Egy sereg növény segít távoltartani a szúnyogokat

2023. június 09. 12:36
A szúnyogok nem szeretik az erős illatokat, ennél fogva már néhány aromás gyógy- és fűszernövény betelepítésével is sokkal kényelmesebbé tehetjük a kint tartózkodást a nyári hónapokban.
A bejárat közelébe, a kerti ülőkék mellé, a pavilonok köré válogassunk a következő növényekből.
 
Egy sereg növény segít távoltartani a szúnyogokat
A macskamenta nem csak bájos, és könnyen nevelhető növény, hanem végtelenül hasznos is. Abból a szempontból különösen, hogy a szúnyogok irtóznak tőle.
 
A macskamenta egyes vegyületei (nepetalaktonok) ugyanis irritálják a szúnyogok TRPA1 receptorát. Ez azt jelenti, hogy nagyjából olyan hatással lehet a szúnyogokra, mint az emberre a paprikaspray.
Ha félárnyékos helyre telepítjük, a mentafélékkel sem lesz sok gondunk, legfeljebb időnként kicsit útjukat kell állni. Sem a szúnyogok, sem a legyek, de még a hangyák sem rajonganak értük. Kössünk egy kis csokrot (szárítani) és vigyük be a házba, hogy onnan is ki tudjuk taszítani a bosszantó rovarokat. Bőrre dörzsölve is alkalmazhatók.
Macskamenta: szinte kipusztíthatatlan és alig kell gondozni - Virágágyások  - Díszkert
 
Az istenfát, illóolaját és friss hajtásaiból kötött csokrokat szintén nem csípik a szúnyogok. Kínában pedig már többezer éve védekeznek szárított leveleinek füstjével.
Istenfa, Ürömcserje
Amennyire mi imádjuk a levendulát, annyira viszolyognak tőle a szúnyogok. Gátolja a szaglásukat, és így könnyen elvesztik a nyomát a leendő áldozatnak. A levendula emellett még szárazságtűrő is, leginkább napos helyre és jó vízelvezetésű talajra van szüksége.
Megszületett az első csokor! ???????? - Texasi Levendula Shop | Facebook
A bazsalikom  is jelentős védelmet nyújt a szúnyogok ellen. Ezért ajánlott minél több bazsalikomot elhelyezni a kertben, különböző pontokon. Például a kerti kiülő-, étkező-, és sütögetőhely környékén foltokat, vagy természetes védőbástyát kialakítani. Ha ez korábban elmaradt, mégis sürgős segítség kellene, hogy egy kerti program békés kikapcsolódás legyen, és ne a csapkodásokról és a fájdalmas duzzanatokról szóljon, a bazsalikom cserepes növényként is alkalmazható, így könnyen áthelyezhető oda ahol épp szükség van rá.
 
Az üdítő illatú rozmaring szintén jól bírja a meleg, száraz körülményeket, ráadásul a szúnyogok sem tolerálják a jelenlétét. Konténerben is tartható.
A rozmaring gondozása, termesztése, betakarítása és fajtái - Ankert - Anna  kertje
 
A szúnyogok nem szívelik színpompás bársonyvirágot, ezért jól tesszük, ha beültetjük a segélyekbe, szinte minden közösségben ott a helye. Cserépben is tarthatunk néhányat, amelyeket szükség szerint tehetünk oda, ahol éppen tartózkodni szeretnénk.
Bársonyvirág, büdöske (Tagetes) ültetése, gondozása, szaporítása ⋆ Virág  infó
Az indiai citromfű az egyik leghatékonyabb a kertben a szúnyogok távoltartásában. Konténeres növényeket használhatunk a védelemre szoruló helyeken. Könnyen tartható, napos helyet igényel. Egy gond van vele, nem bírja a fagyokat, ezért nálunk teleltetni kell vagy ősszel elbúcsúzni tőle.
Indiai citromfű gyógyhatásai
 
A zsálya illata is elkedvetleníti a szúnyogokat. Pompás ötlet ültetni néhány tövet a tűzrakóhely közelébe. Így amellett, hogy védelmet ad, főzés, sütés közben is kéznél lesz.
Orvosi zsálya - Viris kertészet
Rovarűző szerek készítéséhez is felhasználhatjuk, például áztathatjuk ecetbe, vagy vigyünk magunkkal néhány szálat a házba megszárítani.
 
Nyomós érvek szólnak tehát amellett, hogy tartsunk néhány olyan növényt is a kertünkben, amelyet nem kedvelnek a szúnyogok. Sokkal nyugodtabban tölthetjük a pihenő időnket és védettebbek leszünk kertészkedés közben is. Önmagukban is jól működnek, amennyiben pedig el kell távolodnunk tőlük, csak letépünk néhány levelet, megmorzsolgatjuk és a bőrünkre dörzsöljük.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Franciaországban újabb általános sztrájk várható

2023. január 27. 19:33
Franciaországban újabb általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a január 31. körüli napokra, ami a légi, a vasúti és a városi tömegközlekedésre is hatással lehet.
A mozdonyvezetők ráadásul egyhetes sztrájkot tartanak, január 26. és február 2. között. A Crisis24 értesülései szerint a légiforgalmi irányítók január 30. és február 1. között terveznek sztrájkolni, a repülőterek és a síliftek személyzete január 31-én, és ezen a napon számos más szektor dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.

Nesze neked világmegmentés: így vitetik el tonnányi szemetüket a gazdagok

2024. január 25. 09:49
2022-ben az Európai Unió 32,1 millió tonna hulladékot exportált az EU-n kívüli országokba. Ez enyhe, 3%-os csökkenést mutat az előző évhez, 2021-hez képest. 2022-ben az EU-ból exportált hulladék legnagyobb célországa Törökország volt, a 12,4 millió tonnás mennyiséggel a teljes hulladékkivitel 39%-át tette ki. Importoldalon az EU-ba 4,2 millió tonna vasfém és 2,4 millió tonna papír érkezett.