Ekkora nyugdíjemelés kompenzálhatná az elszálló inflációt

2023. július 18. 15:24
A legutóbbi Kormányinfón elhangzottak szerint csak szeptemberben születhet döntés az esetleges évközi nyugdíjemelésről. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, a jelenleg ismert inflációs számok alapján mennyi pénzt kellene kapni a nyugdíjasoknak. Az utóbbi években a kormány rendre alábecsülte az infláció mértékét.
Már júniusban indokolt lett volna egy 4,6 százalék évközi emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket – derül ki a Bankmonitor felméréséből.
Ekkora nyugdíjemelés kompenzálhatná az elszálló inflációt
Az egy hónappal frissebb inflációs adatok ismeretében ez a szám már 4,7 százalékra tehető. Ennek ellenére a kormány egyelőre még nem hajtott végre évközi emelést, és álláspontjuk szerint nem is egyértelmű, hogy lesz-e rá szükség.
 
Rendre alábecsül a kormány
A magyar nyugdíjemelési metódus hivatalosan inflációkövető: minden év januárjában a költségvetésben tervezett fogyasztóiár-emelkedéssel megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat. Idén ennek szellemében 15 százalék emelést kaptak a nyugdíjasok, hiszen a kormány úgy kalkulált, hogy 2023-ban várhatóan 15 százalék lesz az éves átlagos infláció.
 
A nyugdíjtörvény ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a kormány alulbecsülné az inflációt – amint az az utóbbi években rendszeresen előfordult.
 
AMENNYIBEN AZ ÉV ELSŐ 8 HÓNAPJÁNAK TÉNYADATAI ALAPJÁN AZ ÁLTALÁNOS INFLÁCIÓ ÉS A NYUGDÍJAS INFLÁCIÓ KÖZÜL LEGALÁBB AZ EGYIK VÁRHATÓAN MEGHALADJA AZ ÉV ELEJI NYUGDÍJEMELÉS MÉRTÉKÉT, AKKOR NOVEMBERBEN A KÜLÖNBÖZET MÉRTÉKÉIG VISSZAMENŐLEGES HATÁLYÚ KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJEMELÉST KELL VÉGREHAJTANI.
 
Ilyen kiegészítő nyugdíjkorrekciót 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is kaptak az idősek, sőt az utóbbi 2 évben a törvény előírásától pozitív irányba eltért a kormány, és részben már nyáron kifizette a szükséges emelést.
 
Ezzel szemben idén már nem látszik valószínűnek, hogy hasonló nyári nyugdíjkorrekció érkezzen, holott az indokoltsága továbbra is vitathatatlan.
 
Tényleg elmaradhat az idei nyugdíjkorrekció?
A jelenlegi információk szerint szeptemberben születik majd döntés arról, hogy kell-e idén évközi nyugdíjkorrekciót alkalmazni, és ha igen, milyen mértékben. A legutóbbi Kormányinfón elhangzottak alapján a kormány egyelőre elképzelhetőnek tartja, hogy egy gyors letörés eredményeképpen végül sem az általános infláció, sem a nyugdíjas infláció nem fogja meghaladni az évi 15 százalékot.
 
Ez annak fényében különösen optimista várakozás, hogy az idei év első 6 hónapjában az általános infláció átlagosan 23,7 százalék volt, a nyugdíjas infláció pedig ennél is lényegesen magasabb, 25,1 százalék.
 
Persze matematikailag nem lehetetlen, hogy a 12 havi átlagaik 15 százalékra térjenek vissza, bár ehhez rendkívül erős letörést kell látnunk a második fél évben. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, milyen szintre kellene beállnia a két inflációs mutatónak ahhoz, hogy megvalósuljon a 15 százalékos cél, ezáltal hivatalosan elegendőnek bizonyuljon a januári 15 százalékos nyugdíjemelés.
 
Látható, hogy az első 6 havi inflációs tényadatok lassan csökkenő pályát jártak be: az általános infláció 25,7 százalékról 20,1 százalékra mérséklődött, míg a nyugdíjas infláció év elején 27,4 százalékról indult, de még júniusban is elérte a 21,2 százalékot.
 
forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtése

2023. május 08. 18:37
Május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva az Egyesület idén először tavasszal is elindítja a jótékonysági akcióját, amivel az elmúlt évek adventi időszakában rendre 250 ezer kilónyi tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenie.
 

Behúzta a kéziféket a magyar ipar

2023. augusztus 04. 13:56
Júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás májushoz mérten 0,9 százalékkal mérséklődött – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).