Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések

2023. szeptember 06. 13:46
Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között – mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett szerdán, Szamarkandban.
Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések
A tárcavezető kifejtette, dinamikus a kapcsolat és aktív a kommunikáció a magyar és az üzbég vállalkozások között.
 
Nemcsak elméleti, hanem a projektek szintjén is zajlanak az egyeztetések és az együttműködések a két ország között. Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság stratégiai kérdés, melyre mind a két ország nagy figyelmet fordít.
Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra, mint az aszály vagy a csapadékhiány közös válaszokat kell adnunk. A magyar szakemberekkel történő öntözés korszerűsítése és fejlesztése olyan lehetőség, amellyel élni kell a térségben. Üzbegisztán környezeti adottságai óriási kincset jelentenek, amit ki kell használnia az agráriumnak – tette hozzá.
 
A miniszter kitért arra is, a tudomány területén történő eddigi együttműködés remek alapot teremt, amire tovább kell építkeznünk. Nemcsak a hallgatók, hanem a kutatók cseréjére is nagy hangsúlyt kell fektetni, létre kell hozni közös kutatásokat és tudományos együttműködéseket.
Nagy István szerint tovább kell lépni és nemcsak a felső, hanem a középfokú oktatás vonatkozásában is együtt kell működnünk.
 
forrás: agrotrend.hu/kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Aranyérmet kapott ez a rakodógép!

2023. május 26. 14:01
A Fendt Cargo T740 teleszkópos rakodógépe aranyérmet kapott az Agrotech Kielce-n.
Lengyelország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán a Fendt CORUS 500 kombájnt is elismerésben részesítették, számolt be honlapján közleményben a hírről a Fendt.
"Nagyon örülünk a Fendt teleszkópos rakodó és kombájn két díjának. A Fendt Cargo T740 különösen kedvelt a lengyel gazdálkodók és vállalkozók körében kompakt méretei és kiváló manőverezhetősége miatt, nagy kereslet mutatkozik iránta" – mondta Tomasz Szczesny, a Fendt Poland üzleti igazgatója.

ÚJ EREDETVÉDELMI SZABÁLYOK JÖNNEK A NAGY-SOMLÓI BORVIDÉKEN

2023. június 19. 11:35
Változik az eredetvédelmi szabályozás a Nagy-Somlói borvidéken, egységesen csak a Somló név marad használatban - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Somlói Borgálán, a borvidék 2023. évi borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén.
 
A tárcavezető hangsúlyozta, a magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani.