Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert

2024. március 12. 15:55
Sokat jelentett Németh István számára, hogy 2014-ben őt választották meg az Év Agrárembere díj Év Bio Gazdálkodója kategóriagyőztesének. Mint fogalmazott: „Ez a díj azt üzemi számomra, van értelme a munkámnak.”
Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert
Németh István feleségével közösen 1993-ban alapította meg a bio gazdaságát a Győr közelében található Rábcakapin. Családjával az elsők között tértek át az ökológiai gazdálkodásra, a kezdeti 20 hektáros birtokot mára 320 hektárra bővítették.
 
Kertészetük látogatható, évente több rendezvénynek is helyet adnak és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mintagazdaságaként is működnek 2000 óta.
 
A termékek között szántóföldi növények és zöldségek is helyet kapnak. Húsz hektáron termesztenek elsősorban jól tárolható zöldségeket, mint például sárgarépát, burgonya-, hagyma-, és káposztaféléket valamint idényzöldségeknek is hely kerül a vetésforgóban, úgy mint paprika, paradicsom és csemege uborka.
 
A szántóföldeken pedig főként búzát, kukoricát, napraforgót, kölest, illetve bükkönyt termesztenek.
 
„Gabonáink egy részét külföldön értékesítjük, azonban az ukrán gabonák Európai Unióba való beáramlása miatt egyre nehezebb a helyzet.– fogalmazott Németh István.
 
„Jellemzően ár alatt tudunk értékesíteni, de az is előfordul, hogy nem tudjuk érvényesíteni a termelési költségeket sem” – tette hozzá.
 
Németh István elmondta, sikeres beruházásokon vannak túl.
 
„Burgonyatárolót építettünk, és csomagológépeket állítottunk üzembe, melyek teljesen lebomló anyagokat használnak fel. Sok tervünk van a gazdaság fejlesztését illetően, ám megvárjuk a 2024-es év alakulását” – árulta el.
 
A biogazdaságban mindenre fel vannak készülve, az időjárás viszontagságaira válaszul kiépítették az öntözőrendszert. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek a talaj termőképességének megőrzésére és javítására, ennek érdekében visszaforgatják a szármaradványokat, és természetes baktériumkészítményekkel táplálják a talaj élővilágát.
 
„Eredménynek tartjuk, hogy az első talajmintavétel óta (1995) napjainkig 1,4%-kal nőtt a talajunk humusztartalma” – mondta a szakember.
 
Termékeiket a hazai piacon is értékesítik, jelen vannak a Spar üzleteiben, de helyben és a budapesti bio-piacon is elérhetők a zöldségeik, illetve a lisztjeik.
 
Reménykeltő, hogy az input árak elkezdtek csökkenni, emellett nő a hazai fizetőképes kereslet és a tudatos vásárlók köre, ezért Németh István bízik benne, életben maradnak a minőségi élelmiszert előállító magyar biogazdaságok, és 2024-ben kedvezőbb lesz a biotermékek piaca.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Generációkat összekötő mozgalom

2023. június 30. 13:07
Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat ötletgazdája 2012-ben azért indította útjára a kezdeményezést, hogy a kertművelők értékteremtő munkája méltó elismerésben részesüljön. Azóta a program országos szintre emelkedett, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend.
Sári Kovács Szilviával a Kistermelők Lapja főszerkesztője, Halmos B. Ágnes az MMG Direkt legutóbbi adásában kertművelési trendekről, közösségi kertekről és a természethez, kerthez kapcsolódó szemléletmód-változásról beszélgetett.

A kereskedőláncok vágták zsebre a hasznot, nem a fogyasztók

2024. április 02. 16:08
Az ukrán áruval szemben nem kell semmilyen politikai nyomást bevezetni, csupán életbe léptetni azt, ami az Unió belső szabályzatában megvan és velünk be is tartatják.