Ekkora paradicsomfarm még nem épült a világon

2016. október 24. 08:29
Dél-Ausztrália főként sivatagjairól és tengerpartjáról híres. A part egyik – vagy kétszáz kilométeres öblében – van Port Augusta, ahol viszont most egy nagy paradicsomfarm létrehozásáról szólnak a hírek, de ez olyan farm, amelyhez az öntözővizet a tengerből veszik.

A farmon négy, egyenként öthektáros klimatizált üvegházban a számítások szerint évente 15 ezer tonna paradicsomot termelnek, de ehhez építeni kellett egy 127 méter magas tornyot, amelyre 23 ezer tükör fókuszálja a nap fényét.

Az így nyert hővel aztán desztillálják a tengervizet, áramot fejlesztenek, amellyel az üvegházak légkondiját, meg a szivattyút üzemeltetik, ami megtölti a 115 millió literes víztározót. Bizonyára szükség is van rá, hiszen a nyilvánosságra hozott adatok szerint a naperőmű napi édesvíztermelő kapacitása egymillió liter. A két éve kezdődött építkezés alig került többe 200 millió ausztrál dollárnál, de a helyiek úgy vélik, megérte a befektetés.

A cikkhez kapcsolódó videó megnézhető ezen a linken:

http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/ekkora_paradicsomfarm_meg_nem_epult_a_vilagon_video.6541.html

 

Kapcsolódó cikkek

Vállalati Fehér Könyv

2020. szeptember 04. 08:11
A COVID-19 világjárvány során valamennyi gazdálkodó szervezetnek fontos szerepe van a negatív gazdasági és társadalmi hatások csökkentésében, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. szeptember 3-án gyakorlati útmutatót adott ki a vállalatok részére.

Daróczi Csaba 14 ezer versenyzőt megelőzve az év természetfotósa

2019. november 20. 08:11
Daróczi Csabát nemrég az év természetfotósának választották itthon, akkor a szintén világhírű Máté Bencét is megelőzte a magyar szavazáson, most pedig egy újabb nagy nemzetközi sikert könyvelhet el egyik fotójával.