Csökken a légszennyezés, javul a fűtés hatékonysága magyar kutatóknak köszönhetően

2023. november 08. 20:13
Szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható, a károsanyag-kibocsátást csökkentő, a fűtési hatékonyságot javító megoldást fejlesztenek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói - írja az MTI.
 
Csökken a légszennyezés, javul a fűtés hatékonysága magyar kutatóknak köszönhetően
A felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerinta használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyes tüzelésű berendezések, például kályhák, kandallók, kazánok száma meghaladja a 70 milliót Európában.
 
Ezek legtöbbje környezetvédelmi szempontból elavult, emiatt a kibocsátott káros füstgázok összmennyiségének körülbelül fele ezekből kerül a levegőbe.
 
Egyre erősebb az igény a környezetbarát megoldásokra, a cégeknek és a közintézményeknek pedig a törvényi szabályozás miatt is lépnünk kell. Számukra is megoldást jelenthet a szegedi fejlesztés, a katalitikus füstgáztisztító tégla, amely a tesztelés fázisánál jár– írták.
 
Sápi Andrást, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszékének docensét idézve kiemelték, a füstgázban rengeteg káros anyag van. Ilyenek például a szén-monoxid, a nitrogén-oxidok és a koromszemcsék. Ezek az emberek egészségét is károsítják, de nem tesznek jót az épületeknek, sőt a sarkvidékeken lévő jégtakarónak sem.
 
A szakember hozzátette:
 
KUTATÁSAIK CÉLJA AZ VOLT, HOGY AMIKOR A FÜSTGÁZ ELHAGYJA A TŰZTERET, A KÁROS ANYAGOK KONCENTRÁCIÓJA, MENNYISÉGE MINÉL KISEBB LEGYEN.
 
Kifejtették: a fejlesztés alapelve az autók katalizátoráéhoz hasonló. Alapvető különbség azonban, hogy ez a megoldás fatüzeléshez és a vegyes tüzeléshez optimalizált, illetve nem a hagyományos nemesfémek kedvező tulajdonságaira épít, hanem a könnyen beszerezhető és elérhető árú, nemesfémmentes anyagokon alapuló kerámiákra. Éppen ezért jelentősen olcsóbb.
A tüzelőberendezéseknél, amikor nem tökéletes az égés, nagyon sok szén-monoxid, füst és koromszemcse hagyja el az égésteret. Ez a tégla átalakítja ezeket a molekulákat kevésbé, vagy egyáltalán nem ártalmas molekulákká. Jelenlegi állapotában a módszer az életre is veszélyes szén-monoxid kibocsátását a felére képes csökkenteni, emellett pedig javítja a kályha hatásfokát is.
 
A néhány százalékos hatékonyságnövelés 50-100 kiló fa megspórolását jelentheti egyetlen fűtési szezonban– ismertette az egyetem.
 
A projekt során az SZTE szakemberei különböző összetételű kerámiamasszákat készítenek, és abból 3D nyomtató segítségével hozzák létre a kerámiahordozókat, amelyeket szárítás, égetés után még kezelnek, majd tesztelnek. A kutatás-fejlesztési munkába bevonták a hallgatókat is.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Két tonna tápadomány talált gazdára a "Közös ügyünk az állatvédelem" Alapítvány civil állatvédőket támogató kampánya során

2023. május 24. 13:58
A "Közös ügyünk az állatvédelem" Alapítvány első, civil állatvédőket támogató kampányában 2 tonna tápadomány talált gazdára.
Az április 3-án indult és hétfőn lezárult kampány elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi civil állatvédő szervezetek fáradhatatlan és sokszor emberfeletti tevékenységére, amelyet kutyák, macskák és egyéb állatok mentése érdekében folytatnak - olvasható a közleményben.

Olaszországban megkezdődött a benzinkutasok sztrájkja

2023. január 25. 12:45
Az olaszországi üzemanyag-állomások egy része huszonnégy, mások negyvennyolc órán át tartanak zárva a kedd este megkezdődött sztrájk miatt, melyet a benzinkutak üzemeltetői a kormány energiapolitikájával szemben hirdettek meg.
 
A városokban kedd este héttől, az autósztrádákon este tíz órától indult a sztrájk, amely egyes kutaknál szerda estig, másoknál csütörtök estig tart.