Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában

2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
 
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.
Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
A csillagfürtben sok a fehérje és a rost – fotó: pixabay.com
 
Michael Skinner, a WOA vezérigazgatója elmondta, hogy a termék egyedülálló összetételű, magas víz- és olajmegkötő képességgel rendelkezik, valamint a tápérték növelése mellett hozzájárul a viszkozitás, a stabilitás és az ízérzet javításához.
 
Szakértők szerint a csillagfürt globális piaca – a növény viszonylag egyszerű és alacsony költséggel történő előállítási lehetőségei révén – 2032-ig a jelenlegi 89,9 millió dollárról évi 5,2 százalékkal növekszik.
 
Ebből adódóan ez a magas fehérje- és rosttartalmú termék egyre szélesebb körben áll rendelkezésre, illetve használható élelmiszerek előállítására is, sőt, már több külföldi vállalat érdeklődik az ausztrál alkalmazási lehetőség iránt.
 
A WOA már Németországban is rendelkezik termelő üzemmel, ez év januárjában pedig szerződést kötött a japán Nissei Kyoeki Co. céggel a csillagfürt termékek japán piacának bővítésére. A kenyérgyártásban a fehérjetartalom növeli a tápértéket, a rosttartalom pedig az emészthetőséget.
 
A WOA emellett tárgyalásokat folytat a Saputo, ausztráliai tejipari óriáscéggel az általa csillagfürt alapon kifejlesztett „Bountine fehérje” különböző tejipari termékekhez adalékként való alkalmazási lehetőségeiről.
 
A csillagfürt fogyasztásával azonban vigyázni kell, mert a csillagfürtben található lupin allergiát okozhat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöldségek: megjósolhatatlan, hogy lesz-e tavaszi árrobbanás

2023. február 23. 11:54
Május végéig nem lesz túlkínálat, mert az időjárás és a költségek világszerte átrendezték az ültetést és a szedést.
Véglegesen búcsút inthetünk az olcsó élelmiszerek időszakának. Naponta találkozhat a fogyasztó azzal, hogy az árak jelentősen megemelkedtek, s most éppen hiába kedveznek a piaci folyamatok az alapanyagárak csökkenésének, ezt nem biztos, hogy a vásárlói árak is azonnal követik - írja a novenyvedoszer.hu

Kampány indult novemberben a napraforgóméz népszerűsítéséért

2023. november 09. 13:38
Egy hónapos kampányt hirdetett az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a mézfogyasztás, ezen belül is a napraforgóméz népszerűsítésére – jelentették be csütörtökön a kampány sajtótájékoztatóján.
 
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: a méhek tevékenysége az egész mezőgazdaságot, az egész élelmiszer-előállítást befolyásolja. A fogyasztó egészsége és az agrárium számára is alapvető fontosságú az ágazat. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól – fűzte hozzá.