Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert

2024. március 12. 15:55
Sokat jelentett Németh István számára, hogy 2014-ben őt választották meg az Év Agrárembere díj Év Bio Gazdálkodója kategóriagyőztesének. Mint fogalmazott: „Ez a díj azt üzemi számomra, van értelme a munkámnak.”
Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert
Németh István feleségével közösen 1993-ban alapította meg a bio gazdaságát a Győr közelében található Rábcakapin. Családjával az elsők között tértek át az ökológiai gazdálkodásra, a kezdeti 20 hektáros birtokot mára 320 hektárra bővítették.
 
Kertészetük látogatható, évente több rendezvénynek is helyet adnak és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mintagazdaságaként is működnek 2000 óta.
 
A termékek között szántóföldi növények és zöldségek is helyet kapnak. Húsz hektáron termesztenek elsősorban jól tárolható zöldségeket, mint például sárgarépát, burgonya-, hagyma-, és káposztaféléket valamint idényzöldségeknek is hely kerül a vetésforgóban, úgy mint paprika, paradicsom és csemege uborka.
 
A szántóföldeken pedig főként búzát, kukoricát, napraforgót, kölest, illetve bükkönyt termesztenek.
 
„Gabonáink egy részét külföldön értékesítjük, azonban az ukrán gabonák Európai Unióba való beáramlása miatt egyre nehezebb a helyzet.– fogalmazott Németh István.
 
„Jellemzően ár alatt tudunk értékesíteni, de az is előfordul, hogy nem tudjuk érvényesíteni a termelési költségeket sem” – tette hozzá.
 
Németh István elmondta, sikeres beruházásokon vannak túl.
 
„Burgonyatárolót építettünk, és csomagológépeket állítottunk üzembe, melyek teljesen lebomló anyagokat használnak fel. Sok tervünk van a gazdaság fejlesztését illetően, ám megvárjuk a 2024-es év alakulását” – árulta el.
 
A biogazdaságban mindenre fel vannak készülve, az időjárás viszontagságaira válaszul kiépítették az öntözőrendszert. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek a talaj termőképességének megőrzésére és javítására, ennek érdekében visszaforgatják a szármaradványokat, és természetes baktériumkészítményekkel táplálják a talaj élővilágát.
 
„Eredménynek tartjuk, hogy az első talajmintavétel óta (1995) napjainkig 1,4%-kal nőtt a talajunk humusztartalma” – mondta a szakember.
 
Termékeiket a hazai piacon is értékesítik, jelen vannak a Spar üzleteiben, de helyben és a budapesti bio-piacon is elérhetők a zöldségeik, illetve a lisztjeik.
 
Reménykeltő, hogy az input árak elkezdtek csökkenni, emellett nő a hazai fizetőképes kereslet és a tudatos vásárlók köre, ezért Németh István bízik benne, életben maradnak a minőségi élelmiszert előállító magyar biogazdaságok, és 2024-ben kedvezőbb lesz a biotermékek piaca.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.

Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca

2024. január 17. 15:22
Sokféle élelmiszer készíthető a felhasználásukkal.
 
A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.