Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.

A sertésvágással foglalkozó üzemek közel 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással, míg a marhavágással foglalkozó üzemek több mint 30 százaléka 80 százalék feletti kapacitáskihasználással működött 2016-ban – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. A sovány baromfivágással (csirke) foglalkozó üzemek közel 60 százaléka nagyon magas kapacitáskihasználással működött tavaly.

A tejfeldolgozási ágazat szereplőinek technológiai színvonala és felszereltsége határozza meg a főbb termékcsoportok arányát. Hazánkban európai viszonylatban magas a tej- és alacsony a sajt-, a vajfogyasztás aránya, illetve van két speciális termékcsoportunk, a tejföl és a túró. A tejfeldolgozásban a mikrovállalkozások dominálnak, azonban 8 nagy cég termelése fedi le a tejfeldolgozás több mint 70 százalékát. A tejfeldolgozáshoz kapcsolódó készáruhűtő tárolók kapacitása 26 896 tonna volt az adatszolgáltatást teljesítő vállalkozásoknál 2016-ban. A pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalak közel 60 százaléka nem érte el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, csak a cégek ötödénél haladta meg a termelés a 80 százalékot.

A hús-, baromfifeldolgozó vállalkozások – hagyományaik vagy tudatos stratégia mentén kialakuló – eltérő állapotú és nagyságú műszaki kapacitásokkal rendelkeznek. Bizonyos feldolgozók állatvágással, darabolással és készítmény-előállítással egyaránt foglalkoznak, ugyanakkor a specializáció, illetve a koncentráció is jellemző az ágazatban. Egyes üzemek kizárólag a feldolgozás első szakaszát, például sertés-, marha- vagy baromfivágást végeznek és jellemzően nem kizárólag a belföldi piacra értékesítenek. A kisebb, más berendezkedésű feldolgozók behatárolt körzetben saját termékeikkel tudják ellátni akár közvetlenül a fogyasztókat (saját tulajdonú bolt) vagy a kiskereskedelmet. A feldolgozók változatos működése miatt eltérőek a rendelkezésre álló műszaki kapacitások és azok kihasználtsága.

jelentés ezeken kívül tartalmazza a tartósított termékek, a növényi olaj és állati zsírok, a malomipari, a takarmányipari, sütőipari termékek, alkoholos és alkoholmentes italok és egyéb élelmiszerek gyártásának kapacitáskihasználtságának adatait.

Az adatszolgáltatásra kijelölt 4513 élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozó szervezetek 63 százaléka teljesítette az adatszolgáltatást. A 2017. március 31-én lezárult adatgyűjtés teljes körű volt és telephelyenként történt.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben 37 százalékkal növekedett

2017. május 31. 10:39
A kormány politikáját visszaigazolja, hogy a magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben 37 százalékkal növekedett - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn Herceghalmon.

A magyar gazdaság jó teljesítménye jövőnk alapja

2018. június 29. 08:00
Zömében a kis-és közepes vállalkozásoktól függ, hogy jól teljesít-e egy gazdaság. A kormány feladata, hogy eredményes működésükhöz megfelelő feltételeket biztosítson, szabályozott kereteket adjon, kedvező adópolitikát dolgozzon ki. A magyar kormány politikája megfelel ezeknek az elvárásoknak, amely adócsökkentésre, családtámogatásra és kiegyensúlyozott költségvetésre épül – fogalmazott Bitay Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Komárom-Esztergom Megye Önkormányzatának rendezvényén.