Egész Lengyelországban tüntetnek a gazdák, ezek a követeléseik!

2024. február 09. 14:48
Január 24-én tüntettek először, akkor 50 000 gazda tiltakozott 30 ezer traktorral az ország közel 300 pontján.
Egész Lengyelországban tüntetnek a gazdák, ezek a követeléseik!
Ma az egész országban, várhatóan 300 helyszínen ismét az utakra vonulnak a mezőgazdasági termelők, a történésekről a lengyel agrár hírportál, a Farmer.pl számol be, hangsúlyozva: a korábbi és a mai országos sztrájk ötlete maguktól a gazdáktól származott. A szervezők egyhangúlag elhatárolódnak minden szakszervezeti és pártstruktúrától, hangsúlyozva, hogy belefáradtak azok tétlenségébe, ezért döntöttek úgy, hogy saját magukat képviselik.
 
"Nem szeretnénk, ha bárki politikai címkéket ragasztana ránk" – mondta Damian Murawiec, a mai tüntetés egyik kezdeményezője, egy Elbląg környéki farmer. – "Alulról felfelé építkezünk, gazdálkodóként szervezzük a megmozdulásokat. A saját érdekeinkért harcolunk és nem akarjuk, hogy bárki rajtunk keresztül építsen politikai tőkét. A célunk az, hogy nyomást gyakoroljunk és elégedetlenséget mutassunk ki, nem pedig hogy nagy hűhót csapjunk" – tette hozzá.
 
A portál azt írja: az európai gazdák (így a magyaroké is) legfontosabb követelése, hogy az EU blokkolja az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek beáramlását, ami nemcsak a lengyel, hanem az európai mezőgazdasági piacot is destabilizálja.
 
Második követelésük a zöld megállapodásban és általában az Európai Unió éghajlat-politikájában bekövetkezett változásokkal kapcsolatos. Ez az első alkalom, hogy a mezőgazdasági termelők nemcsak a nemzeti szintű döntések ellen tiltakoznak, hanem egy lépéssel tovább mennek és megpróbálnak nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra. Jelen állás szerint el kell ismerni, hogy Brüsszel kezdi meghallani a hangjukat.
tüntetés
Ennyi helyszínen tüntetnek a lengyel gazdák – forrás: Google
 
S hogy melyek a tiltakozó lengyel gazdák követelései?
  • Az agrár-élelmiszeripari termékek ellenőrizetlen importjának leállítása Ukrajnából és az Európai Unión kívüli országokból
  • Azonnali beruházások a tengeri kikötők infrastruktúrájába
  • A zöld megállapodás és a mezőgazdasági termelés abszurd követelményeinek megállítása
  • A "Cél az 55%!" klímaprogram abszurd követelményeinek visszavonása
  • A túlzott bürokrácia felszámolása
  • Az ukrán fuvarozók engedélyeinek visszavonása
  • Aszálysegély a gazdaságoknak a 2022-es és a 2023-as évekre, a kérelmek gyors elbírálása
  • Háborús segély, azaz az ukrajnai háború miatt a pénzügyi likviditás elvesztésének veszélyével fenyegetett mezőgazdasági termelők támogatása
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Csökken a légszennyezés, javul a fűtés hatékonysága magyar kutatóknak köszönhetően

2023. november 08. 20:13
Szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható, a károsanyag-kibocsátást csökkentő, a fűtési hatékonyságot javító megoldást fejlesztenek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói - írja az MTI.
 

Az utcára vonultak a bolgár gazdák

2023. szeptember 27. 15:26
Bulgária változtatott álláspontján: a gazdák nyomására korlátozza az ukrán napraforgómag importját. A nemzetközi agrárpiacra is hatással bíró bejelentést Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök tette meg a mezőgazdasági termelőkkel folytatott szept.19.-i megbeszéléseket követően.