Együtt az Európai Üzemi Tanácsokkal

2023. október 19. 17:42
2023. október 19-én a LIGA Szakszervezetek székházában gyűltek össze a LIGA tagszervezeteinek Európai Üzemi Tanács képviselői. Az eseményen Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke az üzemi tanácsok és a szakszervezetek együttműködésének fontosságát emelte ki. 
Együtt az Európai Üzemi Tanácsokkal
Mészáros Melinda kiemelte, hogy sokkal előnyösebb lenne, ha a szakszerveztetek és az üzemi tanács tagjai szorosabban együttműködnének, illetve, ha az információáramlást sikerülne erősíteni. Elmondta, sokszor felkészületlenül érte a hazai munkavállalókat egy-két olyan külföldi tulajdonosi döntés, amely rossz hatással volt a magyarországi vállalkozásokra, mert a szakszervezetek nem kaptak kellő időben olyan információkat, amelyek ezeket a döntéseket előrevetítették volna.
 
Mészáros Melinda hozzátette: "A vállalat által tervezett struktúraváltások, profilváltások, technológiaváltások nyilván a munkakörülményekre hatnak, és később esetlegesen a létszám csökkentését eredményezik. Akkor tudunk a munkavállalók számára segítséget adni, kedvező feltételeket kialkudni, ha ezeket az információkat időben kapják meg a szakszervezetek, hiszen tulajdonképpen az üzemi tanács kapta meg azt a jogosítványt, amely korábban a szakszervezeteket illette meg; például a vállalati döntésekről a tájékoztatási és konzultációs lehetőséget.  Fontos időben beavatkozni, sokkal nehezebb utólag változtatni valamit, mint előzetesen olyan munkaáltatói intézkedést véleményezni, amelynek ilyen hatása van."
 
A szakszervezeti vezető ezt követően kérte az Európai Üzemi Tanács tagoktól a támogatást az EÜT direktíva felülvizsgálata kapcsán. Ugyanis a magyar üzemi tanács rendszerben a munkajogi védelem csak az üzemi tanács elnökét illeti meg. Ez tarthatatlan - érvelt a szakszervezeti elnök -, hiszen az üzemi tanács elnökének egyrészt nincsenek többletjogosítványai, másrészt a munkavállalók közössége üzemi tanács tagokat választ, és nem választ elnököt. Ezért minden üzemi tanács tagnak részesülnie kellene munkajogi védelemben.
 
Végül Mészáros Melinda a szakszervezetek és az üzemi tanácsok kapcsolatára vonatkozóan kijelentette, „Félkarú óriások vagyunk egymás nélkül, mert a jogszabályok annyira megosztották a két testület között a jogosítványokat, hogy önmagában egyik testület sem tudja teljes mértékben ellátni kielégítően a feladatát”.
 
Az ülés második felében Kanizslai László az európai üzemi tanács direktíva felülvizsgálatának jelenlegi állásáról szólt, valamint a jelenlévő Európai Üzemi Tanács tagok tapasztalatokat cseréltek egymással. 
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

LIGA Szakszervezetek elnöke: milliók életére lesz hatással a legalacsonyabb bérek emelése

2023. november 20. 16:19
Közvetlenül valamivel több mint egymillió munkavállalót érint a nemrég született bérmegállapodás, amelynek értelmében idén december elsejétől a minimálbér bruttó 266 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 326 ezer forintra emelkedik. Ma Magyarországon körülbelül 200 ezren kapnak minimálbért, 850 ezren pedig garantált bérminimumot. A legkisebb keresetek emelése azonban valamennyi munkavállaló bérére és más szociális alapú kifizetésekre is hatással van.
 

A kkv-k digitális átállásának támogatására elindult a DigitalTech EDIH

2023. június 29. 13:39
Magyarországon a most induló DigitalTech EDIH  a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) százainak nyújt térítésmentes támogatást kiberbiztonsági, blockchain technológiával, fintech megoldásokkal, valamint üzletfejlesztéssel összefüggő kihívásaik megoldásában - közölte a DigitalTech EDIH-et működtető konzorcium szerdán az MTI-vel.
Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Digitális Innovációs Központok (EDIH-ek), amelyekből Európa szerte már több mint 150 található, a kkv-k és a közszféra szervezeteinek digitális felzárkóztatását segítik elő.