Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában

2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
 
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.
Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
A csillagfürtben sok a fehérje és a rost – fotó: pixabay.com
 
Michael Skinner, a WOA vezérigazgatója elmondta, hogy a termék egyedülálló összetételű, magas víz- és olajmegkötő képességgel rendelkezik, valamint a tápérték növelése mellett hozzájárul a viszkozitás, a stabilitás és az ízérzet javításához.
 
Szakértők szerint a csillagfürt globális piaca – a növény viszonylag egyszerű és alacsony költséggel történő előállítási lehetőségei révén – 2032-ig a jelenlegi 89,9 millió dollárról évi 5,2 százalékkal növekszik.
 
Ebből adódóan ez a magas fehérje- és rosttartalmú termék egyre szélesebb körben áll rendelkezésre, illetve használható élelmiszerek előállítására is, sőt, már több külföldi vállalat érdeklődik az ausztrál alkalmazási lehetőség iránt.
 
A WOA már Németországban is rendelkezik termelő üzemmel, ez év januárjában pedig szerződést kötött a japán Nissei Kyoeki Co. céggel a csillagfürt termékek japán piacának bővítésére. A kenyérgyártásban a fehérjetartalom növeli a tápértéket, a rosttartalom pedig az emészthetőséget.
 
A WOA emellett tárgyalásokat folytat a Saputo, ausztráliai tejipari óriáscéggel az általa csillagfürt alapon kifejlesztett „Bountine fehérje” különböző tejipari termékekhez adalékként való alkalmazási lehetőségeiről.
 
A csillagfürt fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a csillagfürtben található lupin allergiát okozhat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét drágul a magyarok kedvenc sajtja

2024. április 22. 15:10
A szakértő szerint hamarosan újabb élelmiszerár-emelkedés várható.
 
Bár az utóbbi hetekben érezhető volt, hogy az élelmiszerek drágulása megállt, a szakértők szerint a következő hónapokban ismét áremelkedésekre kell felkészülnünk.

Évente megduplázódik a Pápai Hús húsmentes termékei iránti kereslet

2023. június 21. 18:23
A húspótló élelmiszerek a termékek két százalékát teszik ki a Pápai Húsnál, de a kereslet irántuk évente megduplázódik. Nyár végén megjelenik az üzletekben a pápai receptúra alapján gyártott új termék, a vegán steak - közölte az MTI-vel a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
Szappanos Péter elmondta, hogy a magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, 5 százaléka pedig rendszeresen fogyasztja is. Erre az igényre reagálva a vállalat jelentős fejlesztéseket hajtott végre milliós nagyságrendben ezen a területen, 2020 óta folyamatos a receptúra-fejlesztés és tökéletesítés - tette hozzá.