Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.
Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő
Az Európai Unió egy olyan hétéves tervet mutatott be, ami 27 tagállamban ad alapos iránymutatást a rovarok megfigyelésére annak érdekében, hogy megállítsa a növények és a vadvirágok többségéhez nélkülözhetetlen beporzók populációjának csökkenését.
 
A beporzó rovarokat számos negatív hatás veszélyezteti: ilyen a környezetszennyezés, a földművelési szokások megváltozása, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, az invazív idegen fajok megjelenése, a kórokozók és az éghajlatváltozás.
 
A tervet még jóvá kell hagyni
A tervet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia, majd  2030-ig az uniós tagoknak kell meghatározniuk a beporzók visszaszorítását célzó intézkedéseket, ami akkor egyébként is jogi követelmény lesz az unió természetvédelmi törvénye alapján.
 
Korlátozni fogják a növényvédő szerek használatát
A Bizottság javasolta a mezőgazdasági és városi területeken a peszticidek (növényvédő szerek) használatának a mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását. Ennek köszönhetően a testület figyelemmel fogja kísérni a káros peszticidekre kiadott sürgősségi engedélyeket is.
 
Franciaországban például a  cukorrépa-termelők számára nem engedélyezik egy olyan növényvédő szer használatát, amelyet a méhekre jelentett kockázatok miatt már betiltottak, miután az Európai Unió bírósága elutasította a tiltás feloldását.
 
A terv lényegében egy olyan 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amelyet a beporzók hanyatlásával kapcsolatos ismeretek és a közvélemény figyelmének felkeltésére szántak.  A jelenlegi intézkedések kevésnek bizonyultak a beporzók visszaszorulásának megfordításához, ezért terveznek további lépéseket bevezetni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha kevés a pénz, az emberek az egészségükön spórolnak először

2024. február 27. 15:46
Hiába csökken az infláció, a fogyasztás nem élénkül.
 
Ha nincs pénze a lakosságnak, már a spórolás első körébe bekerülnek a magasabb árú, egészséges élelmiszerek, azaz kevesebb olyan élelmiszert fogyasztanak az emberek, ami valóban jót tesz a szervezetnek – mindezt a gyártók is megszenvedik. Küzdeni kell tehát, hogy a gazdasági szorongás ne legyen hatással az egészségtudatosságra – mondta Gazsi Zoltán, a csomagolt salátákat gyártó és forgalmazó az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a vg.hu-nak.
 

Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük

2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
 
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.