Budavár lovagkori falai is megújulhatnak

2023. szeptember 19. 16:46
A Budai Várat délről lezáró rondella körüli várfalon mintegy nettó 1 milliárd forintból végeznek állagmegóvási munkálatokat.
Budavár lovagkori falai is megújulhatnak
Buda várának középkori arculatát leginkább a gyilokjáróval is ellátott, szélesen forduló nagy rondella és annak keleti kapuját adó, négyzetes alaprajzú Zsigmond-torony hordozza. A rondellán már dolgoznak, most pedig a várfalak régóta várt felújítására is nyílhat lehetőség – értesült a Magyar Építők.
 
A Confector Mérnök Iroda Kft. mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül.
 
A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is.
 
A Nagyrondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyosó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyosó bejáratánál – írja többek között a lap.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Magyarország vár: A béke szigete Tatán

2023. július 18. 16:17
A tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában izgalmas kultúrtörténeti utazásra hív minket az újjászületett tatai Esterházy-kastély. A császárok látogatására emlékeztető, évszámos kapun keresztül lépjünk be együtt az Esterházy család tatai rezidenciájába!

Szombattól újra jár a fogaskerekű

2023. március 31. 12:18
Április 1-jétől, szombattól újra jár a fogaskerekű.
 
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint a téli üzemszünet ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be az Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez.