Egyre koncentráltabb beszerzésre törekszenek az áruházláncok

2018. május 03. 07:45
Az Euler Hermes elemzése szerint Magyarországon stabilan tartja ezüstérmes pozícióját a Coop, amelyik 2016-ban 1,871 milliárd eurós bevételt ért el. A CBA bronzérmes lett a maga 1,6 milliárd eurós forgalmával. Az áruházláncok helyzete sem könnyű, amit a beszállítóikkal is éreztetnek.

Tavaly az élelmiszer-értékesítés 2,6 százalékkal nőtt a GKI adatai szerint. Az Euler Hermes iparági elemzése arra kereste a választ, folytatódhat-e a konjunktúra 2018-ban is. A hitelbiztosító elemzéséből kiderült, hogy az előző évekhez képest nincs érdemi változás az erőviszonyok terén, továbbra is a nemzetközi kiskereskedelmi láncok uralják a magyar piacot. A Tesco – a rendelkezésre álló legutolsó, teljes üzleti évre vonatkozó, 2016-os adatok alapján - magabiztosan őrzi piacvezető helyét 2 milliárd eurót meghaladó éves árbevétellel, őt követi a magyar Coop 1,87 milliárd eurós forgalommal, míg a bronzérmes CBA 1,6 milliárd eurót ért el. A Reál pedig az ötödik helyen áll 1,2 milliárd euróval. Bár a boltszámok tekintetében a hazai kereskedelmi láncok jelentősen meghaladják a nemzetközi cégekét, a magyar cégek bevétele csupán 70 százalékát teszi ki a multinacionális társaságok forgalmának.

 

Egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése, illetve a meglévő munkaerő megtartása a szegmensben. Emiatt a kiskereskedők arra kényszerülhetnek, hogy csökkentsék a boltszámot, vagy korlátozzák a nyitva tartást. Azoknál a láncoknál pedig, amelyek a növekedést új üzletek nyitásával tervezik fenntartani, ott a finanszírozás módja (tagi kölcsön, banki hitel) lehet hatással a kockázatokra. További kockázati tényező, hogy milyen beszerzési struktúrával, logisztikai hálózattal rendelkeznek a boltok, illetve mennyire képesek koncentrálni a beszerzéseiket.

 Mindez az agrárium nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az eddigieknél is nagyobb árualapra van szükség ahhoz, hogy egy lánc beszállítója maradhasson az üzem. Vagyis vagy szövetkezni kell, vagy növelni a gazdaság méretét.
 
 
 
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Zacher: "Magyarország egészségi állapota azon a szinten áll, ahol a magyar futball"

2018. április 16. 15:12
A sztártoxikológus segít kiválogatni az Auchan termékei közül az egészségeseket, így a hipermarketekben kék cédulával jelzik majd például azokat a gyümölcsleveket, amelyekben nincs tartósítószer, hozzáadott cukor, ám magas a gyümölcstartalmuk. Saját márkás portékák is fennakadtak a rostán.

Lett-magyar egyetértés az EU-s agrártámogatásokról

2018. február 09. 08:44
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni forrásfelhasználásának lehetőségeiről és a kelet-közép-európai álláspontok összehangolásáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lett kollégájával, Jänis Düklavsszal, Rigában.