Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások

2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.
Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások
Részsikereket értek el, mint például a krízislepárlás, amire idén is lesz lehetőség.
Az indokok között a készletek emelkedése, az árak és a kereslet csökkenése szerepel. Ugyanakkor azt is kikötötték, hogy csak a rozék és a vörösborok lepárlása támogatható. Úgy tűnik a franciák, a spanyolok, az olaszok élni is fognak a lehetőséggel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi készletfelmérésére támaszkodva zajlanak a borvidéki egyeztetések, vajon mekkora az érdeklődés.
 
Az elmúlt évben a hazai borexport meghaladta az egymillió hektolitert, ami 109 millió árbevételt eredményezett. Az idei esztendő első három hónapjában – a tavalyihoz viszonyítva – nött a kivitelünk, miközben az import csökkent.
 
Frittmann János, a HNT elnöke kiemelte, a nyugati országokban drámai a borfogyasztás csökkenése, ami nálunk is tapasztalható, elsősorban a vörösborok területén, így itthon is várható a krízislepárlás iránti fokozott érdeklődés.
 
Itthon az előzetes becslések alapján közepes terméssel számolhatunk.
Az árak alig mozdultak az elmúlt években, miközben a szőlőtermelők költségének további növekedése várható. A szakember kiemelte, nem a mennyiség, hanem a jövedelmezőség teheti tönkre az ágazatot.
 
Brazsil Dávid, a HNT főtitkára hozzátette, az unió 22 tagállamának 330 millió eurót ígértek a szőlő-bor ágazat kompenzációjára, de ebből Magyarország egy fillért sem lát. Ennek oka, hogy a gabonahelyzet mérséklésére hat ország – köztük hazánk is - 100 millió eurót kapott.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt figyelmet kapnak a fenntartható agrárélelmezési rendszerek

2023. szeptember 08. 16:54
Hazánk kiemelt szerepet szán a rövidebb ellátási láncoknak, a helyi termékek népszerűsítésének, a digitalizációnak és a tudatosság növelését célzó kampányoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Hazánk továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val

2024. május 09. 14:14
A magyar uniós elnökség kapcsán az európai élelmiszerpazarlás csökkentésére és a világ egyes régióiban tapasztalható nélkülözés felszámolására is fel kívánja hazánk hívni a figyelmet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Viorel Gutu FAO főigazgató-helyettest.