Cél az EU átlag-életszínvonal elérése

2023. november 14. 14:33
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, mint az Országgyűléstől és a Kormánytól független konzultációs, javaslattevő és tanácsadói testület, 2023. november 10. napján tartotta ez évi negyedik és egyben utolsó plenáris ülését, ahol a résztvevők a következő nyilatkozatot fogadták el.
Cél az EU átlag-életszínvonal elérése
Sajtóközlemény
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, mint az Országgyűléstől és a Kormánytól független konzultációs, javaslattevő és tanácsadói testület, 2023. 11. 10. napján tartotta ez évi negyedik és egyben utolsó plenáris ülését.
 
Az ülésen az oldalak megvitatták „A köznevelési intézményrendszer korszerűsége és hatékonysága” címet viselő téma mellett a „Konzultáció a 2024. évi minimálbérről és garantált bérminimumról” című témát, melynek megtárgyalása minden év végén a munka törvénykönyvében foglalt felhatalmazás alapján előírt kötelezettsége a Tanácsnak.
 
Az ülésen megfogalmazásra került a következő álláspont:
 
Magyarország egy európai felzárkózási folyamatban van, az európai uniós átlag-életszínvonal elérése a cél. Ennek eszközeként jelenik meg a reálbérek növelése, valamint a gazdaság élénkítése, a termelékenység és hatékonyság fokozása. A magyar gazdaság bizonyította válságállóságát és sikerült az inflációs nyomást is enyhíteni. Következő feladatunk a belső fogyasztás ösztönzése, amelynek egyik motorja a lakossági fogyasztás. Mindezekhez elengedhetetlen a legkisebb bérek növelése, amely megnövekedett keresletet generálva fejtené ki pozitív hatását a gazdaságra és a költségvetésre egyaránt. Az NGTT tiszteletben tartja a Munkavállalók és Munkaadók egyezségét, felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a minimálbér tárgyalás nem pusztán a minimálbérről szól, hanem társadalmi felelősséget is tartalmaz. Felelősséget tartalmaz a tekintetben, hogy milyen gyorsan áll helyre Magyarországon a gazdaság lendülete, ilyen értelemben a lakosság magabiztossága, fogyasztási készsége.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A tüntetések hatására így segíti a termelőket a román kormány

2024. január 22. 12:50
Romániában több eredményt sikerült elérni a tüntető gazdáknak, mint Ausztriában.

Ekkora nyugdíjemelés kompenzálhatná az elszálló inflációt

2023. július 18. 15:24
A legutóbbi Kormányinfón elhangzottak szerint csak szeptemberben születhet döntés az esetleges évközi nyugdíjemelésről. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, a jelenleg ismert inflációs számok alapján mennyi pénzt kellene kapni a nyugdíjasoknak. Az utóbbi években a kormány rendre alábecsülte az infláció mértékét.
Már júniusban indokolt lett volna egy 4,6 százalék évközi emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket – derül ki a Bankmonitor felméréséből.