Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.
Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő
Az Európai Unió egy olyan hétéves tervet mutatott be, ami 27 tagállamban ad alapos iránymutatást a rovarok megfigyelésére annak érdekében, hogy megállítsa a növények és a vadvirágok többségéhez nélkülözhetetlen beporzók populációjának csökkenését.
 
A beporzó rovarokat számos negatív hatás veszélyezteti: ilyen a környezetszennyezés, a földművelési szokások megváltozása, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, az invazív idegen fajok megjelenése, a kórokozók és az éghajlatváltozás.
 
A tervet még jóvá kell hagyni
A tervet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia, majd  2030-ig az uniós tagoknak kell meghatározniuk a beporzók visszaszorítását célzó intézkedéseket, ami akkor egyébként is jogi követelmény lesz az unió természetvédelmi törvénye alapján.
 
Korlátozni fogják a növényvédő szerek használatát
A Bizottság javasolta a mezőgazdasági és városi területeken a peszticidek (növényvédő szerek) használatának a mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását. Ennek köszönhetően a testület figyelemmel fogja kísérni a káros peszticidekre kiadott sürgősségi engedélyeket is.
 
Franciaországban például a  cukorrépa-termelők számára nem engedélyezik egy olyan növényvédő szer használatát, amelyet a méhekre jelentett kockázatok miatt már betiltottak, miután az Európai Unió bírósága elutasította a tiltás feloldását.
 
A terv lényegében egy olyan 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amelyet a beporzók hanyatlásával kapcsolatos ismeretek és a közvélemény figyelmének felkeltésére szántak.  A jelenlegi intézkedések kevésnek bizonyultak a beporzók visszaszorulásának megfordításához, ezért terveznek további lépéseket bevezetni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?

2023. február 27. 10:51
A magas koleszterinszint még véletlenül sem azt jelzi, amire elsőként gondolnánk. Valójában nagyon is sok előnye van annak, ha kiderül, mert rávilágít arra, hogy mi is történik a szervezetünkben.
Szegény koleszterin egy égbekiáltóan nagy félreértés miatt hosszú évtizedek óta szidott és elmarasztalt. Pedig ha sejtenénk mennyire fontos számunkra, milyen rengeteg módon segíti az egészségünket és az életünket megóvni, hálával telt szívvel gondolnánk rá.

Nem is hinnéd, de még a csomagolás színe is befolyásol, amikor leveszel egy terméket a polcról

2024. április 09. 14:26
Ezek a színek befolyásolják a fogyasztókat bio élelmiszerek vásárlásakor.
 
Az ökológiai élelmiszerek iránti növekvő érdeklődést az egészségesebb és fenntarthatóbb életmód iránti társadalmi váltás hajtja. A fogyasztók környezeti hatások iránti tudatossága növekszik, és olyan termékeket keresnek, amelyek összhangban vannak az értékeikkel.