Csemegeszőlő-bemutató a Kisfái Ökokertben

2023. augusztus 15. 21:43
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után ismét megrendezik a Kecskeméti csemegeszőlő fajta- és technológiai bemutatót 2023 augusztus 18-án, kora délután. A helyi mellett két további fajtagyűjtemény csemegeszőlői tekinthetők, kóstolhatók meg.
Csemegeszőlő-bemutató a Kisfái Ökokertben
A Kisfái Ökokert szervezésében tavaly került sor az első csemegeszőlő bemutatóra. A nagy érdeklődésre tekintettel megismétlik a rendezvényt, az előadások sorát a piaci lehetőségekkel is bővítve.
 
Fülei Zoltán bemutatja a Kisfái Ökokert félhektáros fóliaházát, ahol számos szőlőfajtát termesztenek, köztük az állami elismerésre bejelentett Preobrazenie és Dubovszkij Rozovij fajtákat.
 
Szőlőben nagyon sok betegségeknek ellenálló fajta született hazánkban és külföldön, bor- és csemegeszőlőben egyaránt. A rezisztencianemesítés eredményeiről Teszlák Péter, a Pécsi Egyetemi Borbirtok kutatási igazgatója beszél. Szoros a kapcsolat az ellenálló képesség és a szelíd növényvédelem lehetőségei közt, erről Kulicz László fajtagyűjtő számol be saját gyakorlata alapján.
Senzacija csemegeszőlő oltvány - Kisfái Ökokert
 
Videókapcsolat során lehet hallgatni Bücs Sándor csepei termesztő beszámolóját az új ukrán nemesítésű fajtákról.
 
Nagy kérdés, hogy hogyan lehet jól értékesíteni a megtermelt szőlőt. Piac és fajták kapcsolatát Nagy Gyula elemzi, aki egy csemegeszőlő-termesztőkből álló, információmegosztó csoportot vezet.
 
Szögi Gyula családi gazdálkodó tavaly a termesztési tapasztalatait osztotta meg a népes hallgatósággal, az idén arról beszél, hogy az áruházláncokon kívül hol érdemes piacot keresni a csemegeszőlőnek.
 
Szelíd növényvédelemről beszél Tamasek Zoltán, a Biotomal képviselője. Cégük számos biotermesztésben használható megoldást kínál. Néhány kiemelt szőlőfajtát és technológiai elemet, valamint a madárkár elleni védekezésre alkalmas eszközt mutat be a rendezvény szervezője, Fülei Zoltán.
 
A fajták egy részét meg is lehet kóstolni, Lujdort Tibor és a szlovákiai Topolníki Agrocentrum fajtagyűjteményéből. Több mint 100 csemegeszőlőt lehet legalább megtekinteni a Kisfái Ökokertben, már a tanácskozás megkezdése előtt, 11 órától.
 
A rendezvény 2023 augusztus 18-án, 13 órakor kezdődik. A belépőjegy 3500 forint.
https://www.kisfaiokokert.hu/termek/ii-kecskemeti-csemegeszolo-fajta-es-technologiai-bemutato-jegy/
 
A Kisfái Ökokert a ZFW Hortiservice Kft. telephelyén található, Kecskemétről Békéscsaba felé a 44-es út mellett.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

SZEMLÉLETFORMÁLÁS A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁGI VÍZGAZDÁLKODÁSÉRT

2024. május 15. 14:55
Szemléletformáló reform projekt megvalósítására kapott vissza nem térítendő európai uniós támogatást az Agrárminisztérium a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) uniós pénzügyi alapból. Az RRF-4.2.1-23-2023-00001 azonosítószámú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében, mintegy 172,25 millió forint értékben valósul meg.

A növényvédelem az élelmiszer-biztonság alapja

2024. február 20. 14:58
Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni. Éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a MATE Budai Campusán.