Dunaferr-ügy: „Ha alapvető törvényes dolgok nincsenek rendben, vajon mi zajlik bent a gyárban?”

2021. április 23. 08:12
A közel 10 ezer dolgozó is csak annyit látott a történtekből, mint bárki más
Dunaferr-ügy: „Ha alapvető törvényes dolgok nincsenek rendben, vajon mi zajlik bent a gyárban?”

Péntek este rendőrök lepték el Dunaújvárost, ugyanis a Dunaferrt működtető társaság jogvitája nyomán biztonsági személyeknek tűnő emberek próbáltak meg bejutni, és elfoglalni a gyárat. A Dunaferr közleményében azt írta, hogy a társaság ukrán kisebbségi tulajdonosi köre fizikai agresszióra készült egy toborzott zsoldoscsapattal.

A kopaszra borotvált, militáns benyomást keltő férfiakat a Vasmű bejáratánál feltartóztatták a hatóságok. Korábban, nem hivatalos csatornákon keresztül a vezetés egyébként már tájékoztatást kapott arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekkel foglalt el gyárakat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán elmondása szerint a Dunaferrnek dolgozó közel 10 ezer ember is csak annyit látott a történtekből, mint bárki más.

Az alelnök kiemelte, a munkavállalók közül nagyon sokan nehezményezik, hogy miközben ilyen drámai és színpadias jelenetek keltik fel a nyilvánosság figyelmét, és komoly felháborodást képesek kiváltani az emberekből, addig azzal senki sem foglalkozik, hogy ők szeptember óta minden hónapban aggódva várják a fizetésüket.

„A törvényi előírásoktól eltérően már így is két részletben kapják meg a béreiket, aminek a kifizetése a legutóbb ráadásul még csúszott is” – mondta László Zoltán az ATV Start című műsorában.

A munkáltató ugyanis szeptember óta nem tudja a törvénynek megfelelően – egyösszegben, a megállapított fizetésnapon – utalni a béreket. A dolgozók azóta minden hónapban kapnak egy értesítést arról, hogy két részletben fogják megkapni a fizetésüket, a második részlet ráadásul a hónap utolsó napjaiban érkezik csak meg.

„Már ez is eltér attól, amit törvényesnek vagy elfogadottnak lehet nevezni, azonban a legutóbb, április 9-én nem érkezett meg a fizetés első részlete sem, hanem az azt követő hétfőn késő délután csorogtak csak a számlákra a bérek” – fejtette ki az alelnök, aki szerint ilyen szintű bizonytalanság mellett nem sokan lennének képesek dolgozni.

Ugyanakkor elmondta, hogy ennek minden valószínűség szerint nincsen sok köze ahhoz, hogy a vállalkozás tulajdonosi szerkezete némileg átláthatatlan, ugyanis ez már régóta fennálló probléma, a bérek kifizetésével azonban csak szeptemberben kezdődtek a gondok.

„Egyszerűen azt látjuk, hogy akinek teljesítenie kellene a béreket, annak valamiért nem áll rendelkezésére a megfelelő összeg, vagy nem fér hozzá a számlájához. Találgatunk, és ez a legrosszabb: képzeljük el azt a dolgozót, aki szintén csak találgat, de fizetnie kellene az albérletet, a számlákat, tehát a bőrére megy a játék” – hangzott el a műsorban.

Azt a szakszervezet emberei sem tudják pontosan, kik voltak ezek az emberek és mi volt a céljuk, de a legnagyobb problémának itt is azt látja László Zoltán, hogy a dolgozók nem tudják eldönteni, vajon kinek lehet igaza.

„Ha megint az alkalmazottak szemszögéből nézzük: jön valaki valahonnan, és állít magáról valamit, majd megint jön más, aki szintén állít magáról egy ezzel teljesen ellentétes dolgot, tudniillik, hogy ki a munkáltató” – fejtegeti az alelnök, majd hozzáteszi, hogy itt ráadásul 10 ezer bizonytalan helyzetéről van szó.

Azt pedig sajnos továbbra sem tudják, hogy mi lesz a dolgozókkal: „nem látjuk, teljesen sötétben tapogatózunk, de mi továbbra is azon dolgozunk, hogy álljon helyre a törvényes rend, kerüljenek vissza a pozícióikba a szakszervezeti vezetők, látható legyen az, hogy biztonságban vannak a bérek, a munkahelyek. Hiszen honnan tudjuk, hogy mi zajlik bent a gyárban, hogyha alapvető törvényes dolgok nincsenek rendben? Nyugalom, béke és biztonság kell elsősorban a munkavállalóknak” – zárja sorait László Zoltán.

Forrás: ATV / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Világszínvonalú mezőgazdaság Izraelben

2017. február 21. 08:51
Izraelben világszínvonalú a mezőgazdasági kutatás, melyet egy három lépcsős agrár felsőoktatás alapoz meg, amelyben a doktori képzés, előszobája a kutatásnak.

Ezekre panaszkodtak a fogyasztók leginkább 2015-ben - Az uniós felmérés eredményei

2016. szeptember 22. 07:53
Magyarországon 2015-ben leggyakrabban a gyümölcsökkel és zöldségekkel, húsételekkel és a használt autókkal gyűlt meg leginkább a bajuk a fogyasztóknak és ezekről a termékekről rendelkeznek a legrosszabb véleménnyel, áll a nemrég közzétett összeurópai szintű uniós felmérésben. Legrosszabbul pedig hazánkban a pénzügyi szolgáltatások, televízió-előfizetések és a vasúti személyszállítási szolgáltatások piaca teljesített. A legkevesebb gond itthon a könyvek, magazinok, alkoholmentes italok és háztartási gépek vásárlása során akadt, ezekkel voltak a legelégedettebbek a fogyasztók. Többek között ezekben az ügyekben is, ha bármilyen probléma adódik, a békéltető testületekhez lehet fordulni az ingyenes, gyors megoldás érdekében!