Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba

2023. július 31. 12:31
Átlagon felüli termés lehet idén a csemegekukoricában, bár a hűvösebb tavasz miatt csak július második felében kezdődhetett el a betakarítás. A termelőknek a növekvő költségek és az erősödő kínai konkurencia okozhat gondot.
 
A Somogyban 8 hektáron csemegekukoricát termesztő Fentős Zsolt a Sonline.hu hírportálnak elmondta, hogy márciusban és a közelmúltban is vetettek, de a szokatlanul hűvös tavasz miatt a szezon csaknem egy-két héttel később kezdődött meg. 21 napra keltek ki a vetések, a termés viszont jónak mondható, a minőség és a mennyiség is kiváló.
Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba
Ma (július 30.) a Budapesti Nagybani Piacon 200–220 forintért kínálják a hazai I. osztályú csemegekukorica darabját, míg a boltokban 300–400 forint közötti árakkal találkozhatunk. A drágulás ellenére alighanem idén is sokan fogyasztják majd, és ha nyáron lesznek hűvösebb periódusok, akkor akár október végéig kitarthat a szezon.
 
A termelők idén nem panaszkodhatnak a piaci helyzetre, a feldolgozók az év elején minden eddiginél magasabb áron kötöttek szerződést a gazdákkal, sok esetben előleget és öntözési prémiumot kínálva a termelőiknek – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.
Csemegekukorica: innen tudhatjuk, hogy már érett, és mehet a fazékba
Hazánk a világ egyik legnagyobb csemegekukorica termelő országa, a feldolgozott termékek piacán is nagyhatalomnak számítunk. A múlt év azonban változást indíthatott el, az európai uniós piacra ugyanis – a rossz termés miatti termékhiány okán – betörtek a kínai feldolgozók. Azt, hogy ennek milyen hatásai lesznek a későbbiekben a csemegekukorica piacára, egyelőre nem lehet megbecsülni. Nagy versenyelőnyünk, hogy a délkelet-ázsiai termény beltartalmi értékei és íze messze elmarad a magyar csemegekukoricáétól.
 
Ha otthon termesztünk csemegekukoricát, akkor van egy trükkje a betakarítás ideális időpontjának. Egy szemet körömmel karcoljunk meg, és ha tejszerű folyadékot ereszt, akkor érett, mehet a fazékba.
 
forrás. agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

2023. február 01. 13:30
Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrárium, azon belül az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a változó klímához való alkalmazkodás. Míg például az erdő felújításának és telepítésének ideje hagyományosan tavasz vagy ősz lenne, addig idén az enyhe időjárás következtében már januártól zajlanak a csemeteültetések több helyen, például a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél is.

Korszerű kertészeti ágazatot építünk

2023. december 06. 15:38
A KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra – jelentette be Nagy István agrárminiszter dec. 5.-én kedden, Siófokon, a Szimbiózis Kertésztalálkozón.