Egyre népszerűbb a falusi turizmus

2019. augusztus 21. 08:37
A Kaposvár környéki fejlesztések hatására megélénkült a falusi turizmus. A szállás­adók szerint szinte minden napra foglalnak szállást az emberek. A legtöbben Budapestről, Debrecenből és az Alföldről látogatnak el Somogyba. A falusi turizmusban dolgozóknak azonban az elmúlt tíz évben nem volt komolyabb pályázati lehetősége.

Bárdudvarnok Már egyetlen szabad szobát sem lehet foglalni a mosdósi Keresztes Vendégházban. Nem is meglepő, hiszen az év szinte mindennapján telt házzal üzemelnek. A mintegy húsz éve működő falusi szálláshelyen egyszerre nyolc–tizenegy embert tudnak fogadni - írja a sonline.hu.

A városi embert vonza a vidéki pihenés - fotó: pixabay.com

Keresztes Józsefné, a szálláshely tulajdonosa lapunknak elmondta: nagyon sok kisgyerekes család érkezik hozzájuk, akik a nyugalom és a csend miatt kedvelik a települést. A Mosdósra látogatók a kultúra és a múzeumok megismerése mellett szeretik felfedezni a környéket is, sokak kedvence a Zselic, a legtöbben pedig Budapestről vagy környékéről érkeznek.

– Nagyon sok a visszatérő vendégünk – mondta Keresztes Józsefné. – Biztonságban érzik magukat, ezért jönnek ide. Mivel mi itthon vagyunk egész nap, bármiben azonnal segíteni tudunk nekik. Kedvelik vendégeink a kézműves alkotásainkat, készítünk lekvárokat, szörpöket, csatnit, csilis termékeket és birssajtot is

 Lehetőség van nálunk kerékpárbérlésre is, így könnyen és gyorsan bejárhatják a környéket. Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi három év kiemelkedő és szinte nincs olyan nap, hogy ne látnánk vendégül valakit – tette hozzá a Keresztes Vendégház tulajdonosa.

Hasonlóan vélekedett Mag Attila, a Mag Tanya tulajdonosa is. A bárdudvarnoki férfi szerint nemcsak nála, hanem az egész településen telt házzal üzemelnek a szállások. Kedvelt lett a falusi turizmus, az emberek próbálják felfedezni a vidéki helyeket.

– Mára a Zselic vetélytársa lett a Mecseknek – hangsúlyozta Mag Attila. – Azt gondolom, hogy a turisztikai egyleteknek és a helyi önkormányzatoknak a fejlesztései jól látszódnak a forgalmon is. Össze tudunk rakni a vendégeknek olyan programokat, amivel három-négy napot is eltölthetnek nálunk. A mi célcsoportunk a családok.

Nálunk a tanyán van játszótér, trambulin, nyáron pancsolómedence a gyerekeknek, lehet íjászkodni, pingpongozni, tollasozni. Hetekkel, hónapokkal előre megtelnek a szobáink, a vendégek ötven, hatvan százaléka pedig visszatérő, már jövőre is több foglalásunk van – mondta a Mag Tanya tulajdonosa.

Mag Attila hozzátette: folyamatosan ösztönzi a bárdudvarnokiakat, hogy építsenek szálláshelyeket, mert akkor a turisták ebbe a térségbe jönnek, nem pedig más régióba. – A falusi turizmus csapatjáték, ezért mindenkinek össze kell fogni és támogatni egymást – hangsúlyozta.

A falusi turizmusból élőknek az elmúlt tíz évben semmilyen komolyabb pályázati lehetőségük nem volt. Ahhoz azonban, hogy tartani tudják a lépést például a panziókkal és szállodákkal, muszáj fejleszteniük. – Önerőből oldjuk meg – fogalmazott Mag Attila.

- Ha nem forgatjuk vissza a bevételünk egy bizonyos százalékát, akkor lemaradunk. A fejlesztések mellett azonban fontos az is, hogy legyenek programok a térségben. Azt látjuk, hogy a hozzánk érkező turisták körében népszerű a Katica tanya, a bőszénfai szarvasfarm, a zselici csillagvizsgáló és kilátó, a Deseda, valamint a történelmi emlékhelyek – tette hozzá. Máyerné Bocska Ágnes, a kaposvári Tourinform iroda vezetője úgy vélekedik: a falusi turizmus forgalma Kaposvár látogatottságán is érezhető. Például azok a budapesti turisták, akik a vidéki csendre és nyugalomra vágynak, gyakran keresik fel a megyeszékhely kulturális eseményeit.

agrotrend.hu / sonline.hu

Kapcsolódó cikkek

Felmondás után hány nappal kell kifizessenek?

2017. március 29. 08:07
Arra szeretnék választ kapni,hogy megteheti-e a munkáltató ,hogy felmondás után 1 hónappal fizet ki? A sztori az, hogy március 15-én mondtam fel és február 17 - március 17-ig fizetnek ki a mai napon. Viszont én dolgoztam nekik felmondásom után még 3 napot, mert nem volt ember és segítettem nekik...De....nem akarnak most kifizetni, hanem majd április 27-én akarják kifizetni a 18 ezer forintot. Én úgy tudom, hogy felmondás után 5 nappal ki kell, hogy fizessenek.

Utazási költségek - Visszamódosították a megtérítéséről szóló jogszabályt - Amire figyelni érdemes!

2017. február 02. 08:37
A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ennek egyik formája az utazási költségtérítés, melynek mértéke az utóbbi időben többször is változott. - Kiket is illet, és mennyi most az annyi?