Durva bírságok várnak a szabálytalankodókra

2024. február 19. 15:51
Március 1-től lép életbe a kiszabható bírságtételek emelkedése – legfőbb cél a prevenció.
 
A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is. A munkavállalók minél erőteljesebb védelme érdekében a legfőbb cél a prevenció, tehát a munkahelyi balesetek megelőzése, amivel érdemben csökkenthetők a munkahelyi kockázatok – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.
Durva bírságok várnak a szabálytalankodókra
Fontos a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzése – fotó: pixabay.com
 
A munkavállalók egészségének és jogszerű foglalkoztatásának elősegítése miatt ezért érdemben emelkednek a munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szabálytalanságok bírságtételei 2024. március elsejétől.
 
A munkavédelmi bírságok alsó határa munkavállalónként a duplájára, azaz 100 ezer forintra emelkedik, a felső határ a jelenlegi tízszeresére, 100 millió forintra nő.
 
Munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél húszszorosára emelkedik a bírságtétel. A bírság összegét többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma, illetve a veszélyeztetés időtartamának mértéke.
 
A szabálytalanságoknál esetlegesen felmerülő súlyosbító tényezők pedig még tovább emelhetik a kiszabott bírság összegét.
 
A foglalkoztatás-felügyeleti bírságtételek alsó határa márciustól ötszörözésére, 150 ezer forintra módosul. A felső határ mikro- és kisvállalkozás esetén nem változik, középvállalkozás esetében maximum 20 millió forintra, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások esetén pedig 25 millió forintra nő.
 
A mérlegelés alapú bírságkategóriáknál cégméret szerint változnak a bírságtételek, minél nagyobb egy vállalkozás, annál magasabb a kiszabható összeg.
 
Az új idegenrendészeti törvény rendelkezéseivel összhangban a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatására vonatkozó szankciók is tovább szigorodnak – áll a közleményben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy sikere volt a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteknek

2023. szeptember 13. 15:42
„Szakmakóstoló” pályaorientációs programhetek keretében 19 agrárszakképző intézményben 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák rejtelmeibe.

Tájékoztató a borászati beruházások kifizetési kérelmeinek benyújtásáról

2023. május 08. 18:34
A koronavírus világjárvány, majd a jelenleg is folyó orosz-ukrán háború jelentős alkatrész- és nyersanyaghiányt okoztak a gépiparban. Ezen problémák miatt tájékoztatjuk az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból igényelhető borászati beruházásokban érintett termelőket, hogy a kifizetési kérelmek vonatkozásában egy újabb, későbbi időszakot kívánunk megnyitni 2023 novemberében és decemberében.