Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások

2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.
Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások
Részsikereket értek el, mint például a krízislepárlás, amire idén is lesz lehetőség.
Az indokok között a készletek emelkedése, az árak és a kereslet csökkenése szerepel. Ugyanakkor azt is kikötötték, hogy csak a rozék és a vörösborok lepárlása támogatható. Úgy tűnik a franciák, a spanyolok, az olaszok élni is fognak a lehetőséggel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi készletfelmérésére támaszkodva zajlanak a borvidéki egyeztetések, vajon mekkora az érdeklődés.
 
Az elmúlt évben a hazai borexport meghaladta az egymillió hektolitert, ami 109 millió árbevételt eredményezett. Az idei esztendő első három hónapjában – a tavalyihoz viszonyítva – nött a kivitelünk, miközben az import csökkent.
 
Frittmann János, a HNT elnöke kiemelte, a nyugati országokban drámai a borfogyasztás csökkenése, ami nálunk is tapasztalható, elsősorban a vörösborok területén, így itthon is várható a krízislepárlás iránti fokozott érdeklődés.
 
Itthon az előzetes becslések alapján közepes terméssel számolhatunk.
Az árak alig mozdultak az elmúlt években, miközben a szőlőtermelők költségének további növekedése várható. A szakember kiemelte, nem a mennyiség, hanem a jövedelmezőség teheti tönkre az ágazatot.
 
Brazsil Dávid, a HNT főtitkára hozzátette, az unió 22 tagállamának 330 millió eurót ígértek a szőlő-bor ágazat kompenzációjára, de ebből Magyarország egy fillért sem lát. Ennek oka, hogy a gabonahelyzet mérséklésére hat ország – köztük hazánk is - 100 millió eurót kapott.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint egy tonna zöldséget és gyümölcsöt kóstoltatott tavaly Frutti és Veggi 2023-ban is folytatódik az Európai Friss Csapat program

2023. március 07. 18:19
Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program. Frutti és Veggi, a program két kabalafigurája ismét országszerte várja majd a gyerekeket és a családokat, hogy megismertesse velük a friss zöldségek, gyümölcsök szupererejét és változatos ízét.
 
Az Európai Friss Csapat tavaly rekord mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, több mint 1 tonnát kóstoltatott meg az aktivációi során: ami 86 iskolai osztály* egy napi, a WHO által ajánlott (400 gramm) zöldség- és gyümölcsfogyasztásának felel meg. Győrffy Balázs, a NAK elnöke nagyon sikeresnek értékelte a múlt évet, és elmondta:
„A program fő célkitűzése idén sem lehet más, mint minél több, gyermeket nevelő családnak felhívni a figyelmét a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás fontosságára.
Továbbra is cél a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése, ami – amellett, hogy rendkívül jót tesz az egészségnek – pozitívan hat a hazai agráriumra is.”

Könnyebben érnek a piacra

2023. június 13. 13:42
Négy lezárt évet tudhat maga mögött a Zöldség Világ Kft. Termelői Értékesítő Szervezet. 2018-ban 22 zöldségkertész döntött úgy, hogy mindenekelőtt a közös értékesítés előnyeinek kihasználására tészt alakítanak. Jelenleg 26 tagja van a tésznek, csak egyikük nem termel. Friss zöldségtermékeik zömmel az áruházak pultjaira kerülnek a termelői szervezet szegedi telephelyéről, ahol a legkorszerűbb gépsorokkal készítenek belőlük árut.