Döbbenetes fotók az egyre apadó Velencei-tóról

2022. július 29. 09:36
Természeti katasztrófa fenyeget a tónál.
Döbbenetes fotók az egyre apadó Velencei-tóról

Velencei-tó a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása, az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg, valamint a kánikulai nyarak mind hozzájárultak a már-már katasztrofális helyzethez. A vízszint folyamatos csökkenéséhez, negatív történelmi rekordot dönthet meg a vízállás.

MTI/VASVÁRI TAMÁS

2021-ben tömeges halpusztulás történt, több strandot is bezártak, és folyamatosak voltak az ötletelések a helyzet megnyugtató rendezésére. Megoldás azonban nem született, a helyzet pedig egyre drámaibb. Szélsőséges esetben újra előfordulhat akár a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradása is.

MTI/VASVÁRI TAMÁSMTI/VASVÁRI TAMÁS

Az MTI fotóriporterének 2022. július 28-i felvételei szavak nélkül is sokatmondóak: a tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/07/29/velencei-to-kiszarad-aszaly-a-velencei-tonal/

Kapcsolódó cikkek

Megújul a Lajos-forrás

2021. március 09. 09:32
A Lajos-forrás felújítása a héten kezdődött meg a Pilisi Parkerdőnél. A munkálatok ideje alatt vízvételre csak korlátozottan lesz lehetőség, de két hét múlva már teljesen megújult környezet várja a kirándulókat. Az idén még további 23 forrást újítanak fel a Parkerdő területén.

Rendkívüli: itt az EU javaslata a magyar vidék egyik legégetőbb problémájára

2020. július 03. 07:47
Határozott fellépést sürgetnek világszerte az energiaszegénységgel kapcsolatban. A jelenség leginkább a vidéki háztartásokat érinti és a felgyorsult világban gyakran egyre drasztikusabb formát ölt. Nem véletlen, hogy az energia ma már legalább akkora kincs, mint az arany. A klímafüggetlen Európai Unió 2050-es célkitűzése sem valósulhat meg az energiát érintő kérdések komolyabb megvitatása nélkül, ami az Európai Bizottság tavaly decemberben javasolt európai zöld megállapodásának egyik központi kérdése. Ez magában foglalja az energiaszegénység kezelését is, amelyre már körvonalazódnak a lehetséges megoldási alternatívák. A témában a közelmúltban (június 22-26.) tartottak háromnapos konferenciát Brüsszelben, Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) címmel, amelybe online formában több mint hatezren, köztük a HelloVidék újságírója is bekapcsolódott.