Drága lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk – akár 750 forintot is elkérhetnek kilójáért

2023. október 20. 17:31
Emelkedtek az alma termelési és tárolási költségei, csak közepes lett a termésmennyiség.
 
Sok almatermelő panaszkodik, hogy a sokévi átlagot sem érték el az idén, ennek oka az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapokban keresendő – írja a vg.hu
Drága lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk – akár 750 forintot is elkérhetnek kilójáért
Hazánkban egy jó évjáratban – mint amilyen utoljára 2014-ben és 2018-ban volt – 800-900 ezer tonna alma terem
 
Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában –írja a teol.hu, hozzátéve, hogy az alma nagyon népszerű gyümölcsnek számít hazánkban.
 
Az előrejelzések az idei évben közepes, 450–550 ezer tonnás almatermést jósolnak. A Tolna vármegyei gazdák eltérően látják a helyzetet. Jobb termésre számítanak ott, ahol jól felszerelt a gazdaság és az ültetvény sem túl öreg, viszont ott, ahol ezt nem tudták megoldani, ott gyengébb lehet az idei szezon.
 
A felvásárlási árakból is lehet következtetni arra, hogy a boltokban drága lesz az alma, ami a téli hónapokban elérheti a 600-750 forintot is – írja a lap. A termelési és tárolási költségek emelkedése miatt kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek.
 
Összehasonlításképpen: hazánkban egy jó évjáratban – mint amilyen utoljára 2014-ben és 2018-ban volt – 800-900 ezer tonna alma terem, míg a rosszabb években 300-400 ezer tonna között alakul az össztermés.
 
A megtermelt almának általában a kétharmada kerül ipari feldolgozásra (ennek is a 80-90 százaléka a sűrítménygyártó léüzemekbe), egyharmada pedig a friss piacra. Az idei negatív időjárási hatások következtében – sok helyen a tavaszi fagy okozott gondokat – kiesés figyelhető meg a hazai almatermésben, ebből fakadóan lett 450-500 ezer tonnás a termésvárakozás.
alma
A megtermelt almának az egyharmada étkezési almaként kerül piacra – fotó: pixabay.com
 
A hazai piacra lengyel és az olasz importból érkezhet majd alma, mivel az ottani termelők olcsóbban tudják a gyümölcsöt értékesíteni a magasabb állami támogatás miatt.
 
A hazai termelési árakat jelentősen befolyásolja a munkaerőköltségek és a növényvédő szerek árának emelkedése, a lap által idézett két helyi gazdálkodó szerint az alma esetében ugyanis különösen sokat kell fordítani növényvédelemre és veszélyt jelentett a fákra a nyári kánikula is.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Aranyat érő burgonya

2023. július 17. 12:38
Az elmúlt időszakban a magas burgonyaárak láttán sok kérdés fogalmazódott meg a termelők – és a fogyasztók - részéről. Évek óta Berzence a szakma egyik legfontosabb találkozási pontja, ahol a Solanum Kft. szervezésében az ágazatot foglalkoztató témákat veszik górcső alá. Így idén szó esett – a szokásos fajtabemutató mellett –, a piaci helyzetről, mint a növényvédelmi technológiai megoldásokról.

Szennyezett, penészes tojásokat vont ki a forgalomból a NAV

2023. június 07. 13:59
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton - közölte a hatóság tegnap.