Csemegeszőlő-bemutató a Kisfái Ökokertben

2023. augusztus 15. 21:43
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után ismét megrendezik a Kecskeméti csemegeszőlő fajta- és technológiai bemutatót 2023 augusztus 18-án, kora délután. A helyi mellett két további fajtagyűjtemény csemegeszőlői tekinthetők, kóstolhatók meg.
Csemegeszőlő-bemutató a Kisfái Ökokertben
A Kisfái Ökokert szervezésében tavaly került sor az első csemegeszőlő bemutatóra. A nagy érdeklődésre tekintettel megismétlik a rendezvényt, az előadások sorát a piaci lehetőségekkel is bővítve.
 
Fülei Zoltán bemutatja a Kisfái Ökokert félhektáros fóliaházát, ahol számos szőlőfajtát termesztenek, köztük az állami elismerésre bejelentett Preobrazenie és Dubovszkij Rozovij fajtákat.
 
Szőlőben nagyon sok betegségeknek ellenálló fajta született hazánkban és külföldön, bor- és csemegeszőlőben egyaránt. A rezisztencianemesítés eredményeiről Teszlák Péter, a Pécsi Egyetemi Borbirtok kutatási igazgatója beszél. Szoros a kapcsolat az ellenálló képesség és a szelíd növényvédelem lehetőségei közt, erről Kulicz László fajtagyűjtő számol be saját gyakorlata alapján.
Senzacija csemegeszőlő oltvány - Kisfái Ökokert
 
Videókapcsolat során lehet hallgatni Bücs Sándor csepei termesztő beszámolóját az új ukrán nemesítésű fajtákról.
 
Nagy kérdés, hogy hogyan lehet jól értékesíteni a megtermelt szőlőt. Piac és fajták kapcsolatát Nagy Gyula elemzi, aki egy csemegeszőlő-termesztőkből álló, információmegosztó csoportot vezet.
 
Szögi Gyula családi gazdálkodó tavaly a termesztési tapasztalatait osztotta meg a népes hallgatósággal, az idén arról beszél, hogy az áruházláncokon kívül hol érdemes piacot keresni a csemegeszőlőnek.
 
Szelíd növényvédelemről beszél Tamasek Zoltán, a Biotomal képviselője. Cégük számos biotermesztésben használható megoldást kínál. Néhány kiemelt szőlőfajtát és technológiai elemet, valamint a madárkár elleni védekezésre alkalmas eszközt mutat be a rendezvény szervezője, Fülei Zoltán.
 
A fajták egy részét meg is lehet kóstolni, Lujdort Tibor és a szlovákiai Topolníki Agrocentrum fajtagyűjteményéből. Több mint 100 csemegeszőlőt lehet legalább megtekinteni a Kisfái Ökokertben, már a tanácskozás megkezdése előtt, 11 órától.
 
A rendezvény 2023 augusztus 18-án, 13 órakor kezdődik. A belépőjegy 3500 forint.
https://www.kisfaiokokert.hu/termek/ii-kecskemeti-csemegeszolo-fajta-es-technologiai-bemutato-jegy/
 
A Kisfái Ökokert a ZFW Hortiservice Kft. telephelyén található, Kecskemétről Békéscsaba felé a 44-es út mellett.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A GVH elmondta, mit kellene tenni az agráriumban ahhoz, hogy csökkenjen az infláció

2023. május 16. 16:49
A javaslatok összhangban vannak a KAP keretében elérhető fejlesztési források felhasználásnak céljaival, de nehéz lesz kigazdálkodni a beruházásokat.
 
Itt van a kapuban az mezőgazdaságra szánt temérdek uniós fejlesztési pénz, amihez csak úgy jutnak hozzá az agrárvállalkozások, ha önerőt is tesznek hozzá. Ezt úgy kell kigazdálkodniuk, hogy közben a termékeik drága előállítása miatt kiszorulhatnak a hazai polcokról, így jövedelemtől eshetnek el. Ki és hogyan vágja át a Gordiuszi csomót?

Megtalálták a piaci rést

2023. április 12. 11:37
A kecskeméti Hírös-Fa Metész Termelői Csoport Szövetkezet Magyarország egyetlen gyümölcsfaiskolai szövetkezete. Kínálatuk széles, abban szabadgyökerű oltványok, alanycsemeték, szemzőrügyek, konténeres és cserepes gyümölcstermők, valamint konténeres Kordes kerti rózsák is szerepelnek. A hatéves szövetkezet tevékenységét Rostás Gábor igazgató és az egyik tag, Karádi Tamás mutatta be.