Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő

2023. január 26. 12:38
Meg kell állítani a beporzók számának csökkenését.
 
A méhek és más beporzók számára az EU végrehajtó szerve olyan útvonalakat határozott meg, amelyeken élelem és menedék után kutatva zavartalanul röpülhetnek Európa-szerte - írta meg a napi.hu
 
Meg akarják menteni a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól
A Reuters szerint jelenleg minden tizedék méh- és pillangófajt, valamint minden harmadik zengőlégyfélét a kihalás veszélye fenyegeti.
Éhen halunk, vagy megmentjük a méheket? – az EU új tervvel állt elő
Az Európai Unió egy olyan hétéves tervet mutatott be, ami 27 tagállamban ad alapos iránymutatást a rovarok megfigyelésére annak érdekében, hogy megállítsa a növények és a vadvirágok többségéhez nélkülözhetetlen beporzók populációjának csökkenését.
 
A beporzó rovarokat számos negatív hatás veszélyezteti: ilyen a környezetszennyezés, a földművelési szokások megváltozása, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, az invazív idegen fajok megjelenése, a kórokozók és az éghajlatváltozás.
 
A tervet még jóvá kell hagyni
A tervet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia, majd  2030-ig az uniós tagoknak kell meghatározniuk a beporzók visszaszorítását célzó intézkedéseket, ami akkor egyébként is jogi követelmény lesz az unió természetvédelmi törvénye alapján.
 
Korlátozni fogják a növényvédő szerek használatát
A Bizottság javasolta a mezőgazdasági és városi területeken a peszticidek (növényvédő szerek) használatának a mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását. Ennek köszönhetően a testület figyelemmel fogja kísérni a káros peszticidekre kiadott sürgősségi engedélyeket is.
 
Franciaországban például a  cukorrépa-termelők számára nem engedélyezik egy olyan növényvédő szer használatát, amelyet a méhekre jelentett kockázatok miatt már betiltottak, miután az Európai Unió bírósága elutasította a tiltás feloldását.
 
A terv lényegében egy olyan 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amelyet a beporzók hanyatlásával kapcsolatos ismeretek és a közvélemény figyelmének felkeltésére szántak.  A jelenlegi intézkedések kevésnek bizonyultak a beporzók visszaszorulásának megfordításához, ezért terveznek további lépéseket bevezetni.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Veszélybe került a rögös túró, de még nincs minden veszve

2024. február 12. 11:29
Az utóbbi két év inflációs hullám maga alá temette a hagyományos magyar terméket.
 
 
A Tej Terméktanács bízik abban, hogy a nehéz helyzet és a hatalmas inflációs hatás ellenére van még remény, ami a rögös túrót illeti. Felmérték a 2022-ben marketingkampány alá vont élelmiszer 2024-es helyzetét - írta meg az Infostart.

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.