Csökkent a németországi agrárfoglalkoztatottság

2024. május 13. 10:10
A közelmúltban nyilvánosságra hozott statisztikai adatok szerint sajátos kettősség alakult ki a német mezőgazdaságban.
Miközben az agrár-vállalkozásokban foglalkoztatottak száma – elsősorban az idénymunkások számának csökkenése folytán – mérséklődött, egyre több gazdaság támaszkodik kiegészítő jövedelemforrásra.
Csökkent a németországi agrárfoglalkoztatottság
A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2022 márciusa és 2023 februárja közötti időszakban mintegy 876 ezer munkavállalót foglalkoztattak a német mezőgazdaságban.
 
A KORÁBBI, 2020. ÉVI FELMÉRÉSHEZ KÉPEST EZ 7 SZÁZALÉKOS, AZAZ MINTEGY 62 EZER FŐS CSÖKKENÉST JELENT. NÉGY ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY 938 EZER MUNKAVÁLLALÓT TARTOTTAK NYILVÁN A MEZŐGAZDASÁGI ÜZEMEKBEN.
A vizsgált időszakban egy-egy vállalkozás átlagosan 3,4 munkavállalót foglalkoztatott, ami valamivel szintén elmarad a négy évvel korábbi 3,6-es átlagtól. Ugyanezen időszakban a gazdaságok száma kb. 3 százalékkal, mintegy 255 ezerre szintén csökkent.
 
A német agráriumban továbbra is meghatározó a családtagok alkalmazása. A már említett, 2022 márciusa és 2023 februárja közötti időszakban csaknem 400 ezer munkavállaló, az agráriumban foglalkoztatott összes munkavállaló kb. 45 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. A mintegy 243 ezer idénymunkás részaránya 28, míg a 235 ezer állandó alkalmazott a teljes foglalkoztatotti létszám 27 százalékát tette ki.
Több mint három évtizeddel a német újraegyesülés után a régi és az új tartományok között továbbra is markáns különbségek mutatkoznak a foglalkoztatás típusát illetően.
Míg a régi, („nyugati”) szövetségi tartományokban a családi alkalmazottak az összes munkavállaló közel felét, 49 százalékát teszik ki, addig a keleti („új”) tartományokban ez az arány nem több 20 százaléknál.
 
Az egykori NDK területén az állandó alkalmazottnak az ágazatban foglalkoztatottakon belüli aránya 56 százalék, a nyugati tartományok üzemeivel szembeni különbség a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint az üzemek társasági formái különbözőségében keresendő. A foglalkoztatott idénymunkások arányát tekintve kelet és nyugat között nincs ilyen markáns különbség, e csoportnak a teljes létszámon belüli részaránya – a régi tartományok 28 százalékos mutatójával szemben – a keleti tartományokban 23 százalék.
 
A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy egyre több mezőgazdasági vállalkozás támaszkodik második, kiegészítő tevékenységre.
2020-ban a gazdálkodók közel fele nyilatkozott úgy, hogy részben kiegészítő bevételi forrásból gazdálkodik, ám ez az arány 2022 március és 2023 február közötti időszakban 54 százalékra emelkedett.
A KIEGÉSZÍTŐ TEVÉKENYSÉGEKBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTELEK SORÁBAN A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TERMELÉSE JÁTSZIK VEZETŐ SZEREPET, EBBŐL AZ ÉRINTETT GAZDASÁGOK 47 SZÁZALÉKA SZEREZ KIEGÉSZÍTŐ JÖVEDELMET.
 
Az erdőgazdálkodást a gazdaságok 27 százalék használja második fő pillérként, míg a saját termékek közvetlen értékesítésével 26 százalék foglalkozik. A további kiegészítő tevékenységek, illetve az abból származó pótlólagos bevételek sorában a fafeldolgozás és a szálláshelyek üzemeltetése érdemel említést.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 900 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza középső szakasza

2023. augusztus 09. 14:21
A Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, mintegy 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét - közölte a Természetfilm.hu Egyesület, a Tiszai PET Kupa szervezője közleményben az MTI-vel.

Ismét drágul az üzemanyag

2023. augusztus 16. 15:09
A hét közepi 7-7 forintos drágulás után ismét emelkedik az egyik üzemanyagtípus ára.