Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban júliusban éves és havi szinten

2023. szeptember 06. 13:49
Az elemzők által várt mértékben csökkentek júliusban a termelői árak az euróövezetben éves összevetésben, és minimálisan szerényebb volt a csökkenés a becsülthöz viszonyítva havi szinten az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára kedden felkerült adatok szerint.
 
Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban júliusban éves és havi szinten
 Az euróövezet termelői árai júliusban 0,5 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel májussal összevetve. Szakértők minimálisan nagyobb, 0,6 százalékos havi csökkenést vártak júliusra.
 
A termelői árcsökkenést elsősorban a köztes termékek 1,2 százalékos és az energiaárak 0,9 százalékos esése váltotta ki júliusban. Az energiaárak nélküli termelői árcsökkenés a júniusival megegyező, 0,4 százalék volt.
 
Az Európai Unióban a termelői árak júliusban 0,6 százalékkal csökkentek júniussal összevetve, amikor 0,4 százalék volt a havi csökkenés. Az EU-ban szintén a köztes termékek ára csökkent a legjelentősebben 1,2 százalékkal, majd az energiaáraké, 1 százalékkal. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 0,4 százalék volt ugyanúgy, mint júniusban.
 
Éves szinten az euróövezetben a termelői árcsökkenés 7,6 százalékra gyorsult a júniusi 3,4 százalékról. Az energiaárak visszaesése volt a legnagyobb, 24,2  százalék júniusi 16,4 százalék csökkenést követően, az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 1,6 százalékra fékeződött a június 2,5 százalékról.
 
Az EU-ban az éves szintű termelői árcsökkenés 6,6 százalék volt júliusban a júniusi 2,4 százalék csökkenést követően. Az energiaárak csökkenése a júniusi 14 százalékról 21,5 százalékra gyorsult. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 2,6 százalékról 1,6 százalék mérséklődött júliusban.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Rekordösszeget fordítanak az agrárium fejlesztésére

2023. június 05. 11:42
Újabb támogatások odaítéléséről született döntés a napokban.
 
A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez  – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Sok gazda nem örül a üzemanyagár-stop kivezetésének

2022. december 07. 12:37
A MOL javaslatát megfogadva tegnap a Kormány az üzemanyagár hatósági korlátozását azonnali hatállyal megszüntette – a hírt rendkívüli Kormányinfón jelentették be 2022. december 06-án 23:00 órakor.
 
Éjszakai sajtótájékoztató
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója együtt tájékoztatták a média képviselőit kedden éjszaka.