Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

2022. november 28. 12:00
A kis kutak a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része így kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.
 
„Azt gondolom, a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – nyilatkozta az ATV-nek Grád Ottó, a szövetség főtitkára.
Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop
Balogh József energetikai szakértő szerint, ha marad a benzinárstop, a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, ha pedig bármi történik a Barátság kőolajvezetékkel, már az alapanyag is hiányozni fog. „Szerintem decemberben azt át kell majd gondolni, hogyan tovább” – fogalmazott a csatornának.
 
A Mol jelezte, tanker autóik folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozták. Az olajvállalat hozzátette: a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, miközben a Dunai Finomító egy korábban kezdett karbantartási munka miatt továbbra is csökkentett kapacitással üzemel.
 
Az ATV a Miniszterelnökségnél is érdeklődött, terveznek-e változtatást az üzemanyag-ársapkával kapcsolatban az év végén. Azt a választ kapták, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan,
a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.
„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – írták.
 
Forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Tájidegenek a napelemek? Már nem, itt a forradalmi megoldás!

2024. május 16. 18:16
Egy berlini napelemes vállalkozás agri-fotovoltaikus (Agri-PV) rendszereinek teherhordó acél alkatrészeit megújuló nyersanyagokkal, len- vagy farosttal helyettesíti.

Délelőttös műszak anyukáknak, bérfejlesztés, rezsitámogatás – így vigyáz munkatársaira a vaskeresztesi vállalat

2023. június 23. 15:03
A MAM-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a vállalatcsoport gyártási vezérigazgatója, Kiss Katalin vezetése alatt a nyolctagú vállalkozás 600 fős nagyvállalattá nőtte ki magát. A folyamatos fejlődés mellett ma már évente százmillió babatermék kerül ki öt kontinens üzleteibe a német ajkú kis falu gyártósoráról, több helyen piacvezető márkaként. A többszörösen kitüntetett vaskeresztesi cég vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy náluk hosszú távon érték az ember, és nemcsak a jelenre, de a jövőre is koncentrálnak a munkavállalói elégedettség tekintetében.