagyszabású magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

2023. június 23. 16:15
Ateneo Veneto-ban, a város legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében szeptember 1-15. között látható Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 utazó kiállítás a magyar üvegművészet evolúcióját mutatja be: a történeti üveg mellett a legújabb kortárs törekvések is helyet kapnak.