Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

2022. november 28. 12:00
A kis kutak a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része így kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.
 
„Azt gondolom, a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – nyilatkozta az ATV-nek Grád Ottó, a szövetség főtitkára.
Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop
Balogh József energetikai szakértő szerint, ha marad a benzinárstop, a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, ha pedig bármi történik a Barátság kőolajvezetékkel, már az alapanyag is hiányozni fog. „Szerintem decemberben azt át kell majd gondolni, hogyan tovább” – fogalmazott a csatornának.
 
A Mol jelezte, tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozták. Az olajvállalat hozzátette: a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, miközben a Dunai Finomító egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.
 
Az ATV a Miniszterelnökségnél is érdeklődött, terveznek-e változtatást az üzemanyag-ársapkával kapcsolatban az év végén. Azt a választ kapták, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan,
a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.
„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – írták.
 
Forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Olaszországban megkezdődött a benzinkutasok sztrájkja

2023. január 25. 12:45
Az olaszországi üzemanyag-állomások egy része huszonnégy, mások negyvennyolc órán át tartanak zárva a kedd este megkezdődött sztrájk miatt, melyet a benzinkutak üzemeltetői a kormány energiapolitikájával szemben hirdettek meg.
 
A városokban kedd este héttől, az autósztrádákon este tíz órától indult a sztrájk, amely egyes kutaknál szerda estig, másoknál csütörtök estig tart.

Zuhanórepülésben a gázolaj ára, és ezt már az autósok is tapasztalni fogják

2023. február 01. 13:26
Pénteken várhatóan tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak, ugyanis a benzin és a gázolaj esetében is jelentős árcsökkenés került ma bejelentésre a nagykerárak tekintetében. A benzin bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj árát pedig 15 forinttal csökkentették a nagykereskedők.