Ekkora paradicsomfarm még nem épült a világon

2016. október 24. 08:29
Dél-Ausztrália főként sivatagjairól és tengerpartjáról híres. A part egyik – vagy kétszáz kilométeres öblében – van Port Augusta, ahol viszont most egy nagy paradicsomfarm létrehozásáról szólnak a hírek, de ez olyan farm, amelyhez az öntözővizet a tengerből veszik.

A farmon négy, egyenként öthektáros klimatizált üvegházban a számítások szerint évente 15 ezer tonna paradicsomot termelnek, de ehhez építeni kellett egy 127 méter magas tornyot, amelyre 23 ezer tükör fókuszálja a nap fényét.

Az így nyert hővel aztán desztillálják a tengervizet, áramot fejlesztenek, amellyel az üvegházak légkondiját, meg a szivattyút üzemeltetik, ami megtölti a 115 millió literes víztározót. Bizonyára szükség is van rá, hiszen a nyilvánosságra hozott adatok szerint a naperőmű napi édesvíztermelő kapacitása egymillió liter. A két éve kezdődött építkezés alig került többe 200 millió ausztrál dollárnál, de a helyiek úgy vélik, megérte a befektetés.

A cikkhez kapcsolódó videó megnézhető ezen a linken:

http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/ekkora_paradicsomfarm_meg_nem_epult_a_vilagon_video.6541.html

 

Kapcsolódó cikkek

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

2019. október 01. 09:28
A Global Data nemzetközi piackutató szerint 2019. II. negyedévében a palackozott ásványvizek forgalma 7 százalékkal 363,8 millió literre csökkent a tavaly bázisidőszakhoz mérten, ami elsősorban a szélsőséges időjárásnak tudható be, de továbbra is Európa élmezőnyébe tartozunk az egy főre jutó fogyasztásban.

Azonnali hatállyal elbocsátották a cserkeszőlői fürdőtől a szakszervezetet alapító titkárt

2021. március 02. 09:35
Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.