Csökkent a belföldi turizmus

2023. augusztus 31. 14:28
Belföldi úti célú nyári foglalások száma 15 százalékkal csökkent tavalyhoz képest.
A visszaesés mértéke a 2019-es, pandémia előtti évhez képest 3,7 százalékos volt – közölte a Szallas.hu az MTI-vel szerdán. A vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal, 2019-hez képest 6,7 százalékkal esett vissza.
Csökkent a belföldi turizmus
Az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár-bevétel alig több mint 3,5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. A SZÉP-kártyás fizetések aránya nőtt: tavaly a vendégek nyári foglalásaik 22,9 százalékát, idén pedig 23,2 százalékát fizették ilyen módon.
 
A foglalások alapján az átlagos ár 12 ezer forint volt személyenként egy éjszakára, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.
 
Az idén arányaiban többen választották az 1-2 éjszakás tartózkodási időt:
ez a kategória a portálon leadott nyári foglalások 57,7 százalékát tette ki, ami tavaly 56,2 százalék, 2019-ben pedig 56,5 százalék volt. A legnépszerűbb település 2023-ban Siófok volt, amelyet Budapest, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula, Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros követett.
 
A foglalások harmada apartmanba, 27 százaléka hotelbe, 22 százaléka vendégházba, 14 százaléka panzióba és 6 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szólt. A horvátországi foglalások darabszáma tíz százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az idén nyáron, a szeptemberi foglalások pedig tovább javíthatnak a számokon.
 
A magyarok kedvencei Vir, Crikvenice, Njivice, Bibinje és Vodice voltak.
 
Az átlagos ár 13 600 forint volt éjszakánként egy főre, ami 19 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest – olvasható a Szállás.hu közleményében.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Összefogtak az idegenvezetők, hogy felhívják a figyelmet a munkakörülményeikre és az utánpótlás-képzésre

2024. február 13. 16:30
A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete február 9-én először rendezte meg közösen az Idegenvezetők Fórumát azzal a céllal, hogy felhívják a döntéshozók és a szakma figyelmét az idegenvezetésben tapasztalható problémákra és a lehetséges megoldásokra.
Magyarország egyre népszerűbb a külföldi turisták körében,  Budapestet mind a nemzetközi szaklapok, mind az idelátogatók a világ legszebb városai között emlegetik, ebben pedig nagy szerepet játszanak az idegenvezetők is. 
 

Borkóstolóval várnak minden érdeklődőt a hétvégén Bács-Kiskunban

2023. szeptember 29. 14:02
Szombat délután a Császártöltési Pincesorokért Egyesület szüretzáró borkóstolót rendez 15 órától a Főkáptalan pincesoron.