Együtt az Európai Üzemi Tanácsokkal

2023. október 19. 17:42
2023. október 19-én a LIGA Szakszervezetek székházában gyűltek össze a LIGA tagszervezeteinek Európai Üzemi Tanács képviselői. Az eseményen Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke az üzemi tanácsok és a szakszervezetek együttműködésének fontosságát emelte ki. 
Együtt az Európai Üzemi Tanácsokkal
Mészáros Melinda kiemelte, hogy sokkal előnyösebb lenne, ha a szakszerveztetek és az üzemi tanács tagjai szorosabban együttműködnének, illetve, ha az információáramlást sikerülne erősíteni. Elmondta, sokszor felkészületlenül érte a hazai munkavállalókat egy-két olyan külföldi tulajdonosi döntés, amely rossz hatással volt a magyarországi vállalkozásokra, mert a szakszervezetek nem kaptak kellő időben olyan információkat, amelyek ezeket a döntéseket előrevetítették volna.
 
Mészáros Melinda hozzátette: "A vállalat által tervezett struktúraváltások, profilváltások, technológiaváltások nyilván a munkakörülményekre hatnak, és később esetlegesen a létszám csökkentését eredményezik. Akkor tudunk a munkavállalók számára segítséget adni, kedvező feltételeket kialkudni, ha ezeket az információkat időben kapják meg a szakszervezetek, hiszen tulajdonképpen az üzemi tanács kapta meg azt a jogosítványt, amely korábban a szakszervezeteket illette meg; például a vállalati döntésekről a tájékoztatási és konzultációs lehetőséget.  Fontos időben beavatkozni, sokkal nehezebb utólag változtatni valamit, mint előzetesen olyan munkaáltatói intézkedést véleményezni, amelynek ilyen hatása van."
 
A szakszervezeti vezető ezt követően kérte az Európai Üzemi Tanács tagoktól a támogatást az EÜT direktíva felülvizsgálata kapcsán. Ugyanis a magyar üzemi tanács rendszerben a munkajogi védelem csak az üzemi tanács elnökét illeti meg. Ez tarthatatlan - érvelt a szakszervezeti elnök -, hiszen az üzemi tanács elnökének egyrészt nincsenek többletjogosítványai, másrészt a munkavállalók közössége üzemi tanács tagokat választ, és nem választ elnököt. Ezért minden üzemi tanács tagnak részesülnie kellene munkajogi védelemben.
 
Végül Mészáros Melinda a szakszervezetek és az üzemi tanácsok kapcsolatára vonatkozóan kijelentette, „Félkarú óriások vagyunk egymás nélkül, mert a jogszabályok annyira megosztották a két testület között a jogosítványokat, hogy önmagában egyik testület sem tudja teljes mértékben ellátni kielégítően a feladatát”.
 
Az ülés második felében Kanizslai László az európai üzemi tanács direktíva felülvizsgálatának jelenlegi állásáról szólt, valamint a jelenlévő Európai Üzemi Tanács tagok tapasztalatokat cseréltek egymással. 
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Szijjártó: 16 embert mentettek meg Törökországban a magyar mentők

2023. február 08. 13:09
Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.
 
A tárcavezető azt írta: "éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból", a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt - mutatott rá.

Így számolják az induló nyugdíjakat 2023-ban

2023. február 28. 12:50
Idei nyugdíjmegállapítás esetén a nyugdíj alapjául szolgáló nettó életpálya átlagkereset számításához a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókat kell alkalmazni – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.
 
A 2023. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.