Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban júliusban éves és havi szinten

2023. szeptember 06. 13:49
Az elemzők által várt mértékben csökkentek júliusban a termelői árak az euróövezetben éves összevetésben, és minimálisan szerényebb volt a csökkenés a becsülthöz viszonyítva havi szinten az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára kedden felkerült adatok szerint.
 
Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban júliusban éves és havi szinten
 Az euróövezet termelői árai júliusban 0,5 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel májussal összevetve. Szakértők minimálisan nagyobb, 0,6 százalékos havi csökkenést vártak júliusra.
 
A termelői árcsökkenést elsősorban a köztes termékek 1,2 százalékos és az energiaárak 0,9 százalékos esése váltotta ki júliusban. Az energiaárak nélküli termelői árcsökkenés a júniusival megegyező, 0,4 százalék volt.
 
Az Európai Unióban a termelői árak júliusban 0,6 százalékkal csökkentek júniussal összevetve, amikor 0,4 százalék volt a havi csökkenés. Az EU-ban szintén a köztes termékek ára csökkent a legjelentősebben 1,2 százalékkal, majd az energiaáraké, 1 százalékkal. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 0,4 százalék volt ugyanúgy, mint júniusban.
 
Éves szinten az euróövezetben a termelői árcsökkenés 7,6 százalékra gyorsult a júniusi 3,4 százalékról. Az energiaárak visszaesése volt a legnagyobb, 24,2  százalék júniusi 16,4 százalék csökkenést követően, az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 1,6 százalékra fékeződött a június 2,5 százalékról.
 
Az EU-ban az éves szintű termelői árcsökkenés 6,6 százalék volt júliusban a júniusi 2,4 százalék csökkenést követően. Az energiaárak csökkenése a júniusi 14 százalékról 21,5 százalékra gyorsult. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 2,6 százalékról 1,6 százalék mérséklődött júliusban.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Mik a párhuzamos növénytermesztés feltételei a biogazdálkodásban?

2023. április 03. 12:01
Párhuzamos gazdálkodásról beszélünk, ha egy gazdaságon belül ökológiai és konvencionális egységet is működtet a termelő.
 
Mikor lehetséges a párhuzamos növénytermesztés?
Párhuzamos növénytermesztés könnyen megkülönböztethető fajták termesztése esetén lehetséges, de a két üzemegység elválasztását fizikai szinten és a nyilvántartások szintjén is meg kell valósítani, tehát a termelést, betakarítást, raktározást külön kell kezelni, el kell kerülni a szennyeződés lehetőségét. Dokumentációt a párhuzamos területekre egyaránt vezetni kell. A teljes üzemen belüli anyagbeszerzésnek és -felhasználásnak mindkét egység esetében áttekinthetőnek kell lennie.

Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.