Digitális átalakulással őrizhető meg az agrárium versenyképessége

2024. február 06. 15:06
Megnyílt az idén háromnaposra bővült PREGA Konferencia és Kiállítás
Digitális átalakulással őrizhető meg az agrárium versenyképessége
Kedd reggel immár kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A háromnapos rendezvény több mint 800 résztvevője 13 szekcióban és 4 workshopon több mint 100 előadóval találkozhat, miközben az előadások szüneteiben több mint 40 kiállítási standon ismerheti meg az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztéseket, megoldásokat.
 
Az Agroinform.hu szervezésében megvalósuló rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, kiemelt szakmai partnere pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A PREGA a talajtól a növényekre és állategyedekre szabott megoldásokon át az élelmiszeripari technológiákig egyaránt igyekszik bemutatni a hazai és a világ többi részén zajló technológiai fejlesztéseket, miközben idén külön figyelmet fordítanak az agrárstartupok bemutatkozására és az agráregyetemi hallgatók bevonására is.
 
A rendezvényt megnyitó Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó működés minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki terményeivel, áruival olyan globális versenypiacokon kíván megjelenni, ahol az árakat nem hazai, hanem külső folyamatok alakítják. A mai viszonyok között a gazdasági eredményhez nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések. A mezőgazdaságban ma egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra.
 
Győrffy Balázs, a NAK elnöke többek közt kiemelte: a precíziós gazdálkodás az agrárium jelenének fontos része, egyben a jövőjének a kulcsa. Az utóbbi években jelentős fejlődés történt mind a szoftverek, mind a hardverek célirányos fejlesztéseiben. Egyre több a felhasználóbarát, mobilalkalmazáson keresztül kezelhető megoldás, amelyek segítenek a döntéshozatalban, a gazdálkodók pedig mindinkább nyitottabbak az új technológiákra, látva azok előnyeit, hatékonyságát. Egyre többen ismerik fel, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és versenyképesség érdekében elengedhetetlen a digitális átalakulás. Számos hasznos adat mérhető, ugyanakkor különösen fontos ezek megfelelő rendszerezése, feldolgozása, elemzése. A NAK elnöke ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az adott gazdaságoknak a különféle megoldások bevezetése előtt érdemes körültekintően tájékozódniuk, tapasztalt szakértőkre, például a kamara által vezetett névjegyzékben szereplő, a témában képzett, jártas több száz felkészült szaktanácsadóra támaszkodniuk.
Győrffy Balázs
 
Bolyki Bence, a konferenciát szervező Agroinform.hu ügyvezetője elmondta, hogy az agrárdigitalizáció ma egyszerre a legkomplexebb és legaktuálisabb témakör is, amely a teljes mezőgazdasági vertikumot érinti. A PREGA jellegéből következően évről évre megújuló, friss perspektívákat és innovatív ötleteket bemutató programsorozat. Küldetése, hogy a rendezvény valamennyi résztvevője a napi gyakorlat szintjén értelmezhető tapasztalatot szerezhessen a legújabb agrotechnológiai módszerekről, illetve a kapcsolódó eszközökről. A személyes kapcsolatok kialakítása fontos előnye a rendezvénynek, amelyen a részt vevő nagyszámú agrárvállalati döntéshozó közvetlenül tájékozódhat a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, illetve kutatási eredményeiről.
Bolyki Bence
 
A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoznak. Ricardo Arioli Silva, a Brazil Nemzeti Mezőgazdasági Szövetség bizottsági elnöke a latin-amerikai ország mezőgazdaságának fenntarthatóságáról tart előadást, Dr. Davide Cammarano, a dániai Aarhus University professzora a fenntarthatóság és a termésstabilitás harmonizálásának lehetőségeit mutatja be. Dr. João Valente, a hollandiai Wageningen University adjunktusa pedig a drónok és a mesterséges intelligencia új mezőgazdasági alkalmazásait ismerteti.
 
A PREGA Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált háromnapos rendezvény, melyen a szaktanácsadók 4-4-2, vagyis összesen 10 kreditpontot szerezhetnek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 06. 15:23
Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.

H5N1: Komárom is elesett, lassan már nincs érintetlen megye

2023. december 14. 12:45
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolták Komárom-Esztergom vármegyében. Ezenfelül Békés vármegye eddig mentes területén is megjelent a betegség. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.