Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert

2024. március 12. 15:55
Sokat jelentett Németh István számára, hogy 2014-ben őt választották meg az Év Agrárembere díj Év Bio Gazdálkodója kategóriagyőztesének. Mint fogalmazott: „Ez a díj azt üzemi számomra, van értelme a munkámnak.”
Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert
Németh István feleségével közösen 1993-ban alapította meg a bio gazdaságát a Győr közelében található Rábcakapin. Családjával az elsők között tértek át az ökológiai gazdálkodásra, a kezdeti 20 hektáros birtokot mára 320 hektárra bővítették.
 
Kertészetük látogatható, évente több rendezvénynek is helyet adnak és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mintagazdaságaként is működnek 2000 óta.
 
A termékek között szántóföldi növények és zöldségek is helyet kapnak. Húsz hektáron termesztenek elsősorban jól tárolható zöldségeket, mint például sárgarépát, burgonya-, hagyma-, és káposztaféléket valamint idényzöldségeknek is hely kerül a vetésforgóban, úgy mint paprika, paradicsom és csemege uborka.
 
A szántóföldeken pedig főként búzát, kukoricát, napraforgót, kölest, illetve bükkönyt termesztenek.
 
„Gabonáink egy részét külföldön értékesítjük, azonban az ukrán gabonák Európai Unióba való beáramlása miatt egyre nehezebb a helyzet.– fogalmazott Németh István.
 
„Jellemzően ár alatt tudunk értékesíteni, de az is előfordul, hogy nem tudjuk érvényesíteni a termelési költségeket sem” – tette hozzá.
 
Németh István elmondta, sikeres beruházásokon vannak túl.
 
„Burgonyatárolót építettünk, és csomagológépeket állítottunk üzembe, melyek teljesen lebomló anyagokat használnak fel. Sok tervünk van a gazdaság fejlesztését illetően, ám megvárjuk a 2024-es év alakulását” – árulta el.
 
A biogazdaságban mindenre fel vannak készülve, az időjárás viszontagságaira válaszul kiépítették az öntözőrendszert. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek a talaj termőképességének megőrzésére és javítására, ennek érdekében visszaforgatják a szármaradványokat, és természetes baktériumkészítményekkel táplálják a talaj élővilágát.
 
„Eredménynek tartjuk, hogy az első talajmintavétel óta (1995) napjainkig 1,4%-kal nőtt a talajunk humusztartalma” – mondta a szakember.
 
Termékeiket a hazai piacon is értékesítik, jelen vannak a Spar üzleteiben, de helyben és a budapesti bio-piacon is elérhetők a zöldségeik, illetve a lisztjeik.
 
Reménykeltő, hogy az input árak elkezdtek csökkenni, emellett nő a hazai fizetőképes kereslet és a tudatos vásárlók köre, ezért Németh István bízik benne, életben maradnak a minőségi élelmiszert előállító magyar biogazdaságok, és 2024-ben kedvezőbb lesz a biotermékek piaca.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A fügének a levele is hasznos, és ráadásul finom!

2023. június 23. 13:58
A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa általában alacsony méretű, de egyes fajtái elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. Termése nálunk asztalt formában egész évben kapható, a leveléből pedig kókuszos-vaníliás ízű üdítőital készíthető.
 

Ne lepődj meg, ha ezt látod a méz és a lekvár címkéjén!

2024. április 11. 15:53
Az Európai Parlament (EP) elfogadta a "reggeli irányelvek" módosítását - közölte az EP. A Parlament közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak olyan termékekről, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem.