Csökkent a belföldi turizmus

2023. augusztus 31. 14:28
Belföldi úti célú nyári foglalások száma 15 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.
A visszaesés mértéke a 2019-es, pandémia előtti évhez képest 3,7 százalékos volt – közölte a Szallas.hu az MTI-vel szerdán. A vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal, 2019-hez képest 6,7 százalékkal esett vissza.
Csökkent a belföldi turizmus
Az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár-bevétel alig több mint 3,5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A SZÉP-kártyás fizetések aránya nőtt: tavaly a vendégek nyári foglalásaik 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették ilyen módon.
 
A foglalások alapján az átlagos ár 12 ezer forint volt személyenként egy éjszakára, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.
 
Az idén arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt:
ez a kategória a portálon leadott nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2 százalék, 2019-ben pedig 56,5 százalék volt. A legnépszerűbb település 2023-ban Siófok volt, amelyet Budapest, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula, Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros követett.
 
A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt. A horvátországi foglalások darabszáma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az idén nyáron, a szeptemberi foglalások pedig tovább javíthatnak a számokon.
 
A magyarok kedvencei Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice voltak.
 
Az átlagos ár 13 600 forint volt éjszakánként egy főre, ami 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest – olvasható a Szállás.hu közleményében.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

A világ legjobb vidéki luxusszállodája és legjobb SPA-ja is Magyarországon van

2023. november 07. 19:33
A World Luxury Hotel Awards és a World Luxury Spa Awards kategóriában is díjesővel ismerték el a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kimagasló értékeit az Athénban október végén megrendezett 17. World Luxury Awards gálán.
Az öt csillag superior besorolású Spirit Hotel Thermal Spa nem mindennapi elegáns környezetével és kivételes szolgáltatásaival vívta ki a nem kevesebb, mint hét rangos szakmai elismerést különböző kategóriákban, köztük a Global Spa of the Year (a világ legjobb spája) és a Luxury Country  Hotel of the Year (a legjobb vidéki luxusszálloda) címeket.

Közép-Európa legnagyobb rockzenekara is fellép az új kecskeméti fesztiválon

2024. február 19. 17:11
Májusban ismét Kecskeméten áll össze Közép-Európa legnagyobb rockzenekara, a CityRocks, ezúttal egy háromnapos, május 16-a és 18-a között megvalósuló fesztivál keretében - jelentették be a szervezők hétfőn Kecskeméten.