Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.

A sertésvágással foglalkozó üzemek közel 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással, míg a marhavágással foglalkozó üzemek több mint 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással működött 2016-ban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. A sovány baromfivágással (csirke) foglalkozó üzemek közel 60 százaléka nagyon magas kapacitáskihasználással működött tavaly.

A tejfeldolgozási ágazat szereplőinek technológiai színvonala és felszereltsége határozza meg a főbb termékcsoportok arányát. Hazánkban európai viszonylatban magas a tej- és alacsony a sajt-, a vajfogyasztás aránya, illetve van két speciális termékcsoportunk, a tejföl és a túró. A tejfeldolgozásban a mikrovállalkozások dominálnak, azonban 8 nagy cég termelése fedi le a tejfeldolgozás több mint 70 százalékát. A tejfeldolgozáshoz kapcsolódó készáruhűtő tárolók kapacitása 26 896 tonna volt az adatszolgáltatást teljesítő vállalkozásoknál 2016-ban. A pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalak közel 60 százaléka nem érte el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, csak a cégek ötödénél haladta meg a termelés a 80 százalékot.

A hús-, baromfifeldolgozó vállalkozások – hagyományaik vagy tudatos stratégia mentén kialakuló – eltérő állapotú és nagyságú műszaki kapacitásokkal rendelkeznek. Bizonyos feldolgozók állatvágással, darabolással és készítmény-előállítással egyaránt foglalkoznak, ugyanakkor a specializáció, illetve a koncentráció is jellemző az ágazatban. Egyes üzemek kizárólag a feldolgozás első szakaszát, például sertés-, marha- vagy baromfivágást végeznek és jellemzően nem kizárólag a belföldi piacra értékesítenek. A kisebb, más berendezkedésű feldolgozók behatárolt körzetben saját termékeikkel tudják ellátni akár közvetlenül a fogyasztókat (saját tulajdonú bolt) vagy a kiskereskedelmet. A feldolgozók változatos működése miatt eltérőek a rendelkezésre álló műszaki kapacitások és azok kihasználtsága.

jelentés ezeken kívül tartalmazza a tartósított termékek, a növényi olaj és állati zsírok, a malomipari, a takarmányipari, sütőipari termékek, alkoholos és alkoholmentes italok és egyéb élelmiszerek gyártásának kapacitáskihasználtságának adatait.

Az adatszolgáltatásra kijelölt 4513 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezetek 63 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást. A 2017. március 31-én lezárult adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Adventi desszertet vontak ki a forgalomból nem jelölt allergén tartalom miatt

2016. november 02. 08:09
Nem jelölt törökmogyoró tartalom miatt saját hatáskörben kivonta a forgalomból a „dmBio adventi desszert 140 g” terméket a dm hálózat. Az érintett tétel az üzletekben már nem található meg, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonban elővigyázatosságból kéri, hogy a mogyorófélékre allergiások vagy érzékenyek ellenőrizzék a megvásárolt termékeket, és ha annak minőség-megőrzési ideje 02.02.2017., ne fogyasszák el.

Azonos munkakörben eltérő bér: mikor lehetséges?

2018. május 28. 08:33
Kettő azonos munkakörben és régióban (azonos a telephely is) dolgozó, azonos nemű munkavállalónak eltérő összegű az alapbére. A többet kereső munkavállaló régebb óta dolgozik az adott munkakörben a cégnél, munkatapasztalata viszont összességében nem nagyobb. Nem ismert védett tulajdonság, így az egyenlő bánásmód sérelme nehezen megítélhető. Mit tehet ilyen esetben az alacsonyabb bérű munkavállaló? Egyáltalán jogellenes ez? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.