Egy asztalnál a Károlyi családdal

2023. november 20. 12:47
A dobostorta titkos családi receptjét vagy az emigrációban sokszor fogyasztott hamis nyúlsült készítését is megismerheti az olvasó abból a különleges szakácskönyvből, amit novemberben mutattak be a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.
Egy asztalnál a Károlyi családdal
A kastély épületében 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal, étteremmel, a kastély körül ötvenhektáros parkkal és arborétummal - Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina
 
Nagykárolyi gróf Károlyi György felesége, Angelica Károlyi akkor döntött úgy, hogy szakácskönyvbe gyűjti a család mintegy száz éven át kipróbált ételreceptjeit, amikor a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen be kellett zárni a fehérvárcsurgói kastélyt. A „Hagyományos és új ízek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban” című kötet nemcsak a család legkedvesebb ételeit adja közre, de a több generáción átívelő, elsősorban francia–német–magyar gasztronómiai hagyományokon és a Károlyiak különböző ágainak étkezési szokásain is végigkalauzol.
 
A kastély éttermének receptjeivel kiegészített könyvet Angelica Károlyi szerkesztette, az ételeket Varga Gergely készítette el, és tálalta modern köntösben.
 
A könyv felidézi, hogy a második világháború és annak következményei eltüntették azoknak a zömében francia séfeknek a receptjeit, akik korábban a kastélyban egymást követték. Ilyen volt a híres René Legros, aki közel 15 évig főzött a családnak. Miután kilépett a Károlyiak szolgálatából, Louis Renault autógyáros szakácsa lett, majd a Buckingham-palota konyháját irányította, élete végén pedig többször levezényelt egy-egy díszvacsorát De Gaulle tábornok elnöksége alatt az Élysée-palotában. Bár szakácskönyvét a Károlyi család magával vitte az emigrációba, a költözések során elveszett, így a kötetbe került receptek főként a családtagok gasztronómiai élményeinek felelevenítésére épülnek. A Piazza–Hunyor ág tartotta életben például a dobostorta, a rigójancsi és a fehér torta kultuszát. A szakácskönyv szerint a Pólya–Hunyor-féle dobostorta receptje a legtöbb cukrászdáét felülmúlja.
A szakácskönyv bemutatóján, balról jobbra: Heim Alexandra, a kötet fotósa, Varga Gergely séf, Angelica Károlyi, valamint hátul az étterem jelenlegi séfje, Pauer Péter - Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina
 
A kastély új élete
A könyvbemutató helyszíne a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt, amelynek története ugyancsak különleges. Az 19. század közepén klasszicista és eklektikus stílusban épült együttest Károlyi György rendelte meg vidéki rezidenciának. A neoklasszicista épületet Henrich Koch és Ybl Miklós tervezték, a kastély utolsó nagy átalakítására a 20. század tízes éveiben került sor.
 
Az uradalom utolsó birtokosa Károlyi István volt. A családnak 1944-ben kellett elhagynia a kastélyt, amelyet a háború idején német és orosz katonák is használtak. A háború után a kastélyt és vele együtt a birtokot államosították, ezt követően üdülőként, majd gyermekotthonként szolgált. 1995-ben került a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) kezelésébe. Két évvel később velük kötött szerződést a kastély közös felújítására a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány, azzal a céllal, hogy az épületben és a hozzá tartozó birtokon Magyar és Európai Kulturális Találkozóközpontot hozzanak létre (az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagjaként), s ezzel egybekössék a műemlék kulturális jellegének megőrzését és a felújításhoz, fenntartáshoz szükséges szállodai és vendéglátó profilt. A 2011-re teljesen helyreállított kastély vagyonkezelője 2001-től a Károlyi család, Károlyi György és felesége, Angelica Károlyi az év egy részét a fehérvárcsurgói kastélyban kialakított rezidenciájukban töltik.
 
A Károlyi-kastély díszkönyvtára - Fotó: turizmus.com/Szerdahelyi Krisztina
 
Az épületben jelenleg 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal, étteremmel, a kastély körül ötvenhektáros parkkal és arborétummal. 2023 nyarán készült el a hajdani istállóépületből kialakított látogatóközpont, amelynek kiállítása egy félórás játékfilmen, rövidebb ismeretterjesztő filmeken, korabeli filmhíradókon keresztül ismertet meg a Károlyi család, közelebbről gróf Károlyi György és utódai történetével. A túra a kastélyépületben már idegenvezetővel folytatódik történelmi enteriőrök, bútorok és műtárgyak között.
 
A kastély egykori fűtőpincéjében alakították ki a Károlyi Gasztroműhelyt, ahol különböző események, csapatépítő tréningek alkalmával kreatív ételek készülnek a résztvevők aktív bevonásával, profi séfek irányításával.Célkitűzése szerint a műhely oktatóközpont és egyben „a világ gasztrokultúrájának hétköznapi nagykövete”, ahol a főzést alkotásként élhetik meg a programok résztvevői. Itt zajlott a könyvbemutató is, amelynek záróakkordjaként Pauer Péter, a kastély éttermének konyhafőnöke a francia citromtorta készítését mutatta be lépésről lépésre.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

Az erdei vasutat ünneplik a hétvégén a Gemencen

2023. szeptember 11. 14:52
Gyerekprogramokkal, nosztalgia-gőzmozdonyos kirándulással, kiállításokkal várja a természetkedvelőket szombaton a Gemenc Zrt., a gemenci erdei vasút napján.
Az erdőgazdaság programismertetője szerint a szervezők egész napos családi programmal készülnek a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban és a vasút megállóiban.

Ingyenes tokaji bringatúra piknikkel

2023. május 09. 11:37
A 6. Bringa Piknik fókuszában is a jó hangulat, a vidám társaság, a sport fontossága, az egészségmegőrzése és a jótékonykodás áll.
A 2023-as Bringa Piknik május 20.-án a szokásos útvonalon, Nyíregyházáról indul Tokaj felé, érintve a nyírteleki és a rakamazi piknikpontot, ahol szintén csatlakozhatnak az érdeklődők, hogy együtt érkezzenek közel 35 km-es út után a tokaji Fesztiválkatlanba. Az elmúlt években az ország minden részéről, sőt Japánból is volt résztvevő az ingyenes túrán.