Drága lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk – akár 750 forintot is elkérhetnek kilójáért

2023. október 20. 17:31
Emelkedtek az alma termelési és tárolási költségei, csak közepes lett a termésmennyiség.
 
Sok almatermelő panaszkodik, hogy a sokévi átlagot sem érték el az idén, ennek oka az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapokban keresendő – írja a vg.hu
Drága lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk – akár 750 forintot is elkérhetnek kilójáért
Hazánkban egy jó évjáratban – mint amilyen utoljára 2014-ben és 2018-ban volt – 800-900 ezer tonna alma terem
 
Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában –írja a teol.hu, hozzátéve, hogy az alma nagyon népszerű gyümölcsnek számít hazánkban.
 
Az előrejelzések az idei évben közepes, 450–550 ezer tonnás almatermést jósolnak. A Tolna vármegyei gazdák eltérően látják a helyzetet. Jobb termésre számítanak ott, ahol jól felszerelt a gazdaság és az ültetvény sem túl öreg, viszont ott, ahol ezt nem tudták megoldani, ott gyengébb lehet az idei szezon.
 
A felvásárlási árakból is lehet következtetni arra, hogy a boltokban drága lesz az alma, ami a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is – írja a lap. A termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek.
 
Összehasonlításképpen: hazánkban egy jó évjáratban – mint amilyen utoljára 2014-ben és 2018-ban volt – 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években 300-400 ezer tonna között alakul az össztermés.
 
A megtermelt almának általában a kétharmada kerül ipari feldolgozásra (ennek is a 80-90 százaléka a sűrítménygyártó léüzemekbe), egyharmada pedig a friss piacra. Az idei negatív időjárási hatások következtében – sok helyen a tavaszi fagy okozott gondokat – kiesés figyelhető meg a hazai almatermésben, ebből fakadóan lett 450-500 ezer tonnás a termésvárakozás.
alma
A megtermelt almának az egyharmada étkezési almaként kerül piacra – fotó: pixabay.com
 
A hazai piacra lengyel és az olasz importból érkezhet majd alma, mivel az ottani termelők olcsóbban tudják a gyümölcsöt értékesíteni a magasabb állami támogatás miatt.
 
A hazai termelési árakat jelentősen befolyásolja a munkaerőköltségek és a növényvédő szerek árának emelkedése, a lap által idézett két helyi gazdálkodó szerint az alma esetében ugyanis különösen sokat kell fordítani növényvédelemre és veszélyt jelentett a fákra a nyári kánikula is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Szuperkrumplit fejlesztenek

2023. szeptember 06. 15:30
Martina Strömvik professzor és csapata egy burgonya-pángenomot hozott létre, hogy azonosítsa azokat a genetikai tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a következő szuperkrumpli előállításában.
 

Évente megduplázódik a Pápai Hús húsmentes termékei iránti kereslet

2023. június 21. 18:23
A húspótló élelmiszerek a termékek két százalékát teszik ki a Pápai Húsnál, de a kereslet irántuk évente megduplázódik. Nyár végén megjelenik az üzletekben a pápai receptúra alapján gyártott új termék, a vegán steak - közölte az MTI-vel a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
Szappanos Péter elmondta, hogy a magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, 5 százaléka pedig rendszeresen fogyasztja is. Erre az igényre reagálva a vállalat jelentős fejlesztéseket hajtott végre milliós nagyságrendben ezen a területen, 2020 óta folyamatos a receptúra-fejlesztés és tökéletesítés - tette hozzá.